Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Detaljan vodič za sigurno sunčanje

Detaljan vodič za sigurno sunčanje

Sunce ima moć da nas ugreje, oraspoloži i podstakne da udišemo život punim plućima. Ono pokreće našu planetu i sve živo što na njoj postoji. Ono je pouzdani, veseli prijatelj, esencija našeg tela i pokretač ljubavi. Ono je ništa manje do iskra koja pokreće naše život. No, u svakom iskrenom partnerskom odnosu neke granice moraju da postoje i da se poštuju.

Da bismo uživali u svim blagodetima sunčevih zraka moramo da nađemo najadekvatniji način da zaštitimo telo od njegovih štetnih uticaja – starenja, dehidratacije kože, gubitka elastičnosti, nastanka pega, bora, ali i ozbiljnih teških oboljenja poput karcinom kože. Pa uz malo prilagođavanja možemo postići balans između zaštite i upijanje svih benefita koje sunčevi zraci obezbeđuju.

Budite obazrivi, kombinujte različite metode zaštite, ali nemojte da se plašite sunca. U daljem tekstu pogledajte šta sve morate znati o uticaju sunčevih zraka na naš organizam i najbolje načine na koje možete da se zaštitite.

Detaljan vodič za sigurno sunčanje

Sunčevi zraci:

Sunčevi zraci emituju čitav spektar svetlosnih talasa koji se međusobno razlikuju po svojim osobinama. Ultraljubičasto zračenje (UV zračenje) je ono koje izaziva promene na koži i telu. Posebno su značajni spektri UVA i UVB zračenja.

UVB zraci su odgovorni za preplanulost kože, ali i nastanak opekotina i starenja. UVA zraci imaju duže talasne dužine i prodiru do dubljih slojeva kože. Na taj način podstiču formiranje slobodnih radikala koji ubrzavaju procese starenja, pojavu bora, pa čak i oštećenja DNK materijala – što kao posledicu može imati nastanak karcinoma kože.

Sunce i vitamin D:

Dejstvom UV zraka u našem organizmu pokreću se i procesi sinteze D vitamina. Da bi namirili dnevne potrebe za ovom aktivnom supstancom treba da budemo izloženi UV zracima i to UVB zracima.

Koliko dugo zavisi od toga kolika površina kože će biti izložena, tokom kog perioda dana i trenutnog položaja sunca. Prosečno, odrasloj zdravoj osobi biće dovoljno 10 do15 minuta da izloži lice, ruke ili potkolenice tokom letnjih meseci u podnevnim satima, malo više – oko 30 minuta tokom proleća i jeseni. Naravno, tokom jutarnjih i večernjih časova potrebni su duži periodi sunčanja.

Dakle, uvek postoji prostor da organizujete sebi prijatnu, opuštajuću šetnju ili aktivnost na otvorenom, u optimalnom vremenskom periodu. Sprovedite sve mere zaštite pa bezbrižno uživajte u odmoru i zabavi. Ukoliko vam budu potrebni ukusni, slatki zalogaji za potpuni ugođaj u ovim aktivnostima, pronađite naše Domaćica keksiće i ne zaboravite na hidrataciju.

Zaštitna odeća:

Standardni prirodni materijali poput pamuka i lana imaju manju sposobnost zaštite. Odnosno, sintetički materijali obično imaju veći potencijal u sprečavanju prodora sunčevih zraka. Naravno, što je gustina tkanine veća to će biti i jače izražena njegova protektivna uloga. Bitno je napomenuti i da tamnije tkanine pružaju veću protekciju.

Ukoliko smo izloženi jakom suncu, na nekoj čistini, bez zaštite – najbezbednije je da koristimo odeću koja ima oznaku UPF. Pod njim podrazumevamo faktor zaštite od ultraljubičastog zračenja tj. vrednost koja se dodeljuje tkaninama koje će zaštititi kožu od dejstva sunca. Ova vrednost ukazuje na količinu ultraljubičastog zračenja koja može proći kroz materijal. Savet je da se biraju materijali sa UPF-om minimum 30 i odevni komadi koji prekrivaju sve delove tela.

