Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Organizujte nezaboravni prolećni piknik za celu porodicu

Organizujte nezaboravni prolećni piknik za celu porodicu

Vreme je da izađemo iz naših udobnih domova, da barem malkice smanjimo aktivnosti u virtuelnom svetu, kao i stres od vesti i objava na koje ne možemo (mnogo) da utičemo, pa da odmor i inspiraciju pronađemo na zelenim poljima i cvetnim livadama. Dok zraci sunca pozivaju na akciju, vredne pčelice nude inspiraciju za nove ideje i poduhvate, a nestašne ptičice cvrkutom podsećaju da moramo i da se zabavljamo, odmaramo i uživamo.

Priroda u bujanju otvara nam puteve za avanture, budi nadu i rasplamsava maštu. Pravi je trenutak da gledamo dalje od naših svakodnevnih problema, da osvežimo perspektivu budućih planova, osnažimo energiju i pronađemo nove puteve. Izađite napolje i potražite svoje mesto u prirodi.

Ostaje vam da uložite malo vremena u organizaciju, pripremite ukusnu hranu i dogovorite se sa ukućanima oko datuma polaska. U daljem tekstu naći ćete mali podsetnik za bolje planiranje i udobnije proveden piknik.

Organizujte nezaboravni prolećni piknik za celu porodicu

1. Odredite lokaciju:

Koje god mesto da izaberete za piknik ono mora da vam se pre svega dopada i da vas nadahnjuje. Bilo da se odlučite za gradski park ili neku udaljenu i teže dostupnu lokaciju bitno je da se dogovorite sa svim članovima porodice oko izbora i prilagodite ga svojim mogućnostima.

Izbor lokacije za piknik zavisiće od vremena koje imate na raspolaganju i koliko dugo ste spremni da putujete do njega. Trebalo bi da bude dovoljno blizu putu, ali i udaljeno i zaštićeno od saobraćaja i drugih posetitelja. Obratite pažnju koliko mesta možete da zauzmete i da li je ono dovoljno za veše planirane aktivnosti.

Prilikom izbora mesta za izlet obratite pažnju i da li ima prirodnu zaštitu od sunca. Ukoliko imate malu decu birajte urbanija odmarališta na kojima postoji voda i ostala potrebna infrastruktura.

2. Hrana, osveženje i grickalice:

Ceo dan proveden u prirodi, na svežem vazduhu i sa povećanom fizičkom aktivnošću može kod svakog od nas da poveća apetit. Zbog toga je pravovremeno planiranje i pripremanje hrane izuzetno značajno.

Izaberite ukusnu hranu koja se lako sprema, pakuje, prenosi i jede. Najbolji izbor predstavljaju nasečeni suhomesnati proizvodi, komadići sira i omiljene pogačice. Mi savetujemo da isprobate recept za naše omiljene kiflice, štanglice sa sirom ili pogačice sa keljom.

Za slatke grickalice predlažemo naše Domaćica keksiće koji će vam nesumnjivo ulepšati dan.

Savetujemo da najveći deo posla obavite u domu, pre polaska. Sve što možete pripremite unapred i naseckajte na sitne komadiće, kako bi lakše na samom terenu bile dostupne. Na ovaj način ostaće vam više vremena za opuštanje i zabavu.

Pri pakovanju hrane koristite praktična rešenja. Lagane plastične posude sa poklopcima koje mogu da se slažu jedna na drugu i uklapaju olakšaće vaš prtljag i smanjiti mogućnost prosipanja. Možete koristiti i plastične zip kesice za hranu čvršćih struktura. Hranu možete umotati u salvete i papir za pečenje koji će upiti višak tečnosti i masti.

Ljubitelji salata mogu da koriste veće tegle i da u njih rasporede sve sastojke. Kako bi salata što duže bila sveža i hrskava vodite računa o redosledu slaganja sastojaka. Na samo dno tegle postavite dresing, ulje i ostale tečne sastojke. Pa potom poslažite povrće poput paradajza, krastavaca i ostalih sočnih namirnica. Potom možete ređati slojeve sa mahunarkama, pastom i/ili tvrđim povrćem. Na sam vrh smestite sir, listove zelenog povrća ili orašaste plodove. Pre upotrebe pomešajte sastojke ili ih prema želji odvojeno koristite.

