Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kako pravilno prati garderobu da bi nam duže trajala

Kako pravilno prati garderobu da bi nam duže trajala

Kada se desi da zapostavim aktivnost pranja i peglanja veša i sačekaju me gomile za koje su potrebni sati razvrstavanja, pranja i sušenja, u svest počnem da prizivam bakine priča o ručnom pranju na potoku samo jedanput tokom meseca.

Uvek je bila ponosna na svoje jake ruke i snagu kojom ga je prala i cedila. Govorila je da je to bio težak zadatak, ali nošenje čiste, sjajne i besprekorno bele garderobe, čistog veša i posteljine bio je vredan svake muke. Ne mogu a da se ne postidim i sa zahvalnošću pogledam moju vernu, neumornu mašinu.

Ipak, imam utisak i da su se vremena znatno promenila što se odeće tiče. Poslednjih godina sve ređe nailazim na kvalitetne materijale i tkanine. Bluze, a i ostali modni komadi, koji mi odgovaraju po svim parametrima sve su ređi i skuplji. Zato se trudim da pratim uputstva i preporuke kako bi mi dragi odevni komadi što duže trajali.

Za one kojima treba pomoć i nisu previše vični u pranju naći će savete kako da vode računa i održavaju garderobu kako bi joj održali i produžili rok trajanja.

Kako pravilno prati garderobu da bi nam duže trajala

Perite samo prljav veš:

Da bi vaša garderoba duže trajala od krucijalne je važnosti da ne preterujete sa njenim pranjem. To se posebno odnosi na osetljive materijale poput svile i vune.

Ispod džempera (i kad god je to moguće) nosite majice koje će da upijaju znoj i mirise. Tako će oni ostati zaštićeni i moći ćete da ih upotrebljavate više puta i produžite period između pranja.

Džins, pantalone i suknje takođe ne zahtevaju da se posle svakog nošenja peru. Zapravo, sve dok se ne pojavi fleka ili ne krenu da se javljaju neprijatni mirisi možete slobodno da pričekate sa čišćenjem.

Kako razvrstati materijal i pripremiti odeću za pranje:

Razvrstavanje tkanina po boji i tipu tkanine je ključan korak u pranju veša i očuvanju njegovog dugog života. Odvajanjem različitih materijala i boja možemo da izvršimo lakši izbor programa za pranje i deterdženata. Tako ćemo smanjiti šansu od prebojavanja veša i habanja.

Najčešći metod za razvrstavanje veša podrazumeva da se izdvoje:

  • Beli veš (ovde spadaju bele majice, beli veš, čarape, posteljina i ostali pamučni materijal koji je otporan na pranje na visokim temperaturama)
  • Svetli veš (ovde ubrajamo veš svetlijih nijansi, nežne roze, plave, žućkaste, pastelne boje,…)
  • Tamni veš (u njega, pored crnih i tamnih boja, ubrajamo i jarko crvene i tamno ljubičaste)
  • Šareni veš (u ovu grupu ubrajamo sve ostalo što ne može da se svrsta u prethodno navedene kategorije)
  • Osetljive tkanine (ovde kategorizujte čipkaste ukrasne grudnjake i veš, svilu i nežne materijale koji imaju oznaku za dozvoljeno mašinsko pranje i sve ono što vam se čini osetljivim i želite da vam duže potraje).

Još jedna bitna napomena je da obratite pažnju i na sam kvalitet i debljinu tkanina i odvojite one grublje od tanjih odevnih komada. Teže i grublje tkanine prevrtanjem i trljanjem u mašini, mogu da oštete tanje, nežnije materijale. Pa bez obzira na boju pokušajte da ih perete u različitim turama.

Kako pravilno prati garderobu da bi nam duže trajala Kako pravilno prati garderobu da bi nam duže trajala

Tamni veš:

Za njegovo pranje koristite niske temperature vode od 30º do 40ºC i blaže programe pranja koje koriste manja prevrtanja i obrtaje centrifuge.

