Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Lepota je u jednostavnosti – Pasulj je uvek u modi

Lepota je u jednostavnosti – Pasulj je uvek u modi

Kad god se porodično okupimo u većem broju i povede se razgovor o hrani, neizbežne su i priče o pasulju. Stariji članovi prisećaju se svog detinjstva, uspomena na porodičnu trpezu, šta se i kako nekada jelo. Gotovo uvek svako ima mišljenje baš o pasulju. Vode se rasprave o tome ko ga najbolje sprema, kojim danima se jeo i koliko dugo.

Kako odrastam zahvalna sam za ova sećanja. Moje najranije uspomene vezane su za petak, svake nedelje na ovaj dan, u školi tokom ručka služio se pasulj. Prava klasika, nije mu se imalo šta zameriti.

Voleli smo petak i obožavali hranu. Mali problem je bio što i kad bismo došli kući posle škole, većinu nas čekao je isti obrok ali pripremljen od strane naših majki.

Lepota je u jednostavnosti – Pasulj je uvek u modi

Lepota je u jednostavnosti – Pasulj je uvek u modi

Lepota unapred pripremljenog zdravog obroka i više slobodnog vremena za roditelje su bili neprocenjivi. Ne želeći da se toga odreknemo u našoj kući smo problem rešili sa prebrancem. Pasulj se pripremao u ovom obliku, a što se mene tiče petak i vikend postali su još bolji.

Možda se danas ova namirnica ne smatra jako otmenom i kul. Verovatno mnogo bolje zvuči kad kažete da ste za obrok imali pastu karbonaru sa dodatkom rukole, nego dosadni pasulj. Od tolike silne hrane na društvenim mrežama, da li se sećate kada ste poslednji put videli da je neko na Instagramu uslikao baš njega?

Neki će reći da je caka u tome što se pasulj ne slika, već se odmah jede.

Mi se slažemo i jedino ovo prihvatamo kao objašnjenje, pa zato delimo sa vama osnovni recept za dobri stari prebranac, koji lako možete da nadogradite dodatnim ukusima i začinima.

Lepota je u jednostavnosti – Pasulj je uvek u modi Lepota je u jednostavnosti – Pasulj je uvek u modi

Ova namirnica se lako i dobro sprema u modernoj kuhinji, u najmodernijem posuđu, u starom loncu na smederevcu, ali i u prirodi u kotliću. Bilo da ga zovete Prebranac, Tavče gravče ili Gravče na Tavče, mi vam garantujemo vrtlog emocija kada probate kašiku ovog našeg.

Pasulj ima visok procenat proteina i nizak sadržaj masti i kalorija. Lak je za pripremu, i postoji neograničen broj kombinacija kako ga možete spremiti – čorbe, salate, namazi, pljeskavice, … Obožava začine i lak je za kombinovanje. Ako vas za njega vežu još i mnoge uspomene uvek će biti dobar razlog da ga spremate za ručak.

Kojim danom u nedelji se kod vas jeo pasulj i koliko dugo zaredom? 😀

Pasulj prebranac

Sastojci:

  • 400g pasulja tetovca
  • 3-4 veće glavice crnog luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 sušena paprika
  • 2 čena belog luka
  • 200ml ulja
  • 1 kašika slatke paprike
  • 1 kašičica ljute paprike
  • so i biber

Priprema:

Probrati i očistiti pasulj.

Dobro ga oprati, potopiti u hladnoj vodu, pa ga ostaviti u njoj tokom noći. Sutradan pasulj procediti i oprati, a vodu prosuti.

U duboku šerpu dodati pasulj i sipati hladnu vodu. Ovako pripremljen pasulj, staviti na umerenu temperaturu da se kuva. Kada je pasulj provreo, skloniti ga sa vatre i procediti vodu. Pasulj preliti sa novom količinom vrele vode i ostaviti opet da kuva. Voditi računa da u šerpi uvek ima dovoljno vode, tako da je ceo pasulj potopljen. Kuvati sve dok zrna ne omekšaju, vodeći računa da se ne prekuvaju, a zrna ne popucaju. Kada je pasulj kuvan, procediti ga.

Očistiti i iseći luk na rebarca. U tavi zagrejati ulje, pa prodinstati luk, tako da postane providan.

U luk dodati začine i isečenu suvu i svežu papriku. Ovu smesu dodati skuvanom pasulju i promešati. Voditi računa da se zrna pasulja ne zgnječe.

U posudu za pripremu prebranca, đuvečaru, dodajte ulje i prethodno pripremljen pasulj.

Peći na 180ºC oko 120 minuta. Služiti toplo.

OCENI Priču
Broj glasova: 11