Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Predlozi porodičnih vikend aktivnosti

Predlozi porodičnih vikend aktivnosti

Kojoj god generaciji da pripadate, niste mogli da izbegnete brige i probleme. Uz one porodične, zdravstvene i lične i naši krajevi su izrodili milion drugih sa kojima smo morali da se suočavamo.

Većina nas je imala tu sreću da onda kad smo najranjiviji budemo okruženi ljudima koji nas vole i spremni su da se žrtvuju za nas. Detinjstva su nam bojali praznicima, sladoledom, izletima i putovanjima. U srcu svega toga jesu zajednički porodični momenti i dogodovštine proistekle iz njih.

Ti mali nežni momenti koje brižljivo čuvamo u sećanjima nas definišu. Baš oni su esencija našeg bića. Sećamo ih se sa ljubavlju i daju nam snagu i u teškim vremenima. Otud, valjda imamo potrebu da ono najlepše podelimo i sa našim porodicama.

Kaže se da “svako vreme ima svoje breme”. Od problema ne možemo da pobegnemo. Vreme prolazi, a naša deca rastu. S vremena na vreme je potrebno da se i mi prepustimo dečijim ludostima. Neke od najdražih uspomena počinjali su baš sa nestašlucima naših roditelja.

Predlozi porodičnih vikend aktivnosti

Svaki član porodice ima pravo da uživa u svom vremenu. Treba da oseti slobodu, da se druži sa svojim krugom prijatelja i da se oproba u onome što voli. Naravno, treba naći pravi balans između vremena koje ćemo posvećivati sebi i deliti sa užom i širom porodicom i prijateljima. Najteži deo je postići ravnotežu, pogotovo što se tokom godina potrebe menjaju i potpuno su individualne.

Snažna porodica stvara se i sa kvalitetno provedenim zajedničkim vremenom. Na jakim porodičnim vezama grade se samostalni, zadovoljni mladi ljudi. Smatra se da deca koja provode kvalitetno vreme sa porodicom postižu veći uspeh tokom školovanja, bivaju bolje pripremljena za stvaranje svoje porodice, smanjuju se agresivnost i šansa od zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Zato budite pokretač ideje i insistirajte na zajedničkim aktivnostima u kojima svi možete da uživate i učite. Gradite dogovore i kompromise.

Predlozi porodičnih vikend aktivnosti

Sazovite porodični sastanak i zatražite pažnju svih članova. Zajedničkim dogovorom i predlozima izaberite porodične aktivnosti u kojima svi žele da učestvuju. Možete razvrstati predloge aktivnosti u više kategorija. Podelite ih na one koje se tiču spremanja, aktivnosti u prirodi i onih koje planirate u zatvorenim uslovima. Dogovorom se odlučite koje aktivnosti iz svake kategorije će odgovarati i biti zanimljive svim članovima. Ovo je posebno korisno kad su deca različitog uzrasta. Svako treba da iznese svoj stav i mišljenje i učestvuje u izboru.

Dajte priliku različitim stvarima, procenite da li se uklapa u vaša interesovanja i prilagodite ili zamenite nekom novom aktivnošću ako procenite da vam treba nešto drugo.

Sledeći deo teksta može da vam posluži kao inspiracija za ideje kako kreativno iskoristiti vreme slobodnih vikenda sa porodicom.

Kućni poslovi

Većina nas vikendom mora da obavlja brojne kućne poslove, pa treba naći način kako da se u to uključi svi članovi.

Brzinsko spremanje kuće:

Ideja je da se odvoji svega 15 minuta za spremanje. Potrebno je odrediti prioritet šta će koje nedelje da se čisti i ko će imati koji zadatak. Uključite tajmer i krenite u akciju. Kratak vremenski okvir trebalo bi da stvori vid takmičenja među decom, ali i roditeljima. Nakon isteka vremena svi, uključujući i mame, bi trebali da se zaustave i posvete se zabavnijim aktivnostima i opuštanju. Nemojte zaboraviti da pustite neku zabavnu muziku prilikom čišćenja i obavezno napravite i nekoliko plesnih koraka. Uz zabavu se najbolje uči i radi. 🙂

Porodična priprema obroka:

Priprema obroka može da oduzme dosta vremena. Tokom vikenda bi bilo idealno vreme da se kuvanje iskoristi i kao zabavna porodična aktivnost. Nađite zanimljiv recept, zajedno proučite proces pripreme i podelite zadatke.

