Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

8 saveta kako da održiva moda postane deo vašeg života

8 saveta kako da održiva moda postane deo vašeg života

Svedoci smo brzine kojim se menjaju modni trendovi i smenjuju kolekcije na rafovima. Veliki procenat garderobe nikada neće naći svog kupca i završiće na jednoj od mnogobrojnih deponija, da se stotinama godina razgrađuje. Velike količine dragocenih prirodnih resursa se troše na dobijanje i obradu tekstilnih materijala, primenjuju se i nastaju toksične i štetne supstance, a zdravlje i životi onih koji proizvode materijale često su ugroženi.

Sve navedeno, uz problematično niske cene rada, eksploataciju dece i mladih i loše uslove rada mora da nas podstakne da unesemo promene u naše garderobere.

Ukoliko vam se ideja o posedovanju manje količine dugotrajnijih i kvalitetnijih odevnih predmeta koji će trajati godinama, izdvajati vas iz mase uniformisanosti i učiniti da date doprinos pravdi i boljoj energiji u svetu, već neko vreme mota po glavi, logično je da krenete u potragu za idejama kako da transformišete sadržaje vaših ormara.

No, odakle krenuti ako su vam garderoberi već puni standardnih odevnih komada iz butika koji podržavaju i promovišu brzu modu?

8 saveta kako da održiva moda postane deo vašeg života

1. Nastavite da brinite o odeći koju već imate:

Bila bi potpuna ludost bacati odeću koja se već nalazi u vašim ormarima jer bi tako doprineli problemu stvaranja otpada. Ono što treba uraditi je da nastavimo da je nosimo i na adekvatan način skladištimo i peremo. Cilj je da je maksimalno iskoristimo i produžimo joj vek trajanja.

Kada pak krene njeno habanje i dođe u stanje da nije više za nošenje, potrebno je da razmislimo o mogućim načinima kako da dodatno iskoristimo materijal.

2. Kako da produžite život oštećenoj garderobi?

Ukoliko se odeća ošteti razmislite da li je i na koji način moguće iskoristiti ostatak materijala, prepraviti ga i prekrojiti. Posavetujte se sa krojačicom i probajte da budete kreativni i nađete rešenje.

Možete ga pretvoriti i u krpe za čišćenje, izradu posteljine i igračaka za decu.

3. Kako da iskoristite očuvanu garderobu koja vam više ne odgovara?

Garderoba koja vama više ne odgovara, bilo zbog veličine, boje ili vam se prosto više ne dopada, za nekog drugog može biti izvor radosti i dobrodošlo osveženje.

Periodično organizujte razmene odeće sa prijateljima i porodicom. Na taj način produžićete životni vek garderobi, odložićete potrebu za kupovinom novih komada i usrećićete nekoga.

Pratite apele dobrotvornih organizacija i ukoliko se ukaže prilika, podelite čistu, očuvanu garderobu koja vama više ne služi.

Očuvane komade garderobe uvek možete i da prodate, a ta dodatna sredstva uložite u kupovinu kvalitetnijih materijala.

8 saveta kako da održiva moda postane deo vašeg života 8 saveta kako da održiva moda postane deo vašeg života

4. Promenite način razmišljanja i ne povodite se za prolaznim trendovima:

Vrlo lako možemo da budemo zavedeni idejama o novim modnim trendovima. Kupovina trenutno popularnih komada često za sobom povlači i potrebu za prilagođavanjem ostatka garderobe i aksesoara. Tako da je potrebno da pre kupovine dobro razmislimo da li treba da ispratimo baš svaki novi modni trend.

Vodite se sopstvenim potrebama, birajte modele i boje prilagođene vašem telu. Stavite akcenat na klasične komade odeće koji su uvek u modi i mogu da se prilagode i kombinuju sa svakim novim trendom.

