Koliko puta vam se desilo da sa porodicom sedite udobno zavaljeni na kauču, opušteni i bez nekih naročitih obaveza, a onda usledi obrt u vidu najave dragih gostiju u poslednji momenat. Većini nas će se javiti mali stres, jer želimo da ih ugostimo, da se pokažemo u pravom svetlu i napravimo dobar ugođaj.
U našim genima i vaspitanju su duboko ukorenjeni gostoprimstvo, zajedništvo i gostoljubivost. Učili su nas da za gosta uvek mora da bude sve cakum pakum, da moramo da damo sve od sebe da se posetioci našeg doma uvek osete udobno i ugošćeno na najbolji mogući način. Ako bi morali da izaberemo jednu od najbolji karakteristika našeg društva i nasleđa, mislimo da bi to bila baš ova.
Naravo, sve zavisi i od gosta. Pravi ljudi neće očekivati spektakle ali najčešče baš zbog takvih prijatelja i želimo da se potrudimo.
Zbog brzog načina života, čak i pre korona pandemije i uz na vreme ugovarane posete, postojala je presija kako da spremimo nešto što će napraviti ugođaj, a neće nam oduzeti mnogo vremena i snage. Korona je nadamo se na zalasku i očekujemo da sezona poseta i druženja bude potpuno otvorena. Ova je način da se pripremite i radujete tim trenucima sa manje stresa.
Jedno od najbolji rešenja je savršeno servirana meza. Zahteva minimum vremena, a sa pametnim biranjem sastojaka možemo da je prilagodimo svakom gostu i situaciji. I uvek može da bude drugačija.
Za postavljanje daske sa mezom najbitnije je da bude raznovrsna bojama i teksturom. Poenta ovakvog obroka je da ugodimo nepcu, da probamo više različitih ukusa, da pomešamo slatko slane kombinacije i eksperimentišemo.
Najbolje da svoje ostave opremite sa sastojcima koji imaju duži rok trajanja. Popunite police špaiza sa raznim krekerima, grisinima, našim dragim Domaćica čajnim pecivom, zimnicom, suvim i koštunjavim voćem. Ovo će biti dobra baza. Sve ostalo možete i da improvizujete. Ovako opremljene zalihe vas nikad neće dovesti u situaciju da za gosta nešto fali.
Imajte u vidu da je po osobi prosečno potrebno oko 200 g hrane (ako su slatkiši u pitanju ta količina je manja i iznosi oko 100 g) kako bismo bili siti.
Priprema jela od testa može dugo da traje i nije uvek praktična. Hleb možemo uvek da isečemo na kockice, prepečemo i dodamo na platu, ali bilo bi poželjno da imamo i nešto jačeg ukusa. Krekeri su idealni kao slana varijanta. Za slatki deo vašeg posluženja, savršen izbor biće Banini Domaćica čajna peciva. Pored klasične Domaćice koju svi toliko volimo, tu je i njena tamna varijanta sa kakaom ali i Domaćica tart keksići različitih ukusa. Domaćica čajna peciva možete da čuvate na sobnoj temperaturi par meseci. Uštedeće nam sate provedene u kuhinji. Baš ono što želimo. Dobar ukus i meza koja obara sa nogu i izgledom ali i svakim novim zalogajem.
Oni se mogu čuvati u dužem vremenskom periodu. Bogati su energijom i ukusima. Zato naoružajte se pre svega većom količinom oraha, bademe ili lešnika. Još jedna preporuka su i pistaći zbog zelenkaste boje. Idealno bi bilo da imate i njihovu slanu varijantu poput semenki suncokreta ili bundeve. Uvek će se naći način da ih iskoristite za pripremu obroka ili ih samo smažete kako bi napunili baterije.
Za ove namirnice važi isto kao sa orašastim plodovima. Izaberite vaše omiljeno suvo voće ili kombinaciju i imajte ga u pripravnosti.
Umak možete na brzinu lako da pripremite. Malo grčkog jogurta, ili mešavina jogurta i pavlake, uz sitno iseckani beli luk i par listića aromatične biljke (peršun, nana, ruzmarin, zeleni delovi mladog luka,…) učiniće platu bogatijom. Ukoliko imate i neki drugi sastojak poput na primer, domaćeg ajvara, meda, marmelade ili džema iskoristite i njih.
Većina nas u frižideru ima uvek komad nekog tvrdog sira. Njihovi datumi upotrebe se najčešće dugi. Ne mora uvek to da bude specijalna, skupa vrsta i obični trapist lepo isečen i poslagan biće dovoljan.
Suhomesnati proizvodi biće vam dovoljni u manjim količinama kad se ukombinuju sa ostalim sastojcima.
Još jedan od najčešćih sastojaka koji nam je dostupan. Skuvajte jaja, isecite u vidu štapića i lepo složite.
Na kraju možete dodati i bilo koje sezonsko sveže voće i povrće. Pomoću njih ćete doprineti svežini i šarenilu. Ono veće obavezno naseckajte na prihvatljivu veličinu zalogaja. Mi smo pri ruci imali zelenu salatu i mladi luk, pa smo ih iskoristili za salatu sa malo ulja i sirćeta. Budite kreativni.
Vodite računa na koji način ćete posložiti sve ove delicije na vašu platu. Mi smo tu da vam pokažemo par načina kako možete na nešto inovativniji i drugačiji način složiti sve ove namirnice koje zasigurno imate u svojim frižiderima i ostavama, baš tako da se svaki gost oseti prihvaćeno i voljeno.