Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kako da novogodišnje odluke ne ostanu samo slovo na papiru?

Kako da novogodišnje odluke ne ostanu samo slovo na papiru?

Tokom jednog porodičnog novogodišnjeg ručka razgovarali smo o najlepšim momentima koje smo u toj godini doživeli. Bila je to lista najrazličitijih momenata i iskustava. Svako je trebalo da nabroji 5 najsrećnijih situacija i isto toliko interesantnih stvari sa kojima se susreo.

Počeli smo sa opštim mestima o zdravlju, završenim školama i poslovnim uspesima, a onda su stigle lekcije od najmlađih članova. Za njih su glavne zvezde proslava povodom diploma, unapređenja i sličnih situacija, bile porodice i rođaci zajedno na jednom mestu, lepota sunca i reka, ukusni kolači, smeh, interesantne priče, šale i nečija kosa i lepe šal. Toliko toga što smo mi zanemarili i uzeli zdravo za gotovo.

Viđenje svih tih stvari njihovim detinjim očima razdrmala nas je i inspirisala da tokom svake naredne godine koju dočekamo, tragamo, bolje pamtimo i skupljamo srećne komadića koje ćemo da uklapamo u tok naših života i time ga bojimo i ulepšavamo.

Zato ne zaboravite da u novogodišnje planove dodate i pauze, posmatranja, iskakanja iz zona udobnosti i prepuštanja slučajnostima. Pomislite i na sve ono što ste već postigli i imate. One najlepše stvari često uzimamo zdravo za gotovo i ne divimo im se dovoljno. Udahnite duboko, promenite smer gledanja, otvorite srca za nova iskustva i udišite ljubav punim plućima.

Kako da novogodišnje odluke ne ostanu samo slovo na papiru?

U nastavku ćete naći male savete kako najlakše da se izborite sa sobom i ostvarite svoje ciljeva.

1. Postavite realne ciljeve

Moj omiljeni savet je da postavim realne ciljeve ili da one veće raščlanim na manje korake.

Opterećivanje sebe sa nerealnim i dugim listama može imati samo negativan uticaj. Pritisak i anksioznost mogu da nas udalje sa puta. Bolje je da napravimo više manjih koraka, pa da polako, ali sigurno gradimo put do cilja.

2. Stavite ih na papir

Ima već pet godina kako vodim svoj mali dnevnik. Prvi januar rezervisan je za šetnju i moje vreme. Velika šoljica kafe i Domaćica slatkiši su obavezni. Osamim se, aktiviram sve bojice i započinjem crtanje. Ispišem sve planove, želje i ono što želim da iskusim u danima koje nova godina donosi.

Sve ciljeve raspodelim na one koji se tiču zdravlja i boljih navika, ličnog razvoja, poslovnih odluka, raspolaganja novcem, porodice i mog omiljenog dela koji se tiče novih iskustava i zabavnih aktivnosti.

Kad neki od njih bude ispunjen štiklirajte ga, zapišite vaša osećanja i iskustva. Zaustavite život za trenutak na ovoj stepenici i dajte vremena sebi da uživate u uspehu.

Moje liste obično počinju spiskom zdravstvenih pregleda koje treba da obavim, ove nekad neprijatne obaveze najbolje da obavite na početku. Bićete smireniji, spokojniji i zadovoljniji sobom što ste uspešno započeli godinu.

3. Razradite detaljno plan

Ukoliko želite da unesete promene u svoj život morate razmišljati na koji način to da postignete. Razradite plan detaljno, razmislite šta sve treba da spremite pre nego što krenete u osvajanje cilja. Podelite plan u nekoliko etapa, pa savladavajte cilj postepenim koracima.

Ukoliko recimo želite da vežbate više, napravite sve pripreme koje će omogućiti da se to ostvari. Nađite prostor, nabavite udobnu garderobu, prostirku i rekvizite. Odredite termine u vašem rasporedu kada bi mogli da za vežbanje odvojite vreme. Pričajte sa drugima o tim planovima i oni koji brinu o vama će vas motivisati podsticati da ostvarite cilj.

Kako da novogodišnje odluke ne ostanu samo slovo na papiru? Kako da novogodišnje odluke ne ostanu samo slovo na papiru?

4. Merite napredak

Kako biste mogli da pratite svoj napredak morate da konkretizujete ciljeve koje želite da postignete.

Ako se vratimo na prethodni primer o češćem vežbanju, najbolje da cilj postavite tako da možete da izmerite uspešnost. Recimo – Želim da vežbam bar 3 puta nedeljno. Tako ćete moći da pratite napredak, da se nagradite kad uspete da ostvarite plan i da kad zapnete možete lakše da se vratite na pravi put.

5. Budite tolerantni prema sebi

Nova godina sa sobom nosi lepe i izazovne trenutke. Suočiće nas i sa nekim bolnim iskustvima. Zato je bitno da ostavimo prostora za nove naučene lekcije i za suočavanje sa novim okolnostima. Neki planovi moraće da se odlože ili promene, neki drugi postaće prioritetni i to moramo da prihvatimo.

Taj prostor za odstupanje i prilagođavanja treba da ukalkulišemo, a da prema sebi budemo strpljivi i tolerantni. Imajte za sebe razumevanja onoliko koliko bi imali i za druge ljude.

Želimo vam zdravu, srećnu i uspešnu godinu i da obavezno uživate u nekoj od zabavnih aktivnosti sa naše liste.

Predlog zabavnih aktivnosti koje možete dodati na listu za 2022. godinu:

  •  Otvorite oči i srce za male stvari
  •  Više pešačite
  •  Radite fizičke poslove
  •  Uradite nešto što nikad niste kao dete
  •  Isprobajte jedan novi recept svake nedelje
  •  Gledajte češće kroz prozor
  •  Grlite češće svoje voljene
OCENI Priču
Broj glasova: 9