Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

13 najvažnijih veština koje dete mora da nauči pre nego što napuni 7 godina

13 najvažnijih veština koje dete mora da nauči pre nego što napuni 7 godina

Srećno dete ima slobodu da mašta, da istražuje, da pravi greške i bira svoje staze kojima će da korača.

Svi mi želimo najbolje za svoju decu. Krenemo od toga da je najvažnije da su srećna, voljena, živa i zdrava, pa polako povećavamo listu. Želimo da nauče što više, da budu pametna i spretna, da umeju da se snađu, da upišu dobre škole, imaju visoke plate, porodicu… Kako bismo im pomogli da se popnu na te staze, upisujemo ih u škole stranih jezika, na dečije programiranja i treninge mačevanja. Učimo ih i teramo da nabroje imena planeta Sunčevog sistema i to onda kad ne mogu da razumeju njihova značenja.

I to je sve uredu ukoliko vam ostavlja prostora da zajedno učite one najvažnije stvari – kako da budu samostalna, kako da prepoznaju šta ih čini srećnim i kako da se snađu u teškim situacijama.

Kada malo porastu, ako budu hteli da nauče sve glavne gradova na svetu, bez problema uspeće u tome, naučiće i sve dinosauruse, životinje i jezike koji im budu dragi. Učiće marljivo i strpljivo, jer ih je neko naučio da se radom dolazi do cilja.

Ako naiđu na probleme znaće da mogu da se nose sa njima, jer ih je neko nekad naučio da za svaku situaciju postoji rešenje.

A, ako budu tužni – odbolovaće, pronaći lepotu oko sebe ili svratiti u svoju luku koju su godinama brižljivo gradili i naselili porodicom i prijateljima, da se okrepe. Zato što su savladali lekciju da imaju sve u sebi, da je život lep, da je priroda savršeno nesavršena i kako da budu dobri i pošteni ljudi.

U daljem tekstu nalazi se lista važnih veština, koje možda nekad olako shvatamo, podrazumevamo ili zaboravljamo, a koje bi mališani predškolskog uzrasta trebali da pre polaska u školu savladaju, da bi spremnije i rasterećenije dočekali nova životna poglavlja.

13 najvažnijih veština koje dete mora da nauči pre nego što napuni 7 godina

1. Ko je, gde živi i kako da vas kontaktira:

Pomozite detetu da savlada osnovne podatke o tome gde stanuje, adresu, u kom delu grada živi, kako mu se zovu roditelji, gde radite, vaš broj telefona, telefon policije, imejl adresu…

Jedna od najvažnijih stvari je da dete memoriše ove osnovne informacije i da u slučaju da se nađe u prilici da su mu potrebne, bude pripremljeno, smireno i sposobno da reaguje.

2. Kako da se orijentiše u prostoru:

Tačno, tehnologija je napredovala dostupni su nam mobilni telefoni, detaljne mape i efikasne aplikacije, ali poznavanje osnovnih načela orijentacije u prostoru i raspoznavanja različitih strana sveta, deci će pomoći da ih kasnije mnogo bolje razumeju, da nadograde znanja i u nepredviđenim situacijama lakše pronađu izlaz.

Probajte deci da postavite laganije zadatke za orijentaciju. Pitajte ih po čemu prepoznaju svoje igralište/ulicu/park/školu. Prepustite njima da biraju put prilikom šetnje ili dok ih vozite. Pokažite im pravu mapu i vežbajte kako da je koristite, pa kad savladaju snalaženje na njima, pređite na mobilne aplikacije.

3. Da razume važnost prirode, hrane i kako ona nastaje:

Kako naši mališani odrastaju okruženi betonskim konstrukcijama, pametnim elektronskim uređajima, brzim transakcijama i laganog pronalaska hrane u prodavnicama, sve manje i sve teže razumevaju značaj prirode.

Odvojite vreme za redovne porodične izlete u prirodu, učite ih o prirodnoj ravnoteži, o važnosti hrane i njenom poreklu. Napravite male eksperimente sa klijanjem semena, naučite ih kako se brine o biljkama i podstičite njihovu radoznalost.

