Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

7 malih saveta za zdraviju pripremu hrane i efikasnije kuvanje

7 malih saveta za zdraviju pripremu hrane i efikasnije kuvanje

Zdrava priprema hrane ne znači dosadne, bezukusne i bljutave obroke. Pojedini principi obrade namirnica moraju da se poštuju kako bi pazili na svoje telo, manje ga izlagali nezdravim supstancama i maksimalno iskoristili sve prednosti upotrebljenih sastojaka.

Nekad imamo običaj da kuvamo po navici i godinama ne pratimo i ne prilagođavamo tehnike, a naše telo se menja i vremenom se dolazi do novih saznanja u kulinarstvu i medicini. Takođe, razvijaju se i novi uređaji i posuđe za pripremu hrane, pa uvek postoji prostor za manje izmene i prilagođavanje kulinarskih tehnika našim trenutnim potrebama.

U nastavku ćete saznati koje su to male tajne za zdraviju i kvalitetniju pripremu hrane.

7 malih saveta za zdraviju pripremu hrane i efikasnije kuvanje

1. Smanjite nepotrebne masti:

Prilikom pripreme mesa odstranite sa njega kožicu i vidljive masne delove. Birajte mlečne proizvode sa manjim procentom masti.

Koristite “non stick” odnosno nelepljivo posuđe za pripremu hrane, i ne preterujte sa količinama ulja i masnoća za pečenje. Za pripremu hrane koristite vodu, vino, bujon ili neku drugu tečnost koja neće narušiti krajnji ukus, a smanjiće štetna dejstva pregrejanih masti.

Smanjite upotrebu gotovih sosova i umaka, koji često sadrže velike količine dodatih šećera i masti.

2. Birajte ulja za prženje:

Izbor adekvatne masnoće za pečenje i prženje hrane je izuzetno bitan za pripremu obroka. Izlaganje masti visokim temperaturama dovodi do promena u njihovoj strukturi zbog čega postaju nestabilne i u kontaktu sa proteinskim strukturama organizma mogu da dovedu do njihovih oštećenja.

Postoji nekoliko važnih faktora na koje moramo obratiti pažnju – temperaturu dimljenja i vrstu masnih kiselina koje dominiraju u uljima. Viša temperatura dimljenja znači da je masna supstanca otpornija na visoke tempearture. Takođe, ulja i masti koje sadrže veći procenat zasićenih i mononezasićenih kiselina su stabilniji na visokim temperaturama. Dok su ona u kojima dominiraju nezasićene masne kiseline podložna promenama i nastanku reaktivnih supstanci.

Veliku ulogu igraju i same metode dobijanja i prerade ulja, kao i prisustvo pomoćnih supstanci.

Savet je da pri dinstanju ili prženju hrane na visokim temperaturama koristite minimalne količine rafinisanih ulja sa visokim procentom zasićenih i mononezasićenih kiselina (maslinovog, uljane repice…). Za umerene temperature prženja (do 180ºC) možemo da koristimo suncokretovo ulje ili hladno ceđeno maslinovo ulje. Puter možemo da dodajemo pri kraju kuvanja i na nižim temperaturama zbog niske temperature dimljenja.

Naravno, uvek proveravajte etikete i uputstva proizvođača – jer sastav i osobine proizvoda mogu veoma da se razlikuju.

Savet je i da dodatno, nakon prženja, papirnim ubrusom pokupimo višak masti i vodimo računa o načinu čuvanja ulja – treba da budu zaštićena od svetlosti i uskladištena na hladnom i suvom mestu.

7 malih saveta za zdraviju pripremu hrane i efikasnije kuvanje 7 malih saveta za zdraviju pripremu hrane i efikasnije kuvanje

3. Dobro operite voće i povrće:

Jako je važno da vodimo računa o higijeni hranljivih namirnica.

Pre upotrebe, voće i povrće moramo dobro oprati, očistiti i/ili oljuštiti. Delove koji su promenili boju ili imaju sumnjivu strukturu odstranite.

Upoznajte namirnice koje najčešće koristite i proverite šta izmenjena boja može da sugeriše. Recimo, većini nas je poznato da upotrebu izrazito zelenog, smežuranog i proklijalog krompira treba potpuno da izbegavamo jer se u ovakvim primercima nalazi supstanca SOLANINA koja u organizmu u većim količinama može biti toksična.

Koristite čisto posuđe i pribor za rad.

4. Prilagodite metode kuvanja namirnicama:

Ukoliko pripremate jela sa povrćem ili voćem postarajte se da sačuvate što više nutritivnih materija u njima. Izložite ih optimalnim temperaturama, u što kraćem vremenu. Koristite manje količine vode tokom kuvanja, kad god je moguće povrće obradite na vodenoj pari umesto da ga dugo kuvate ili ga dinstajte sa minimalno ulja i uz intenzivno mešanje.

Trudite se da sezonsko voće i povrće najviše konzumirate sveže. Sveže začinsko bilje i povrće dodajte pri samom kraju pripreme jela.

5. Birajte adekvatno posuđe:

Kvalitetno posuđe za pripremu hrane može da nam olakša rad u kuhinji i pomogne nam u spremanju ukusnijih i zdravijih obroka. Šerpe, lonci i tiganji izrađeni od kvalitetnih materijala mogu da ubrzaju vreme pripreme, smanje potrošnju struje i pomognu nam da sačuvamo što više nutritivnih sastojaka u namirnicama.

Ukoliko se opredelite za “non stick” šerpe ili tiganje moći ćete da znatno smanjite količine potrebnog ulja za pečenje.

7 malih saveta za zdraviju pripremu hrane i efikasnije kuvanje 7 malih saveta za zdraviju pripremu hrane i efikasnije kuvanje

6. Vodite računa o začinima:

Birajte kvalitetne začine i dajte prednost biljnim, prirodnim supstancama. Ne preterujte sa upotrebom soli. Koristite ih u optimalnim količinama.

Pojedine gotove smeše začina sadrže u sebi i određeni procenat soli, pa se može desiti da kombinovanjem različitih začina presolimo hranu. Dakle, koristite manje količine soli tokom same pripreme hrane – nakon kuvanja uvek postoji mogućnost da dodatno posolite hranu.

Ukus možemo do poboljšamo naknadnim dodavanjem manjih količina kvalitetnih, hladno ceđenih ulja, limunovog soka ili recimo, sirćeta.

7. Uživajte u pripremi i serviranju hrane:

Naše telo počinje da luči enzime za varenje nakon što oseti ugodne mirise. Dakle, tokom kuvanja, ali i posluživanja počeće da se stvaraju dobri uslovi za obradu i varenje hrane. Uživanjem u procesu kuvanja i pripremanja ukusne hrane, podstaći ćemo bolje uslove za apsorpciju korisnih i važnih nutrijenata. Ukoliko hranu serviramo na lepo aranžiranom stolu poboljšaćemo apetit svih članova porodice i ulepšaćemo im obroke. Zato maksimalno uživajte u svim mirisima, sokovima i zvucima iz kuhinje.

OCENI Priču
Broj glasova: 4