Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

11 saveta kako da pretvorite kuhinju u ekološki održivi deo doma

11 saveta kako da pretvorite kuhinju u ekološki održivi deo doma

Strašno zvuči podatak da se očekuje da do 2050. godine u okeanima bude više plastike nego živog sveta. Ovim tempom, našim nečinjenjem i ignorisanjem problema sužavamo svoj životni prostor, mogućnosti i sreću. Put na kome biramo da zatvaramo oči da smo i mi odgovorni za ove probleme ne može nas daleko odvesti. Ukoliko krenemo od naših postupaka i navika, ukoliko osetimo benefite takvog života, sa pravom možemo da se nadamo boljim zakonima, organizacijama i ulaganjima.

Udesite vaše kuhinje da postanu srca porodičnih domova, da sijaju sjajem prirode i pronose ideologiju čistote, toplote, poštovanja prirodnih zakona da uzimamo samo koliko nam je potrebno i uvek vraćamo koliko možemo. A možemo, sa malo više volje, znanja i ljubavi, možemo da odužimo dugove i vratimo deo najvažnijih sastojaka nazad u prirodu.

Opremanje kuhinja i promena navika u pravcu održivog načina života smanjiće gomilanje dodatnog plastičnog i drugog štetnog otpada na planeti, našoj široj i užoj okolini. Ukoliko smanjimo ili izbacimo nepotrebne materije iz svakodnevnog života direktno ćemo poboljšati kvalitet života naše porodice i okoline.

Pogledajte u nastavku kako da smanjite nastanak nepotrebnog otpada i da efikasnije iskoristite prirodne resurse.

11 saveta kako da pretvorite kuhinju u ekološki održivi deo doma

1. kako da zamenite folije?

Jedan od najlakših načina da smanjite nastanak štetnog otpada jeste da alu i streč folije zamenite krpicama od voska. One su namenjene za višekratnu upotrebu, dakle mogu da se nakon upotrebe peru i nanovo koriste. Zbog sadržaja pčelinjeg voska imaju antibakterijska svojstva, a pod toplinom ruke mogu da se oblikuju i koriste za zaštitu posuda ili direktno namirnica i biljnih plodova. Krpice od pčelinjeg voska ne sadrže štetne materije, mogu da se potpuno recikliraju i kompostiraju.

Takođe, tu su i silikonski poklopci i omoti. Čija prednost je višekratna upotreba i mogućnost čišćenja nakon svake upotrebe. Dugovečni su i na taj način će smanjiti upotrebu različitih folija koje nakon svake upotrebe bacamo. Njima možete obložiti šolje i posude sa ostacima hrane ili ostatke biljnih namirnica.

Na kraju, osim toga što ovi proizvodi na duge staze imaju i pozitivan efekat na porodični budžet, pomažu očuvanju svežine i kvaliteta namirnica.

2. smanjite upotrebu Papirnih ubrusa i salveta

Da kuvanje bez papirnih ubrusa je moguće. Ali, ukoliko ne možete potpuno da ih izbegnete smanjite njihovu upotrebu. Razvrstajte krpe, a one stare i u lošijem stanju koristite kao zamenu za ubruse. Posegnite za njima kad dođete u sitauciju da očistite prljave sudove, radne površine i drugi pribor. A one bolje koristite za brisanje ruku i sušenje posuđa. Birajte kvalitetnije materijale.

Za brisanje i upijanje vode možete koristiti i truleks krpe koje su potpuno biorazgradive.

Za izradu papirnih ubrusa potrebna su stabla i pozamašna količina prirodnih resursa, a zbog svoje široke upotrebe ostavljaju ogromne količine otpada koji uz to nije preporučljivo reciklirati.

11 saveta kako da pretvorite kuhinju u ekološki održivi deo doma 11 saveta kako da pretvorite kuhinju u ekološki održivi deo doma

3. BIrajte zamene Plastičnim posudama za skladištenje hrane

U izradi velikog broja plastičnih posuda koriste se materije koje mogu biti i direktno štetne za ljudski organizam. Zavisno od sastava i načina rukovanja ovim predmetima, tokom vremena i njihove duge upotrebe dolazi do oslobađanja određenih količina tih supstanci. Istraživanja su dokazala njihov štetan uticaj i iako su poboljšani načini proizvodnje, kao i kvalitet izrade plastičnih masa, njihov štetan uticaj ne može potpuno da se izbegne.

Zato smanjite njihovu upotrebu. Ne kupujte nove plastične posude za skladištenje i pripremu hrane. Oslonite se na ono što već posedujete, a prilikom nove kupovine birajte one od materijala koje je moguće reciklirati, poput stakla i metala.