U teglice možete spakovati i masline. Možete očistiti i naseckati šargarepu i smestiti je u teglicu napunjenu vodom. Operite i pripremite voće koje je jednostavno za upotrebu, poput jabuka, bobičastog voća, banana ili mandarina.

Bitno je da prednost date jednostavnoj hrani i da ponesete dovoljne količine namirnica.

Organizujte nezaboravni prolećni piknik za celu porodicu Organizujte nezaboravni prolećni piknik za celu porodicu

3. Piće:

Dan ranije, zamrznite jednu ili par flašica vode pa ih koristite kako biste održali hranu i piće rashlađenim. Možete zamrznuti i komade voća, pa ih tokom piknika koristiti umesto kockica leda za hlađenje napitaka.

Najbolje da svaki član porodice ima svoju flašicu sa pićem koja se lako može upakovati i zatvoriti. Praktičnije su od šolja i čaša. Onemogućavaju ulazak bubica u piće, održavaju ga svežijim i svako ima kontrolu nad svojim hidratacijom.

Ukoliko pak koristite čaše, prekrijte ih salvetama i gumicama kako bi ih zaštitili od radoznalih mušica i insekata. Možete se koristiti i slamčicama.

4. Pripremite se za iznenađenja:

Ne zaboravite da ponesete dovoljno salveta i vlažnih maramica kako biste lakše održavali higijenu. Savetujemo da pripremite i ponesete dodatno garderobu i eventualno kabanice ili kišobrane. Zavisno od vaših potreba i starosti deteta spakujte i neophodnu prvu pomoć i potrebne lekove. Spremite i sredstva protiv ujeda insekata, dezinfekciona sredstva i vrećice za skupljanje smeća.

Sa sobom možete poneti i puder sa talkom ili sodu bikarbonu i posuti je oko prostirke. Na taj način sprečićete da mravi šetaju po vašoj prostirci i prelaze preko hrane. Možete pripremiti i rastvor vode i sirćeta u jednakom odnosu, dodati mu par kapi etarskog ulja i smestiti ga u bočicu sa pumpicom. Poprskajte ga po podlozi na kojoj sedite i zaštitite je od insekata.

Pripremite se i za nepredviđene situacije poput promene vremenskih prilika, dečijih nestašluka, ujeda insekata i izmene planova.

5. Osmislite aktivnosti:

Ponesite igračke za mališane i zajedničkim snagama osmislite aktivnosti u kojima svi možete da učestvujete. Sa loptom, frizbijem i reketima ne možete mnogo da omašite. Uživajte u odbojci, fudbalu ili nekoj drugoj zabavnoj aktivnosti. Važno je da se svi opustite, zabavite i budete aktivni.

Organizujte nezaboravni prolećni piknik za celu porodicu Organizujte nezaboravni prolećni piknik za celu porodicu

6. Spakujte se:

Napravite spisak najvažnijih stvari bez kojih bi vaš piknik bio nemoguć i zalepite ga na ulazna vrata ili neko drugo vidljivo mesto. Pre polaska proverite da li je sve na broju i spakovano.

Posuđe i osetljive posudice razdvojite salvetama ili krpama kako biste smanjili mogućnost lomova. Lagane i nežnije predmete stavite na sam vrh.

Pribor za jelo možete upakovati u salvete ili krpe. Dobra ideja je da za svakog člana porodice napravite po jedan zavežljaj sa svim potrebnim stvarima. Pa da starija deca mogu sama da vode računa o njegovoj upotrebi i higijeni.

Postavljanje standardnih prekrivača i ćebadi direktno na travu može rezultovati njihovim kvašenjem, pa da bi vam bilo udobnije savetujemo da nabavite specijalizovane prostirke postavljene sa vodonepropusnim materijalom. Možete, takođe i da iskoristite komad najlona ili tuš zavesu, i postavite ih direktno na travu, pa potom preko njih komad tkanine.

7. Uživajte:

Za kraj liste ostavili smo najvažniji element svakog druženja. Za trenutak stavite probleme, negativne misli i emocije na pauzu. Koncentrišite se pozitivne i lepe stvari oko vas i maksimalno uživajte u danu. Upijajte lepotu prirode i prepustite se zabavi sa vašim omiljenim ljudima.

OCENI Priču
Broj glasova: 5