Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kako organizovati porodični izlet u Srbiji

Kako organizovati porodični izlet u Srbiji

Tokom mojih ranih tinejdžerskih godina, kao porodica nismo mogli sebi da priuštimo skupa i daleka putovanja. Gledali smo fotografije, TV emisije i maštali o moru, hotelima i bezbrižnijim vremenima.

Međutim, kada se osvrnem na te davne, neizvesne dane, zahvalna sam na bogatstvu srećnih uspomena, iskustava i magičnih porodičnih momenata koje su naši roditelji kreirali za nas. Letnje i zimske raspuste provodili smo na skrivenim planinama i izletištima po Srbiji.

Odsedali smo u malim, skromnim konačištima punim divnih, entuzijastičnih ljudi koji su više od svega voleli život, mesto na kome žive i prirodu. Sećam se guštera daždevnjaka, svitaca, šetnji po šumi, pažljivih prelazaka po ivicama brda, preskakanja potoka. Upoznavali smo prirodu, učili, padali i razderanih kolena ustajali i jurili u nove avanture. Maštali smo da pripadamo tim mestima i činili smo sve da se uklopimo i sklonimo maske stranaca.

Za nezaboravno putovanje potrebna vam je volja, ljubav za pustolovinom i mašta. Kraća vikend putovanja pomalo su skrajnuta i ne pridaje im se dovoljni značaj. Njihova prednost je što se lako mogu organizovati, ne zahtevaju velike troškove i kompleksnu logistiku, a ipak hrane naš duh, jačaju energiju i inspirišu. Sa manje stresa i opterećenja možemo da se prepustimo ovakvim putovanjima i da se sa njih vratimo osveženi, nahranjeni i bogatiji za nove uspomene i znanja.

Zato, kad osetite da vam fale avanture i nova iskustva, napravite planove i već za koji sat okupite porodicu i krenite u stvaranje novih uspomena.

Kako organizovati porodični izlet u Srbiji

CILJ PUTOVANJA:

Onog trenutka kad odlučite da su vam neophodne nove inspiracije, promene i pustolovine napravite pauzu i pokrenite planiranje. Definišite šta očekujete od putovanja. Razmislite da li vam je cilj da istražujete nova mesta, probate i okušate se u novim aktivnostima ili želite potpuno da se odmorite i lenjo napunite baterije.

Od cilja i očekivanja zavisiće vaše dalje planiranje. Na osnovu njega lakše ćete izabrati lokaciju i period putovanja, kao i sve ostale aktivnosti. Razgovarajte sa vašim ukućanima i dozvolite svakom da iznese svoje predloge i svoja očekivanja.

VREME PUTOVANJA:

Dobra ideja je da napravite spisak destinacija koje želite da posetite. Za neke od njih biće vam potrebno samo jedno slobodno popodne, a druge mogu zahtevati produžene vikende. Ukoliko napravite okvirni plan za izlete u svako od tih mesta, možete biti fleksibilniji sa vremenom i čim se ukažu prvi slobodni dani ili lepo vreme iskoristite ih da se otisnete u drugu sredinu.

Ovakvo planiranje može biti korisno i ukoliko dođe do odlaganja slobodnih dana ili promene rasporeda rada. Pa ukoliko dođete u situaciju da morate da odložite putovanje zbog iskrslih obaveza, možete da ipak posetite neko bliže izletište i provedete interesantno nedeljno popodne sa voljenim ljudima.

Kako organizovati porodični izlet u Srbiji Kako organizovati porodični izlet u Srbiji

DESTINACIJA:

Na odabir destinacije uticaće naši ciljevi putovanja, broj slobodnih dana kojima raspolažemo, kao i udaljenost.

Zahvaljujući društvenim mrežama možemo da se inspirišemo, informišemo i upoznamo sa predivnim mestima koja nas okružuju i time suzimo izbor destinacije.

BUDŽET:

Cene prevoza, smeštaja, hrane i atrakcija su u najvećem broju slučajeva dostupne, što olakšava predviđanje troškova i planiranje budžeta. Pratite izdatke i trudite se da ostanete u zacrtanim granicama.

Pre putovanja bitno je uskladiti potrebe i mogućnosti i napraviti prioritete. Svako od nas ima različite običaje i navike i zato bez opterećenja pratite svoj unutrašnji glas i ravnajte se prema njima. Raspolažite novcem prema sopstvenom nahođenju.

Kako organizovati porodični izlet u Srbiji Kako organizovati porodični izlet u Srbiji

PLAN PUTOVANJA:

Tokom vikend putovanja i kraćih izleta ograničeni smo vremenom. Zato je neophodno napraviti planove oko organizacije transporta, smeštaja i obilazaka.

Koristite pomoć modernih tehnologija i pomoću aplikacija proverite najbrže rute, eventualne radove i zastoje do destinacije. Obratite pažnju na vreme polaska i izbegavajte popularne popodnevne sate. Isplanirajte i ukalkulišite pauze. A možete odvojiti vreme i za kraće obilaske usputnih atrakcija.

Osmislite zabavne igre i listu pesama kako bi vam samo putovanje bilo interesantnije. Pripremite i grickalice, Domaćica keksiće i igračke za lepši put.

Za većinu smeštaja i restorana, na internetu možete pronaći iskustva i ocene drugih putnika. Na dan samog putovanja sigurnije je da se hranimo na proverenom mestu, a kad se već udobno smestimo i opustimo možemo da eksperimentišemo i istražujemo.

Odredite prioritetne aktivnosti i ravnajte se prema njima. Ukoliko vam na kraju ostane vremena istražujte i prepustite se spontanim događajima.

Što se tiče turističkih atrakcije najveći problem može biti radno vreme i vanredni događaji zbog kojih mogu ostati zatvorene. Pronađite kontakt informacije i raspitajte se o rasporedu rada, jer podaci na internetu mogu biti neažurni.

Imajte u vidu da urbanija turistička mesta tokom raspusta i praznika zahtevaju da na vreme napravite rezervacije smeštaja. Tokom redovne školske godine u većini slučajeva lako ćete naći zadovoljavajuće slobodno odmaralište.

Kako organizovati porodični izlet u Srbiji Kako organizovati porodični izlet u Srbiji

PAKOVANJE:

Kraća putovanja ili vikend izleti na teritoriji sopstvene zemlje zahtevaju malo logističkog planiranja i trebalo bi da budu što jednostavniji. Pokušajte da maksimalno pojednostavite stvari. Spakujte se lagano. Ponesite toplu odeću i sprečite da vas vremenske prilike iznenade, a peglu, računare i poslovni telefon ostavite kod kuće.

Većinu stvari ukoliko vam zatrebaju možete lako nabaviti, ali pri putovanjima po manje urbanim sredinama budite spremni na mali broj trgovina i na lošiju snabdevenost. Zato napravite prioritete i opremite se potrebnim lekovima, osnovnim namirnicama za prehranu koje su stabilne na sobnoj temperaturi i imaju duži rok upotrebe. Uvek možete da se oslonite na naše Domaćica keksiće koji su tu da vas obraduju i obnove energetske depoe.

OCENI Priču
Broj glasova: 10