Postojeće plastične posude perite na ruke, i to ne grubim delovima sunđera kako se ne bi oštetile. Čuvajte ih na umerenim temperaturama. Tople napitke i obroke, ne sipajte odmah u posude od plastike već im dozvolite da se prvo ohlade. One namenjene za jednokratnu upotrebu, poput popularnih ambalaža za kafu za poneti, nemojte više puta upotrebljavati. Takve posude su izrađene od manje kvalitetnih materijala, i stoga podložne migriranju štetnih supstanci u sadržaj koji se u njima nalazi. Nađite im alternativu.

Takođe, sve više koristimo i kupujemo pijaću vodu iz jednokratnih plastičnih flaša, razmislite o alternativi u vidu vodenih filtera.

4. izbacite Jednokratne slamčice

Dva puta razmislite jesu li zdravim odraslima ljudima zaista potrebene plastične slamčice? U restoranu naglasite da ih ne želite, a radi higijenskih uslova možete nabaviti višekratne, metalne slamčice koje možete nositi sa sobom i nakon upotrebe prati. Primer samo jednog malenog koraka za bolju planetu.

5. šta sa Ostacima ulja nakon prženja?

Ulje se ne rastvara u vodi, i nakon što završi u kanalizaciji dovodi do nastanka sijaset problema. Najbolje je da jednu posudu koristite za prikupljanje ostataka ulja nakon prženja. Presipajte ga u neku flašu/posudu dok se ne napuni, a zatim tako odlažite u smeće.

6. kako odabrati Sredstva za čišćenje?

Moderna sredstva za čišćenje poput deterdženata za veš, čišćenje i održavanje nezaobilazna su u domaćinstvu. Ali njihov sadržaj, oticanje u kanalizaciju i uključivanje u prirodni ciklus ishrane je samo jedan od problema. Prvi je agresivan i iritirajući efekat na kožu, a mnogi od nas prenebregnu da pročitaju uputstva proizvođača za upotrebu. Zato uvek proverite ove savete i strogo ih se pridržavajte. Zaštitite svoje telo i kad god je moguće koristite alternative.

Većinu stvari možemo očistiti sodom bikarbonom, sirćetom i malo limuna. Tu su i ekološke alternative u vidu sredstava za čišćenje kupatila, kuhinje, posuđa, veša…

Uz malo potrage možete naći alternativu tečnim deterdžentima za pranje suđa. Postoje mali proizvođači koji proizvode sapun, sličan starom dobrom ribežu, koji je namenjen za pranje posuđa. Potrebno ga je sa malo vode naneti na krpu, četku ili sunđer i pomoću vode zapeniti.

11 saveta kako da pretvorite kuhinju u ekološki održivi deo doma 11 saveta kako da pretvorite kuhinju u ekološki održivi deo doma

7. zamena za Papir za pečenje

Silikonske podloge mogu da se koriste kao zamena za papir za pečenje. Umesto da svaki put posle upotrebe bacite po jedan papir, iskoristite višekratni silikonski podložak.

8. Kako izabrati Sunđer?

Na tržištu je sve više ekoloških zamena za sunđere, četke i ostale krpe za čišćenje. Možete izabrati i lufu – jednu vrstu tikve, koja se nakon sušenja može koristiti kao sunđer za pranje suđa, ali i za negu tela. Može se prati i u mašini za suđe i koristiti od 6 meseci do godinu dana, a nakon upotrebe može se kompostirati.

9. kako čuvati Hleb?

Sa promenom životnih navika sve češće hleb kupujemo u jednokratnoj, plastičnoj ambalaži. Jedan od odličnih načina da se sačuva njegova svežina jesu lanene krpe i omoti od pčelinjeg voska. U prošlosti su se baš lanene krpe koristile u ove svrhe.

10. Kompostirajte

Čišćenje i obrada povrća i voća ostavlja iza sebe veliku količinu organskog otpada. Njegova razgradnja oslobodiće različite korisne materije koje možemo da vratimo u zemlju i tako obnovimo ciklus kruženja supstanci.

11 saveta kako da pretvorite kuhinju u ekološki održivi deo doma 11 saveta kako da pretvorite kuhinju u ekološki održivi deo doma

11. pronađite Silikonske oceđivače za posuđe

Pronalazak dugotrajnog, kvalitetnog oceđivača za pranje posuđa može biti pravi poduhvat. Oni metalni skloni su pojavi rđe, dok se plastični vremenom deformišu i deluju neuredno zbog fleka od kamenca. Najčešće nam ne gine njihova česta zamena.

Jedna od praktičnih alternativa jesu silikonski podlošci, koji su laki za održavanje i premeštanje, obzirom da su lagani i savitljivi. Možete ih naći u različitim bojama i oblicima i lako prilagoditi vašoj kuhinji.

OCENI Priču
Broj glasova: 13