Pre kupovine budite sigurni da poznajete garderobu koju već posedujete. Posložite je pregledno. Možete odvojiti formalnu od one za svakodnevne aktivnosti. Izdvojite osnovne odevne komade koji se lako kombinuju i rasporedite ih po bojama i dezenima.

Korisno je i u pisanoj formi napravite pregled potrebne garderobe koju u narednom periodu nameravate da kupite. Na listi odredite i prioritete.

5. Kupujte da biste nosili:

Ne morate da kupite svaki artikal na sniženju zbog odlične cene. Rasprodaje mogu da nas prevare i umesto da investiramo malo više para u jedan kvalitetan komad, udalje od cilja.

To važi i za komade koji mogu da nas na prvu loptu opčine pa ih neracionalno kupujemo. Kasnije godinama zauzimaju mesto i skupljaju prašinu.

Ovo je još jedan razlog zašto je lista za kupovinu korisna.

6. Kupovina polovne garderobe:

Kupovina polovne garderobe na buvljim pijacama i specijalizovanim prodavnicama odličan je način da budete jedinstveni, uštedite novac, obezbedite unikatne i vrlo kvalitetne komade. Priča i energija svakog artikla i dalje može da traje kroz vaš život i dogodovštine.

7. Podržite male krojače i dizajnere:

Jednom kad uronite u svet lokalnih, malih proizvođača, biće teško vratiti se među uniformisane rafove prodavnica koje štancaju modne kolekcije na nedeljnom nivou. Podržite snove ljudi koji svojim srcem, maštom i vrednim rukama stvaraju promene i kroje bolji svet.

Obiđite krojačke radnje i butike u kojima su izloženi artikli lokalnih kreatora. Informišite se o veličinama i materijalu i konsultujte oko mogućih prepravki i prilagođavanju vašim merama. Budite kreativni i učestvujte u nastanku vaše garderobe iz snova.

8 saveta kako da održiva moda postane deo vašeg života 8 saveta kako da održiva moda postane deo vašeg života

8. Birajte razgradive i kvalitetne materijale:

Materijali poput lana, tekstila od konoplje, liocela, svile, organske vune, pamuka i modala najbolji su izbor, ne samo što se tiče ekologije, već i udobnosti.

Pamuk je verovatno najvoljeniji i najšire rasprostranjen materijal. On jeste biorazgradiv, ali problem predstavlja sam način njegovog uzgoja i proizvodnje. Biljka je osetljiva i zahteva velike količine štetnih hemikalija kako bi se dobili isplativi prinosi. Zato prilikom kupovine birajte onaj sa oznakom o organskoj proizvodnji.

Konoplja je otporna biljka čiji uzgoj ne zahteva primenu velikih količina pesticida i ogromne količine vode. Koristi se u prehrambenoj, farmaceutskoj, građevinskoj i sve više u modnoj industriji. Sam materijal je potpuno prirodan, biorazgradiv i izdrživ.

Liocel je biorazgradivi materijal nastao preradom drveta eukaliptusa. Za njegov uzgoj potrebno je manje pesticida, insekticida i drugih hemikalija. Daje veće prinose, zauzima malu površinu i zahteva manje vode za samu proizvodnju.

Lan je takođe materijal poreklom od biljnog materijala i potpuno razgradiv. Za njegovu proizvodnju koristi se cela biljka, koja je otporna i ne zahteva korišćenje hemijskih sredstava za uzgoj. Često su kombinacije tkanine od lana i pamuka.

Modal je materijal koji se odlikuje visokom moći upijanja pa se zato primenjuje u izradi sportskih odevnih komada i veša. Dobija se od celuloznih vlakana bukve, procesima koji štite resurse i stvaraju minimum otpada i štetnih materija.

Na nama potrošačima ostaje da postavimo prioritete. Naši postupci diktiraće pravac daljeg razvoja modne industrije, uticati na uslove rada jednog velikog dela populacije, menjati tok budućih generacija i izgleda planete.

OCENI Priču
Broj glasova: 6