I sve dokle postojim u meni će ostati utkan miris doma i sreće detinjstva. Osećaj zadovoljstva i ponosa dok posmatram vešte ruke moje majke koje mese testo i osećaj neopisive sreće kad shvatim da se ono iseca u trouglove i mota u oblik kiflica.
Do kraja ne znam da objasnim zašto baš one od svih dizanih testa u meni bude leptiriće u stomaku. Možda zato što smo najviše njih jeli na dečijim rođendanskim zabavama, nedeljom dok smo svi na okupu, tokom raznih praznika i skoro u svim kombinacijama nadeva. Kasnije smo probali i modernije varijante motanja testa, pa čak i one lakše i brže za pripremu ali originalnim kiflicama smo se najrađe vraćali.
Sa generacije na generaciju prenose se tajne savršenog jednokrakog trougla i tehnike ušuškavanja vrhova. Svako pridoda i po nešto svoje i tako stvaramo i negujemo porodične male tradicije.
Zbog svega ovoga danas sa vama delimo recept za kiflice koje će vam ugrejati srca, koje će oterati sve male porodične nesuglasice i okupiti vas zajedno oko tanjira. I imajte na umu da ove kiflice, ukoliko ih pravite s ljubavlju, možete da koristite umesto mirisa za osvežavanje kuće. 🙂
TESTO:
SLATKI FIL:
SLANI FIL:
U manjoj posudi, kvasac sjediniti sa 100ml mleka. Dodati mu šećer i 1 kašičicu brašna, pa sve promešati. Smesu ostaviti na sobnoj temperaturi kako bi kvasac nadošao.
U drugu posudu dodati brašno, jaja, ulje i na kraju nadošli kvasac, pa sve dobro umesiti. Testo dobro izraditi rukama, dok se ne dobije mekano testo, koje se ne lepi za ruke. Oklagijom rastanjiti testo na radnoj površini na debljinu od oko 1 cm.
Na ovako razvučeno testo, izrendati zamrznuti margarin. Nakon rendanja margarina, testo preklopiti po dužini, pa još jednom po širini. Testo ostaviti u frižideru da odmara oko 2h.
Kada je testo odmorilo, izvaditi ga iz frižidera i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi još oko 15 minuta.
Testo podeliti na 6 približno jednakih loptica. Na pobrašnjanoj podlozi razviti svaku lopticu oklagijom u kružni oblik, debljine oko par milimetara. Tako oblikovano testo isecati u obliku trouglova i po želji deo puniti slanim, a deo slatkim filom.
Svaki trougao zamotati u oblik kiflice i ređati ih u tepsiju prethodno obloženu papirom za pečenje.
Kiflice premazati smesom žumanceta i kašike mleka, posuti susamom i ostaviti ih da nadođu još 15-ak minuta. Peći na 200ºC oko 20minuta.
Za slatko punjenje:
Na laganoj temperaturi zagrejte mleko i dodajte mu šećer. Toplim, zaslađenim mlekom prelijte samlevene orahe i promešajte smešu.
Za slano punjenje:
Izrendajte tvrdi sir, sitno isecite šunku i pomešajte zajedno sa feta sirom.