Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kupovne ili prirodne maske za lice – kako izabrati najbolju

Kupovne ili prirodne maske za lice - kako izabrati najbolju

Primetićete da je broj maski za lice ogroman. Parfimerije nude najrazličitije tipove proizvoda, širokog cenovnog spektra, a tu su i brojne domaće maske koje sadrže nama poznate sastojke. No, kako među tolikim brojem proizvoda izabrati onaj pravi?

Maske ne spadaju u neophodan protokol nege kože. Sve funkcije koje one mogu imati možemo ostvariti i sa nekim drugim proizvodima. Međutim, prednost maski je što je njihov efekat na kožu trenutan. I, još važnije – maske za negu lica su jedan od najvoljenijih kozmetičkih preparata. Moć maske je u mirisima, prijatnom osećaju na koži, a pomalo i u celoj proceduri njihovog nanošenja.

Mnogi od nas doživeli su lepa, spokojna druženja sa ovim mirisnim i prijatnim preparatima. Organizovali smo opuštajuće večeri pod maskama, čak i sa jačim polovinama, družili smo se ili uživali sami i mnogo puta je mala količina na brzinu smućkanih prirodnih, kuhinjski namirnica doprinela vraćanju sebi, uživanju u vremenu posvećenom nezi i natapanju tela čistom ljubavlju.

Tako da, kad se nađemo u situaciji da nam treba mala promena, novi impulsi, mirisi i osveženje, možemo da se oslonimo na maske, kako one komercijalne, tako i one domaće, spremljene baš po našoj meri. Predlažemo da ih koristite uz posebnu brigu i o telu i o duhu. Uz odmor, omiljenu muziku i slasne Domaćica keksiće efekat može biti samo još bolji.

U daljem tekstu naći ćete savete za odabir najbolje maske spram vašeg tipa kože kao i recepte i uputstva za izradu i primenu domaćih maski za lice.

Kupovne ili prirodne maske za lice - kako izabrati najbolju

Ali, prvo da vidimo koje sve vrste maski za lice postoje.

Komercijalne maske možemo da podelimo prema načinu aplikacije na:

  • Standardne maske sa kratkotrajnim delovanjem
  • Maske na maramici i
  • Maske za celonoćnu upotrebu

U standardne maske najčešće ubrajamo one u vidu krema, gelova ili za eksfolijaciju. Nanosimo ih u tanjem sloju i ostavljamo određen vremenski period na koži. Nakon tretmana potrebno ih je potpuno ukloniti i isprati.

Posebno popularna grupa maski čine one u maramici koje odgovaraju konturama lica. Nanosimo ih pozicioniranjem na kožu. Takođe ih ostavljamo određeno vreme da deluju, a zatim maramicu uklanjamo, a ostatke supstanci umasiramo u kožu.

Preparati namenjeni za delovanje preko noći se nanose pre spavanja i tek ujutru uklanjaju.

Kako odabrati masku prema vrsti i stanju kože?

Ukoliko imate suvu ili zrelu, dehidriranu kožu birajte kremaste maske koje poboljšavaju njenu strukturu. One će koži vratiti hidrataciju i učiniti je svežom.

Ukoliko je pak vaša koža masnija biće bolje da odaberete maske u vidu gela. One imaju laganiju strukturu, masna koža ih lakše podnosi, često su formulisane tako da apsorbuju višak ulja i umanjuju veličinu pora pa kao krajnji efekat ostavljaju kožu glatkom, osveženom i uravnoteženom. Za masniju kožu i onu sklonu aknama preporučuju se i maske koje sadrže glinu. Ova supstanca će isušiti bubuljice i upiti višak ulja i masti.

Maske mogu služiti i za uklanjanje nečistoća ili eksfolijaciju. Ovakve maske mogu sadržati supstance koje obavljaju hemijski piling, različite alfa ili beta-hidroksi kiseline koje će hemijski da razlože i uklone odamrle površinske ćelije kože, ili mogu da sadrže krupnije čestice koje mehanički uklanjaju nečistoće. Ove maske nije preporučljivo koristiti često. Biće dovoljno da eksfolijaciju obavljate 2 do 3 puta mesečno ili osluškujte potrebe svoje kože.

Kupovne ili prirodne maske za lice - kako izabrati najbolju Kupovne ili prirodne maske za lice - kako izabrati najbolju

Kako se nanosi maska?

Preporuka je da pre nanošenja maske kožu očistimo. O sredstvima za čišćenje i održavanje higijene kože lica pisali smo u jednom od pređašnjih tekstova koji možete pronaći na ovoj stranici.

Standardne maske nanesite tako da prekrijete lice, pri tom izbegavajući kožu oko očiju i predeo oko usana. Koristite kašičice ili priložene špatule, kako ne biste kontaminirali ceo sadržaj posude prstima. Nakon preporučenog vremena delovanja, dobro isperite proizvod i nanesite kremu ili dodatne preparate koje koristite u sklopu redovne nege.