Kape i šeširi:

Kape i šeširi mogu biti odlični modni dodaci, ali i verni saveznici u zaštiti kože lica, vrata i ramena. Sve dnevne obaveze lakše ćete obaviti uz ove aksesoare, a i zaštitićete kožu od pojave sunčevih fleka, bora i isušivanja.

Detaljan vodič za sigurno sunčanje Detaljan vodič za sigurno sunčanje

Ne zaboravite na oči:

Oči su podjednako osetljive na dejstvo sunčevih zraka, pa i na njima mogu da se pojave opekotine i dođe do ubrzavanja procesa starenja. Redovno koristite naočare za sunce koje pružaju kompletnu UV zaštitu. Poželjno je da birate okvire većih dimenzija kako biste dodatno zaštitili i osetljivu kožu oko očiju.

Opasnost vreba i kroz prozore:

Prozorska stakla u stanovima, kancelarijama i domovima nisu dovoljna barijera za zaustavljanje UVA zraka. Oni će u najvećoj meri proći kroz njih i dospeti do kože. Tako da je moguće da dok uživate u klimatizovanim prostorijama, vaša koža trpi zbog izloženosti suncu koje dolazi kroz prozorske okvire.

Bitno je da znamo odakle dolazi opasnost i da sprovedemo mere da se zaštitimo. Zamračite prostoriju zavesama i ne zaboravite na proizvode za zaštitu ukoliko provodite mnogo vremena u kolima i putovanju.

Kako odabrati pravu kremu sa zaštitnim faktorom?

Dva ključna elementa za odabir odgovarajuće kreme jesu stepen zaštite koji garantuje i vrsta zaštitnih filtera koje sadrži. Ukoliko govorimo o kremi za dnevnu negu lica, ona mora da bude i nekomedogena i obavlja druge funkcije poput hidratacije i nege.

Pored toga, ostaje nam da obratimo pažnju i na gustinu preparata i lakoću nanošenja. Danas na tržištu možemo naći veliki broj raznolikih kvalitetnih proizvoda pa će i izbor biti lakši. Pokušajte da pre kupovine u parfimerijama ili apotekama pronađete testere koje ćete isprobati. Bitno je da vam je krema udobna, da se lako nanosi, da ima miris koji vama prija i da ostavlja prijatan efekat na koži nakon nanošenja.

Odabirom kreme koja ispunjava sve ove osobine vi i članovi vaše porodice ćete lakše steći naviku njihove redovne upotrebe.

Detaljan vodič za sigurno sunčanje

Zašto je SPF faktor važan?

Da se podsetimo – pod pojmom SPF podrazumevamo faktor zaštite od sunca koji označava koliko dugo neko sredstvo može da nam pruži zaštitu od štetnog uticaja UVB zraka. Odnosno njegova vrednost nam ukazuje koji procenat UVB zraka će stići do naše kože i uspeti da prodre kroz kremu. Ukoliko sredstvo ima oznaku SPF 30, to znači da će 1/30 zraka dospeti do kože, odnosno 97% će biti blokirano (faktor 15 će blokirati 93% UVB zraka, a faktor 50 98%).

Ne zaboravite na zaštitu od UVA zraka:

Prilikom odabira sredstava za zaštitu od sunca bitno je da se odlučimo za one koji pružaju kompletnu zaštitu od UV zračenja, dakle i od UVA zraka. Na preparatima je naznačeno koliko širok spektar dejstva imaju i u kojoj meri pružaju zaštitu od svih vrsta UV zračenja.

Zašto je važna vrsta zaštitnih supstanci?

U kozmetičkim proizvodima mogu se koristiti dve vrste sredstava za zaštitu od sunčevih zraka:

  • Mineralna i
  • Hemijska sredstva, ali i
  • Različite kombinacije ovih filtera, biljnih ulja i ekstrakata

Mineralna sredstva obezbeđuju fizičku barijeru na koži koja odbija sunčeve zrake. Najčešće se u praksi koriste cink oksid i titanijum dioksid. Ove prirodne, neorganske supstance ne prodiru u kožu, već na njoj formiraju tanak film koji odbija i reflektuje zrake. Mana je njihova praškasta struktura i izražena bela boja, što se odražava na boju i teksturu samog preparata, koji će na koži da ostavlja vidljiv, teško razmaziv trag. Cink dioksid pruža širok spektar zaštite, i od UVB i UVA zraka, dok titanijum dioksid može da nas zaštiti od UVB i samo od jednog dela UVA zraka.

