Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Ekološki najprihvatljiviji načini transporta

Ekološki najprihvatljiviji načini transporta

Jedna od najčešće spominjanih stavki za praćenje ekološke prihvatljivosti jednog proizvoda izražava se kroz carbon footprint broj, odnosno kroz merenje emisije ugljen dioksida u okolinu.

Ugljen dioksid je gas koji je najodgovorniji za stvaranje efekta staklene bašte, a samim tim i globalnog zagrevanja. Oslobađa se u spoljnu sredinu sagorevanjem fosilnih goriva poput uglja, nafte i zemnog gasa. Kako se razvija industrija i rastu potrebe čovečanstva za energijom količina CO2 u atmosferi sve je veća.

Praćenje količine emitovanih gasova u prirodu i statističkim poređenjem podataka možemo da jasnije uočimo probleme, postavimo ciljeve i iznađemo načine da ih rešimo i postignemo.

Statistika kaže da različite države i njihovi stanovnici imaju različit stepen emitovanja ugljen dioksida. Među velikim zagađivačima, poput Amerike ta količina iznosi oko 15 tona po osobi, a u državama poput Norveške i Holandije proizvede se oko 8 tona po glavi stanovnika. Stanovnici Srbije bliži su dnu ove liste. Prema podacima prosečna osoba sa naših prostora proizvede oko 5 tona ugljen dioksida.

Ekološki najprihvatljiviji načini transporta

Brojni naučnici upozoravaju da do 2050. moramo, na globalnom nivou, da smanjimo količinu oslobađanja gasova na 2.2 tone po osobi. Dakle, matematički svako od nas mora da razmisli o svojoj odgovornosti, navikama i postupcima i da uloži trudi i pronađe način da smanji svoj štetni uticaj.

Na globalnom nivou, 64% proizvedene nafte biva potrošeno na potrebe transporta, ili čak 27% od svih proizvedenih vrsta energije. Pri tome 23% ukupne energetske emisije ugljen dioksida potiče baš od ovog, sve većeg, globalnog izazova.

Pod transportom podrazumevamo i lični transport, koji će pomoći svakom pojedincu da se prebaci sa jednog mesta na drugo, ali i transport robe i usluga. Sve više se priča o prednostima lokalnih sirovina i proizvođača, pored toga što jačaju ekonomiju i zajednicu, imaju i pozitivan efekat na prirodu. Manje štetnih gasova biva emitovano kao posledica transporta, manje se troše resursi i smanjuje se zagađenje.

Naravno, možemo da debatujemo da li uopšte vredi da se trudimo i menjamo navike kad pored nas postoje mnogo veći igrači i zagađivači. Ali, ukoliko svi mi stanovnici Zemlje, nastavimo da se krećemo bez osvrtanja i menjanja, po istim principima napred, budućnost ove planete, bar u ovom obliku, je upitna. Promene moraju da krenu od običnih ljudi i malih karika ovog velikog i lepog zemljinog sistema.

U nastavku sledi podsetnik kako da smanjite svoj doprinos zagađenju koje prouzrokuju motorna vozila i transportni sistemi.

1. Šetanje:

Ukoliko odlučite da više šetate, vaše telo i planeta će vam biti zahvalni. Ne moramo da palimo kola za svaki odlazak do prodavnice ili obližnje destinacije. Šetnja od par kilometara nateraće nas da posmatramo okolinu, doživimo nova iskustva, možda i sretnemo ili upoznamo nekoga i steknemo kondiciju.

Savetujemo da izaberete udobnu garderobu i obuću, prilagođenu trenutnim vremenskim prilikama. Opremite se i osveženjem i kutijom Domaćicom keksa. Možda ćete usput naići na neko zgodno mesto za odmor ili osobu sa kojom bi se valjalo ispričati i zasladiti.

Ekološki najprihvatljiviji načini transporta Ekološki najprihvatljiviji načini transporta

2. Bicikl:

Ukoliko u vašem mestu postoje bezbedni uslovi za vožnju bicikla, potrudite se da ih više koristite. Aktivirajte mišiće i osetite vetar u kosi, pa pravac do svoje destinacije.

3. Javni transport:

Upotreba javnog transport je još jedan način da efikasno stignemo na destinaciju, podelimo troškove i smanjimo broj automobila na ulici. Dobro organizovan, precizan i tačan javni prevoz treba da ostane imperativ svake sredine, a mi kao njegovi korisnici moramo da insistiramo na njegovoj važnosti i utičemo na njegovo unapređenje.

4. Trotinet:

Električni trotineti su odlična alternativa biciklima. Do svoje destinacije stići ćete brže i sa manje prolivenog znoja.

Ekološki najprihvatljiviji načini transporta

5. Deljenje transporta:

Ukoliko putujete na dalju destinaciju i nemate alternativu u javnim prevozima, pronađite saputnike koji imaju potrebu za istim putovanjem i ispunite svoje ciljeve sa podeljenim troškom. Umesto 2 ili 3 automobila, do destinacije će se uputiti samo jedan i na taj način smanjiti količina emitovanih štetnih gasova.

6. Lokalni proizvođači, sirovine i uzgajivači:

Kad god ste u prilici prednost dajte lokalnim proizvođačima, koji robu proizvode u vašoj okolini. Podržaćete ljude koji vole i bore se za svoj posao, pomoći ćete svojoj okolini, prirodi, a i sami ćete se osećati bolje i uspešnije.

OCENI Priču
Broj glasova: 2