Obožavam sarmu. Među malobrojnim prednostima zime prednjače kiseli kupus i ovo praktično jelo. Ukusna je, ne moram da razmišljam o ručku par dana nakon što je skuvam, deo uvek mogu i da zamrznem i sačuvam za nepredviđene situacije.
Ali, problem je što moji ukućani zahtevaju da pripremam 2 vrste – sa mesom i bez mesa. Pa proces motanja, razdvajanja i kuvanja postaje složen i komplikovan. Ova sila prilika naterala me ja da istražim alternative. Sarma u vidu lazanja, ima sve prednosti standardne sarme, ukus je sličan, ali je znatno jednostavnija za pripremu.
Ova metoda uštedeće vam vreme provedeno u kuhinji i spasiti vas ukoliko imate samo ribani kiseli kupus. Pa ukoliko ste u žurbi, odvojite samo 25 minuta za pripremu. Pustite je da se kuva i dobro zapeče pa uživajte. I ne zaboravite, da tajna njenog ukusa leži u kvalitetu i svežini odabranog mesa i vrste kiselog kupusa.
Naravno, sarma i krompir se najviše vole, pa kao prilog poslužite kuvani krompir ili krompir pire.
U dubljem tiganju, na malo ulja, prodinstajte luk dok ne postane providne, staklaste strukture. Zatim dodajte iseckani praziluk i ponovite postupak. Prodinstajte i slaninicu. Pa nakon toga, dodajte meso i dinstajte do pojave sivkaste boje. Oko 10 do 15 minuta. Dodajte so, biber, biljni začin i mlevenu papriku po želji i sve promešajte. Na kraju iseckajte peršun i umešajte u smesu.
U posebnoj šerpi kratko prokuvajte pirinač u malo vode. Nakon toga dodajte u njega so i biber i promešajte.
U posudi za mešanje pripremite smesu od jednog jajeta i kisele pavlake. Dobro je ujednačite.
Rernu zagrejte na 180ºC.
Ukoliko koristite glavicu kiselog kupusa nasecite je na trakice.
Dublju posudu za pečenje u rerni (đuvečara, vatrostalna posuda) dobro nauljite i obložite kiselim kupusom.
Na ovaj sloj, dodajte pirinač, pa preko njega smesu sa mesom. Pa odozgo poređajte novi sloj kiselog kupusa. U posudu sipajte jednu čašu vode.
Na ovaj površinski sloj dodajte smesu jaja i pavlake. Poklopite ili prekrijte slojem alu folije pa stavite u rernu da se krčka. Sarma treba da se peče oko 45 minuta.
Na kraju skinite poklopac ili uklonite foliju i otklopljenu posudu ostavite da se zapeče još oko 10 minuta. Prijatno!