Moj omiljeni kolač koji mogu da pripremim za kratko vreme i praktično ga transportujem na sva druženja bez straha da će se iskriviti, popucati i iscuriti. Na prvu loptu kuglofi ne deluju kao atraktivne čokoladne kreacije, ali ukus, miris i praktičnost su tu. I one ga izdvajaju iz mora desertnih recepata.
Kad organizujemo druženja kuglofi su moja najsigurnija opcija. Ja se prijavim da obezbedim desert i znam da sa njim nema greške. Na piknicima i u prirodi lako može da se posluži. Uvek mogu da uvedem male varijacije u receptu i iznova ga učinim zanimljivim. Njegov krajnji izgled zavisi od vrste kalupa koji imate. Možete ga pripremati u specijalizovanim standardnim modlama, ili ga peći kao mini verziju u malim silikonskim kalupima.
Najbolji deo je što pripada kolačima koji stajanjem postaju sve mekši i sočniji. Ukusi i mirisi se stapaju i prožimaju sve delove testa. Samo ga umotajte u krpu i tako čuvajte na hladnijem i tamnom mestu.
Ili, napunite vinsku čašu dobrim, crnim vinom i isecite svoje parče kuglofa. Uživajte u zalasku leta i toplih letnjih večeri i spremno dočekajte novo, najslikljivije godišnje doba. Nežna i ušuškana jesen se bliži. Priroda sprema svoje darove, a nama je vreme da uhvatimo poslednji dah pred pripremu zimnice i bogate zimske trpeze.
Rernu zagrejati na 180 stepeni. Kalup za kuglof premazati puterom i dobro pobrašnjati.
U velikoj posudi mikserom dobro izmutiti maslac, oko 3-4 minuta ili dok smesa ne postane kremasta. Postepen dodavati šećer uz konstantno mućenje. Ovoj smeši treba dodati i kesicu vanil šećera, par kapi ruma, prstohvat soli i mutiti dok ne nastane ujednačena smeša.
Dodati narendanu koricu jednog limuna i još jednom kratko izraditi mikserom. Smesi dodavati jedno po jedno jaje i mutiti posle svakog dodatog jajeta. Zatim, smesi sa maslacom dodati potrebne količine ulja i mleka. Lagano izešati mikserom.
U posebnoj posudi sjediniti zajedno potrebnu količinu brašna i prašak za pecivo.
Smesu sa brašnom postepeno dodavati u posudu sa maslacem, uz konstantno mućenje mikserom.
Na samom kraju dodati začine, lešnike, čokoladu i suvo grožđe i sve lagano promešati špatulom. Smesu kolača izliti u pripremljen kalup i staviti u rernu na pečenje oko 1h. Ukoliko primetite da se kuglof još uvek nije ispekao, a korica na vrhu krene da tamni, prekrijte kalup aluminijumskom folijom dok se kuglof sasvim ne ispeče.
Kada je kuglof pečen, izvaditi ga iz rerne i ostaviti malo da se ohladi pre vađenja iz kalupa.