Maske u maramici nanesite tako što ćete ih prisloniti na lice i ostaviti preporučeno vreme da deluju. Nakon uklanjanja umasirajte supstancu u kožu i nanesite ostatak preparata za hidrataciju i negu.

Maske namenjene da deluju preko noći najčešće se nanose na kraju noćne rutine, odnosno tek nakon što umasirate svoju noćnu kremu. Ujutru ih je potrebno isprati i nakon toga nastaviti sa redovnom negom.

Kupovne ili prirodne maske za lice - kako izabrati najbolju

Domaće maske:

Maske iz domaće radinosti su vekovima sa nama. Pripremali smo ih sa mamama, bakama i celim ženskim pokolenjima. One sadrže osnovne namirnice, poznat nam je njihov sastav, ne sadrže konzervanse ili dodatne hemijske supstance.

Naravno, domaće maske moramo praviti u malim količinama i upotrebljavati ih odmah nakon pripreme. Stajanjem može doći do kvarenja pa treba izbegavati njihovo pakovanje i čuvanje za kasnije.

Vodite računa o higijeni ruku, namirnica i pribora prilikom izrade.

Jako je bitno i da prilikom odabira namirnica vodite računa o mogućim alergijama. Ukoliko vam je poznato da imate alergiju na određene supstance izbegavajte i njih i njihove moguće smeše. Takođe, pojedine namirnice bez obzira što su prirodne mogu da deluju iritirajuće na kožu. Zato, uvek prvo testirajte proizvod na delu kože, pa ukoliko nema problema nastavite sa daljom upotrebom.

Budite obazrivi sa korišćenjem voća zbog sadržaja kiselina i izlaganja sunčevim zracima, jer rizikujete pojavu hiperpigmentacije, opekotina i oštećenja. Nemojte koristiti citruse u maskama, ni druge jako kisele supstance. Isto važi i za veoma bazne supstance – poput sode bikarbone. Ove supstance mogu da poremete mikrobiološku floru na površini kože i podstaknu nastanak akni.

U nastavku slede recepti za 3 domaće maske koje vam mogu pomoći da osvežite i hidrirate kožu.

Maska za eksfolijaciju:

Potrebno:

  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica mlevene kafe

Način upotrebe:

Na očišćenu i vlažnu kožu nanesite masku i ravnomerno je rasporedite. Ostavite 15 do 20 minuta da deluje. Zatim isperite lice i kružnim, masirajućim pokretima uklonite supstance.

Zrnca kafe će delovati kao blagi eksfolijans. Masnoće prisutne u kafi će pogodno delovati na suvu i dehidriranu kožu.

Med spada u humektanse, odnosno u supstance koje vezuju molekule vode iz okolne sredine i na taj način omekšavaju i hidriraju kožu. Preporučuje se da se maska nanese na blago vlažnu kožu, kako bi upila upravo ove molekule vode. U suprotnom, u nedostatku vlage u vazduhu med može da krade vodu iz same kože, odnosno može da ima i suprotan – dehidrirajući efekat.

Takođe, med ima i antiinfektivni efekat, štiti od razvoja bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija i potpomaže regeneraciju i obnavljane kože.

Maska za hidrataciju:

Potrebno:

  • 1 kašičica jogurta (najbolje grčkog zbog gustine)
  • 1 kašičica meda

Način upotrebe:

Na očišćenu i vlažnu kožu nanesite masku i ravnomerno je rasporedite. Ostavite 15 do 20 minuta da deluje. Zatim isperite lice i kružnim, masirajućim pokretima uklonite supstance.

Jogurt sadrži laktatnu kiselinu koja omekšava i hidrira kožu, ona je i blagi hemijski eksfolijant koji nežno uklanja mrtve ćelije kože. Samim tim ublažiće i ožiljke, flekice i oštećenja. Prisustvo probiotika može da ima pogodan efekat na uspostavljanje normalne bakterijske flore. U kombinaciji sa medom olakšaće njegovo nanošenje i pojačati efekat hidratacije.

Maska za umanjenje upalnih procesa:

Potrebno:

  • 1/4 kašičice kurkume
  • 1 kašika jogurta ili vode
  • 1 kašika brašna od leblebije ili usitnjene ovsene pahuljice

Način upotrebe:

Na očišćenu kožu nanesite masku i ravnomerno je rasporedite. Ostavite 10 minuta da deluje. Zatim isperite lice i kružnim, masirajućim pokretima uklonite supstance.

Kurkuma ima antiinflamatorni efekat, što znači da sprečava razvoj bakterija, virusa i gljivica. Takođe, ima antioksidativne efekte i štiti kožu od negativnih uticaja spoljne sredine i usporava starenje. Umanjuje i hiperpigmentaciju i dovodi do posvetljivanja kože.

Izbegavajte da kurkumu nanosite na obrve, jer česta upotreba može da smanji rast i oslabi koren dlake. Zbog svoje intenzivne boje može dovesti i do pojave fleka ili prebojenosti kože, pa vodite računa o dužini kontakta maske i pažljivo pratite efekte.

OCENI Priču
Broj glasova: 5