Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Napravite brzu sarmu bez zavijanja

Napravite brzu sarmu bez zavijanja

Obožavam sarmu. Među malobrojnim prednostima zime prednjače kiseli kupus i ovo praktično jelo. Ukusna je, ne moram da razmišljam o ručku par dana nakon što je skuvam, deo uvek mogu i da zamrznem i sačuvam za nepredviđene situacije.

Ali, problem je što moji ukućani zahtevaju da pripremam 2 vrste – sa mesom i bez mesa. Pa proces motanja, razdvajanja i kuvanja postaje složen i komplikovan. Ova sila prilika naterala me ja da istražim alternative. Sarma u vidu lazanja, ima sve prednosti standardne sarme, ukus je sličan, ali je znatno jednostavnija za pripremu.

Ova metoda uštedeće vam vreme provedeno u kuhinji i spasiti vas ukoliko imate samo ribani kiseli kupus. Pa ukoliko ste u žurbi, odvojite samo 25 minuta za pripremu. Pustite je da se kuva i dobro zapeče pa uživajte. I ne zaboravite, da tajna njenog ukusa leži u kvalitetu i svežini odabranog mesa i vrste kiselog kupusa.

Naravno, sarma i krompir se najviše vole, pa kao prilog poslužite kuvani krompir ili krompir pire.

Napravite brzu sarmu bez zavijanja

Napravite brzu sarmu bez zavijanja Napravite brzu sarmu bez zavijanja

Sarmu bez zavijanja

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 praziluka
  • oko 500g kiselog kupusa, ribanog ili naseckana glavica
  • 1/2kg mešanog mlevenog mesa
  • 100g sitno iseckane slanine
  • 100g pirinča
  • veza peršuna
  • prstohvat soli
  • biljni začin, po želji
  • biber, po želji
  • mlevena slatka i/ili ljuta paprika, po želji
  • 1 jaje
  • 3 kašike kisele pavlake

Priprema:

U dubljem tiganju, na malo ulja, prodinstajte luk dok ne postane providne, staklaste strukture. Zatim dodajte iseckani praziluk i ponovite postupak. Prodinstajte i slaninicu. Pa nakon toga, dodajte meso i dinstajte do pojave sivkaste boje. Oko 10 do 15 minuta. Dodajte so, biber, biljni začin i mlevenu papriku po želji i sve promešajte. Na kraju iseckajte peršun i umešajte u smesu.

U posebnoj šerpi kratko prokuvajte pirinač u malo vode. Nakon toga dodajte u njega so i biber i promešajte.

U posudi za mešanje pripremite smesu od jednog jajeta i kisele pavlake. Dobro je ujednačite.

Rernu zagrejte na 180ºC.

Ukoliko koristite glavicu kiselog kupusa nasecite je na trakice.

Dublju posudu za pečenje u rerni (đuvečara, vatrostalna posuda) dobro nauljite i obložite kiselim kupusom.

Na ovaj sloj, dodajte pirinač, pa preko njega smesu sa mesom. Pa odozgo poređajte novi sloj kiselog kupusa. U posudu sipajte jednu čašu vode.

Na ovaj površinski sloj dodajte smesu jaja i pavlake. Poklopite ili prekrijte slojem alu folije pa stavite u rernu da se krčka. Sarma treba da se peče oko 45 minuta.

Na kraju skinite poklopac ili uklonite foliju i otklopljenu posudu ostavite da se zapeče još oko 10 minuta. Prijatno!

OCENI Priču
Broj glasova: 13