Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Sve što morate znati pre kupovine pudera za lice u uslovima pandemije

Sve što morate znati pre kupovine pudera za lice u uslovima pandemije

Puderi su kozmetički preparati koji nam pomažu u nezi, zaštiti i ujednačavanju i isticanju kože. Mogu biti različitih oblika, imati raznolike uloge, mogu istaći naše najlepše karakteristike i prikazati našu najlepšu stranu, ali ako ih neadekvatno upotrebimo mogu naglasiti i sve naše nedostatke i probleme.

Pojava pandemije izazvane korona virusom uticala je i na celokupnu industriju lepote, a posebno na pudere. Promenile su se potrebe i zahtevi potrošača u pogledu ovih preparata.

Prioritet je da preparat dobro i potpuno prijanja na kožu, da je dugotrajan, da se odupire brisanju i prianjanju za zaštitne maske i da je lagane teksture i prijatan za kožu. Generalno šminka ispod maske dodatno blokira pore i dovodi do veće sklonosti ka aknama, pa je od presudnog značaja da koristimo nežne preparate, izbegavamo proizvode na uljanoj bazi i biramo nekomedogena sredstva. Takođe, vodootporni i matirajući puderi treba da imaju prednost.

No, kako, imajući sve ovo u vidu, da odaberemo onaj pravi?

Prvo, morate biti potpuno upoznati sa stanjem i osobinama vaše kože. Nađite odgovore na pitanja – da li je vaša koža masna ili suva, osetljiva ili možda dehidrirana, koje su to nepravilnosti koje želite da pokrijete i kolika pokrivna moć preparata vam je potrebna. Bitna je i starosna dob kože i stepen izraženosti linija i bora na licu.

Pored toga moramo razmotriti i svoje životne navike – koliko vremena možemo izdvojiti za nanošenje šminke, koliko za skidanje i čišćenje lica; koliko dugo želimo da šminka bude postojana; kakvi su nam dnevni rasporedi; koliko često nosimo masku ili u kakvom okruženju provodimo najviše vremena…

Imajte u vidu i da ništa nije trajno, da se sa godinama i mi i naša koža menjamo. Potrebno je da osluškujemo telo i promene kojim podleže i shodno tome menjamo i prilagođavamo negu i proizvode.

Sve što morate znati pre kupovine pudera za lice u uslovima pandemije

Brojne su podela prema kojima možemo klasifikovati pudere za lice. Najznačajnija su razlikovanja ovih preparata prema obliku, nameni i pokrivnoj moći. Pored toga za donošenje odluke o izboru idealnog pudera važnu ulogu će igrati i njegovo pakovanje i preferirani način aplikacije.

Prema teksturi delimo ih na tečne pudere, krem pudere i pudere u prahu.

Prema pokrivnoj moći razlikujemo one lagane, sa srednjom pokrivnom moći i one koji potpuno pokrivaju ten.

Tečni puderi:

Najzastupljeniji puderi za lice koji se mogu naći na policama parfimerija suupravo tečni puderi. Među njima takođe postoje različite vrste – tečni na vodenoj bazi, u vidu emulzija odnosno na uljanoj bazi, u vidu penastih preparata, seruma…

Svako od nasu u ovoj raznolikoj grupi može da nađe nešto za sebe. Odlikuje ih brzo i lako nanošenje i ukoliko smo u situaciji da nemamo nikakav alat, uvek ga možemo naneti besprekorno i samim rukama.

Mogu imati različite efekte na kožu. Mogu da je matiraju, učine sjajnom potpuno prekriju ili samo ublaže nepravilnosti.

Ukoliko razmišljate i o budžetu ovo je kategorija u okviru koje treba da potražite idealnog saveznika.

Kremasti puderi:

Odlikuje ih gušća tekstura u odnosu na tečne pudere. Doprinose hidrataciji kože. Malo su zahtevniji za nanošenje. Zbog gustine pogodni su za osobe za zrelom kožom jer sprečavaju uvlačenje preparata u bore. Zbog istih karakteristika preporučuju se i za suvu kožu. Uglavnom ostavljaju matirajući efekat nakon nanošenja.

Puderi u prahu:

Puderi u prahu najveću prednost imaju pri upotrebi na masnoj koži. Sadrže sastojke koji upijaju višak sebuma i sprečavaju efekat sijanja kože. Zahtevaju nešto složenije nanošenje. Moraćete pronaći idealnu četku i izdvojiti malo više vremena.

Među ovom grupom možete naći lagane proizvode sa malom pokrivnom moći, koji su prijatni za svakodnevno nanošenje, posebno tokom letnjih meseci.

Tonirane kreme:

To su lagani preparati koji predstavljaju kombinaciju hidrirajućih kremova i boja. Uloga im je da blago ujednače ten i neguju kožu. Lako se nanose. Ne odlikuju se dugom postojanošću i uglavnom nemaju dovoljnu sposobnost prekrivanja. Većinu ne možemo da po efikasnosti svrstamo u dekorativne preparate.

Sve što morate znati pre kupovine pudera za lice u uslovima pandemije Sve što morate znati pre kupovine pudera za lice u uslovima pandemije

Različiti tipovi kože:

Osobe sa masnom kožom treba da izbegavaju pudere na uljanoj bazi. Preporučuje se upotreba pudera u prahu i onih sa matirajućim efektom kako bi se smanjio sjaj od izlučenog sebuma.

Osobe sa suvom kožom treba da biraju lagane teksture. Poželjno je da preparat ima i dodatno hidrirajuće dejstvo.

Osobe sa suvom kožom treba da biraju preparate sa dodatnim hidrirajućim i negujućim efektima. Tečni i kremasti preparati pružiće joj najbolji efekat.

Ambalaža:

Ne zaboravite ni ambalaže. Ukoliko ste stalno u pokretu ili često putujete bočice sa većim otvorom mogu vam zadavati poteškoće. Ambalaža sa pumpicom štiti proizvod od spoljne sredine i samim tim smanjuje mogućnost kontaminacije. Ovakva pakovanja, bočice sa pipetom ili tube biće bolji izbor za one koji nameravaju da im preparat duže traje.

Kompaktni kameni puderi i standardni praškasti puderi mogu biti najbolji izbor tokom putovanja.

Nanošenje:

Tečne pudere možete nanositi četkama, sunđerima ili prstima. Neke formulacije će biti pogodnije za određen način aplikovanja, ali na kraju će vaše životne navike biti najznačajniji sudac u izboru sredstva za nanošenje.

Ukoliko ste u žurbi i nemate vremena i previše uslova za čišćenje četkica i sunđera, čisti prsti biće najbolje rešenje.

Šminka i zaštitne maske:

Na kraju, najbitnije je da dok su mere za sprečavanje širenja virusa na snazi, vodimo računa o nezi i higijeni kože. Pojedinim danima biće dovoljno da nanesemo samo blagu šminku i istaknemo oči. Ukoliko nosimo šminku, masku moramo češće da menjamo. Kad god smo u prilici da skinemo šminku i očistimo lice treba to da uradimo pa ukoliko se javi potreba, ponovo nanesemo šminku.

OCENI Priču
Broj glasova: 5