Ako, na primer, odlučite da pravite kiflice, starije dete može da odmeri i pomeša sastojke. Mame mogu da umese testo. Tate da pripreme fil. Najmlađi mogu da budu glavni u motanju kiflica uz asistenciju ostalih članova. Za pranje suđa izaberite onog ko napravi najmanje zamotuljaka. Neka ovo bude takmičenje.

Možete recimo i da isprobavate nove stvari iz različitih kuhinja sveta i organizujete tematske obroke. Jedne večeri neka to bude recimo Italija. Pa možete da popričate sa klincima o istoriji i običajima ove zemlje, dok zajedno srčete špagete.

Aktivnosti na otvorenom

Predlozi porodičnih vikend aktivnostiPredlozi porodičnih vikend aktivnosti

Poseta mesta u okolini:

S vremena na vreme spremite se za kratke izlete u mesta u okolini. Upalite mapu i izaberite mesto koje vam nije poznato. Možete proveriti kakve aktivnosti nudi i po čemu je poznato. Mada će vam biti dovoljno da imate makar samo jedan kafić, pa da uz dobro raspoloženje, prijatnu vožnju, kraću šetnju i piće za osveženje pokrenete tradiciju upoznavanja dece sa okolinom. Jednog dana će oni svojim najmilijima pričati kako ste zajedno gledali fijakere u Crepaji, probali mladi kravlji sir u Sefkerinu i recimo pili bozu u Uzdinu.

Usvojite ili posadite porodično drvo:

Pronađite najomiljeniji prirodni kutak cele porodice. To može biti neko izletničko mesto ili samo dobro, staro drvo u blizini vašeg stanovanja. Posmatrajte drveće i dogovorite se koje ima najveće sličnosti sa vašim porodičnim karakterom. Dogovorite se koje vam je najdraže i koje želite da pozovete u krug svoje porodice.

Posećujte ga i posmatrajte tokom godine. Naučite koje je vrste, šta voli, a šta mu smeta. Uživajte u prirodi! Možete da organizujete piknik u blizini tog mesta ili igrate sportske igre. Ukoliko je moguće organizujte pešačenja do njega ili vožnju biciklom.

Pozdravite se sa vašim drvetom i popričajte o lepim stvarima ali i poteškoćama i nesigurnostima koje muče i vas i decu. Ukoliko se stvore mogućnost posadite svoje porodično drvo. Proučite kako se to pravilno radi i pokušajte da to primenite. Pravo zadovoljstvo ovog čina će te osetiti tek kada ono naraste. Taj osećaj je neopisiv. Probajte.

Predlozi porodičnih vikend aktivnosti

Aktivnosti u zatvorenom prostoru

Filmske večeri:

Pripremiti filmove koju obrađuju različite teme. Dajte prednost dokumentarcima iz različitih oblasti i vodite računa da budu namenjeni za uzrast vaše dece. Možete recimo da birate dokumentarce o različitim državama, istorijskim razdobljima, prirodi, ali i savremenim, pa i kontraverznim temama. Nakon filma organizujte diskusiju o porukama koje ste uočili. Nek svako dobije priliku da iskaže svoj stav. Nemojte zaboraviti kokice!

Kampovanje unutra:

Jedna od aktivnosti koja bi zainteresovala mlađu decu jeste i kampovanje u vašem domu. Ukoliko vas iznenadi loše vreme ili iskrsne neka obaveza zbog koje ne možete da ispunite obećanje, izvucite ovog džokera iz rukava. Pomoću ćebadi/prekrivača napravite prostor u stanu koji će da glumi šator i koji će da predstavlja vašu teritoriju za kampovanje. Pripremite hranu koja bi bila primerena za pravo kampovanje. Ukoliko imate posude i pribor za jelo u prirodi iskoristite ih. Noć provedite zajedno “pod šatorom”. Nek wc bude jedina prostorija koja je dozvoljena za korišćenje.

Ideja je milion! Verujemo da ćemo sa ovim našim predlozima, da probudimo i vašu maštu. Budite kreativni, igrajte se i ne zaboravite da svaki mogući trenutak slobodnog vremena, kvalitetno provedete sa svojim najmilijima.

OCENI Priču
Broj glasova: 4