13 najvažnijih veština koje dete mora da nauči pre nego što napuni 7 godina 13 najvažnijih veština koje dete mora da nauči pre nego što napuni 7 godina

4. Da pospreme svoje stvari:

Učeći ga da sprema i održava svoju sobu ili kutak urednim, dete će bolje razumeti vrednost svojih stvari i više će poštovati ono što ima. Najvažnije je da stekne naviku da nakon igre raspremi stvari, da može samo da ih organizuje i snađe se u svom prostoru.

5. Da nauči da pliva i vozi bicikl:

Odlasci na more i kupališta su sjajna zabavna aktivnost, ali i prilika da malo po malo nauče da plivaju. Svakako najvažnija lekcija koju bi trebali da savladaju je održavanje na površini vode.

Takođe, važno je da dete savlada i veštinu vožnje bicikla. Ono će dugo biti njegov najefikasniji i najpouzdaniji način transporta. Pomoći će mu da kasnije razvija i lakše stekne nove veštine i bude pripremljeno za snalaženje u pravilima saobraćaja.

6. Da upravlja svojim novcem i štedi:

Naučite dete da raspolaže svojim novcem. Dajte mu manje sume i na praktičnim situacijama mu pokažite šta znači štedeti i kako štednja može biti korisna. Dozvolite mu da ono plaća manje račune u prodavnici i preuzima kusur. Neka bude slobodno i spremno za budućnost.

7. Da ume da se igra samo i organizuje svoje vreme:

Svima nama je potrebno vreme za sebe, da se oporavimo, opustimo, razmislimo i analiziramo situacije. Pa i deca moraju da nauče da budu u miru sami sa sobom i da sami sebi osmisle zanimaciju.

Ne mora sve u njihovom rasporedu da bude isplanirano, dozvolite im trenutke samoće tokom kojih će se privikavati da stvari rade sami i sebi budu dobro društvo.

8. Da zna kako da se predstavi:

Naučite ih kako da se predstave, kako da jasno i glasno kažu svoje ime prilikom upoznavanja. Ukažite im na to koliko je važno da gledaju druge osobe u oči, nasmeše se i prihvate stisak ruke. Pomozite ima da steknu naviku da slušaju osobe sa kojima se upoznaju, da zapamte imena, odgovore ili postave i oni pitanja.

9. Da ume da komunicira sa vršnjacima i starijim ljudima:

Podrazumeva se da je potrebno da im ukažemo na moguće opasnosti kojima mogu biti izloženi tokom komunikacije i interakcije sa drugim ljudima. Međutim, jednako je važno i da ih ohrabrimo i pomognemo im da se lakše i spretnije upuste u komunikaciju koja je prvi i najvažniji korak u ostvarivanju trajnih, emotivnih i iskrenih veza sa drugim ljudima.

Sve više i mi odrasli razgovaramo jedni sa drugima preko ekrana i poruka, zato bi trebalo da više pričamo sa našom decom i damo im smernice kako da vode primerene razgovore sa drugim ljudima.

13 najvažnijih veština koje dete mora da nauči pre nego što napuni 7 godina 13 najvažnijih veština koje dete mora da nauči pre nego što napuni 7 godina

10. Da bude ljubazno i kulturno:

Pokažite im svojim primerom kako da budu ljubazni. Čitajte zajedno najinteresantnija pravila bontona, pa pokušajte da ih zajedno redovno praktikujete.

11. Da zna kako da se obuče:

Dete bi trebalo da nauči da se samostalno obuče prikladno vremenskim prilikama. Pokažite mu pravila oblačenja, koje boje, šare i materijali mogu da se kombinuju. Dajte mu osnovne smernice, ali i ukažite na važnost kreativnosti. Neka ono donosi odluke i uživa u svojoj mašti.

12. Da stekne higijenske navike:

Nađite način da svakodnevne aktivnosti oko održavanja higijene budu zabavne. Pomozite im da od malih nogu steknu zdrave navike o redovnom pranju ruku, tuširanju i oralnoj higijeni.

13. Da zna kako da reaguju u opasnim situacijama:

Pričajte sa detetom o opasnostima i dajte mu jednostavna uputstva kako bi, ukoliko se nađe u takvim prilikama, trebalo da reaguje.

Pripremite ga, recimo za moguće padove i povrede, objasnite mu šta može da očekuje i kako bi trebalo da reaguje.

OCENI Priču
Broj glasova: 13