Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Napravite svoje gumice i ukrasne trake za kosu

Napravite svoje gumice i ukrasne trake za kosu

Ulice su se ušarenile. Okolina izgleda veselije zahvaljujući prolećnim bojama prirode, ali i zbog lepršavih, šarenih tkanina koje prihvataju ritam ulice i lagano se njišu po taktovima gradske muzike.

Ukoliko među svojom starom garderobom imate materijal lepih boja i šarenih dezena, predlažemo da ih iskoristite za izradu ukrasnih traka i/ili gumica za kosu. Biće vam potrebne najosnovnije veštine rukovanja šivaćom mašinom i malo strpljenja.

Kako bi rad protekao u dobrom raspoloženju savetujemo da obezbedite najukusnije Domaćica keksiće i omiljeno piće. Pa osveženi i puni energije pratite naša dalja uputstva o izradi ukrasa.

Napravite svoje gumice i ukrasne trake za kosu
1. Traka:

Za najjednostavniju verzija ovog projekta biće vam potrebno:

  • Parče tkanine oko 60cm dužine i 15cm širine
  • Metar/lenjir
  • Makaze

Za ovu verziju potrebno je da komad materijala koji koristite bude približno jednak sa strane lica i naličja, odnosno da je suptilna razlika između njih.

Isecite potrebne dimenzije materijala. Prema vašoj želji i potrebama možete ih prilagođavati i povećati ili umanjiti. Na samim krajevima potrebno je da odsečete trougliće. Odmerite na gornjoj stranici oba kraja tkanine 10cm od samih ivica i obeležite flomasterom. Zatim lenjirom povucite ravne linije od obeležene tačke do uglova donjih stranica. Isecite trouglove.

Tkaninu sad možete vezati oko najobičnije gumice ili napraviti ukrasne gumice od istog materijala i ukrasiti ih ovom trakom.

Napravite svoje gumice i ukrasne trake za kosu Napravite svoje gumice i ukrasne trake za kosu

2. Ukrasna gumica:

Najbolje je da koristite laganije tkanine od pamuka. Najlakše su za šivenje i prijatne za kosu, satenske imaju tendenciju da klize.

Potrebno:

  • Parče stare tkanine dimenzija oko 47cm dužine i 12cm širine (preporučujemo da širina bude u rasponu od 5 do 15cm)
  • Traka lastiša dužine oko 20cm, debljine 3 do 10mm
  • Makaze
  • Igla i konac
  • Zihernadle, čiode
  • Mašina za šivenje
  • Pegla

Isecite tkaninu na željene dimenzije i okrenite prema sebi njeno naličje. Zatim jednu od kraćih stranica presavijte za oko 1cm i izravnajte ivicu peglom. Tkaninu sad uzdužno presavijte i prošijte po dužoj stranici (oko 1cm od same ivice).

Izvrnite tkaninu na stranu lica i opeglajte kako biste lakše sa njom radili.

Sledeći korak je uvlačenje lastiša u središnji deo tkanine. Na jedan njegov kraj možemo zakačiti zihernadlu i pomoću nje olakšati postavljanje. Krajeve lastiša na samom kraju moramo čvrsto privezati ili ušiti, pa zatim pomeriti da ne stoji na samom prevoju trake.

Slobodnu neobrađenu stranu tkanine ugurajte u drugi slobodan kraj i pričvrstite čiodom. Zatim zašijte krajeve što je moguće bliže ivici.

OCENI Priču
Broj glasova: 6