Međutim, ovi preparati su ispitani, pouzdani, sigurni i postojani pod dejstvom toplote i direktnog sunca. Koriste se u prirodnoj i ekološkoj kozmetici i preporučuju se maloj deci, osobama sa osetljivom kožom i sklonom alergijama.

Hemijski filteri reaguje na sunčeve zrake tako što ih pretvaraju u toplotu. Preparati koji sadrže ova sredstva obično imaju laganiju strukturu i znatno lakše se razmazuju i nanose. Prednost im je i što su vodootporni pa se pod uticajem znoja ili vode, zadržavaju na koži. S druge strane, koža ih delom upija i apsorbuje. Pa se poslednjih godina sprovode dodatna istraživanja kako bi se utvrdio njihov potpuni efekat na organizam.

Danas ćemo najčešće pronaći preparata koji koriste različite kombinacije svih ovih filtera.

Popularna je upotreba filtera u formi malih nano čestica koje bolje prijanjaju na kožu, stvaraju finiji i udobniji prekrivač. Ukoliko sadrže i biljna ulja i/ili njihove ekstrakte pored bolje protekcije, imaće i veći potencijal za hidrataciju i negu kože.

Obratite pažnju i na to da li preparat ima oznaku vodootporan ili veoma vodootporan. Ovi proizvodi obezbediće duže dejstvo nakon kontakta sa vodom.

Ne zaboravite na rok trajanja:

Proveravanje rokova trajanja preparata koji štite od sunca je posebno značajno jer vremenom njihova efikasnost opada. Krema se možda neće pokvariti i promene neće biti vidljive golim okom, ali njen efekat neće biti isti nakon isteka preporučenog vremena upotrebe.

Detaljan vodič za sigurno sunčanje Detaljan vodič za sigurno sunčanje

Kako se pravilno nanosi krema:

Kremu je potrebno naneti na sve izložene delove kože oko 15 minuta pre izlaska napolje. Moramo je naneti u dovoljnoj količini i ravnomerno rasporediti. Usled obilnijeg znojenja, fizičke aktivnosti ili vodenih aktivnosti, doći će do spiranja zaštitnih sredstava, pa je potrebno nanovo naneti preparat. Preporuka je da se na svaka 2 do 3 sata izloženosti direktnim sunčevim zracima ponovi postupak mazanja.

Mnogi preparati moraju da se pre upotrebe promućkaju.

Za nanošenje sredstva na celo telo biće potrebna količina kreme koja bi stala u jednu rakijsku čašicu odnosno od 30 do 50 ml, a za zaštitu lica 1 kašičica ili oko 5ml kreme. Neka vam boja kreme bude vodilja, prvo je nežno rasporedite po koži tako da prekrijete svaki deo slojem preparata, pa je nakon toga potpuno umasirajte.

Ne preskačite uši, zadnje delove vrata, ruke, stopala…Na usne nanesite balzam sa zaštitnim faktorom.

Kremu za lice koja sadrži zaštitni faktor bi trebalo da nanosimo svakog dana. Posebno ukoliko ćemo biti izloženi suncu tokom dužeg perioda. Ukoliko želimo da usporimo procese starenja, taj postupak bi trebalo da sprovodimo tokom cele godine, pa i tokom oblačnih i tmurnih dana jer će veliki procenat UV zračenje nalaziti put do naše kože.

Prednost je što mnogi dekorativni i preparati za negu sadrže određeni stepen zaštite pa ih možemo kombinovati.

Budite posebno obazrivi prema dečijoj koži:

Zaštitna sredstva preporučuju se deci nakon šest meseci života, dok se savetuje da se najmlađi ne izlažu i ne izvode na jako sunce. Iskoristite odeću, kolica i zastore i birajte prirodnu hladovinu prilikom šetnji.

OCENI Priču
Broj glasova: 3