Šareni veš:

Za šareni veš temperaturu možete prilagođavati prema uputstvu na tekstilu (od 30º do 60ºC). Naravno što je manje prljav koristite niže temperature zbog uštede energije, ali i smanjenja habanja.

Pamuk, teksas, lan:

Ovi materijali se svrstavaju u otpornije, koji dobro podnose vodu, tumbanja, veće obrtaje i više temperature. Možete ih bez bojazni prati u mašini na nešto višim temperaturama.

Veš i odeću koja ide direktno na kožu, ukoliko je poprilično prljava, treba prati na 90ºC.

Vuna:

Za pranje vune preporučuje se upotreba specijalizovanih deterdženata baš za ovaj materijal. Pošto se radi o tkanini prirodnog porekla biće osetljivija na dejstvo agresivnih hemijskih supstanci.

Drugu bitna stvar na koju treba obratiti pažnju je temperatura vode. Za pranje treba da se koristi hladna voda. A ukoliko je perete u mašini birajte programe sa niskim obrtajima centrifuge i manjim tumbanjima i niskom temperaturom vode – do 40ºC.

Kako pravilno prati garderobu da bi nam duže trajala Kako pravilno prati garderobu da bi nam duže trajala

Svila:

Svila je tip materijala koji ne voli vodu i njeno pranje treba svesti na minimum. Pojedini artikli trpe samo hemijsko pranje, dok druge možete prati i ručno ili na najblažim mašinskim programima.

Pri ručnom pranju vodite računa da koristite hladnu vodu i da materijal ne zavrćete i ne trljate, dovoljno je da ga samo potopite u vodu i ostavite da odstoji. Takođe, pri sušenju koristite peškir i samo pritiskom ruke dozvolite da upije višak vode. Uvrtanje i lomljenje tkanine neće joj prijati.

Ukoliko se odlučite da je perete u mašini birajte programe sa niskim obrtajima centrifuge i manjim tumbanjima i niskom temperaturom vode – do 40ºC.

Sintetika i viskoza:

Za pranje garderobe od sintetike, viskoze, najlona i mešovitog materijala koristite temperature prema uputstvu održavanja tkanine. Obično je za dobro pranje dovoljna temperatura od 40ºC.

Pre pranja pripremite odeću. Zakopčajte dukserice sa rajsferšlusom i dugmadima, izvrnite odevne komade i perite ih sa unutrašnje strane kako bi se boja i struktura sačuvale i manje oštetile. Za manje i osetljivije stvari koristite kesice za pranje. Obratite pažnju na instrukcije za pranje i pridržavajte ih se.

Kako pravilno prati garderobu da bi nam duže trajala Kako pravilno prati garderobu da bi nam duže trajala

Upoznajte svoju mašinu:

Proučite vaše mašine i programe pranja. U pranju garderobe ključnu ulogu imaju 3 faktora:

  • Brzina obrtanja bubnja (i rada centrifuge)
  • Temperatura vode i
  • Izbor deterdženta

Zavisno od tipa mašine programi mogu da se razlikuju, ali dominira izbor na osnovu vrste materijala i sa dodatnim podešavanjima temperature. Vrsta materijala diktira snagu tumbanja i brzinu obrtaja centrifuge. Za osetljive tkanine potreban je nežniji i manje agresivan rad i niža temperatura.

Deterdžent:

U održavanju odeće čistom rad mašine, izbor pravog programa i naravno deterdžent. Pažljivo, kao što birate kreme za negu vaše kože pažnju posvetite i izboru deterdženata. On mora biti prilagođen osobinama i vrsti tkanine.

Pranje na ruke:

Osetljiva garderoba imaće duži vek trajanja ukoliko je budemo prali na ruke, nežnim potapanjem i trljanjem. U tu svrhu biće nam potrebni i deterdženti za ovu vrstu pranja veša.

Pojedine osetljive tkanine možete prati na ruke, a s vremena na vreme možete koristiti i mašinu i blaže programe, ovakvom kombinacijom manje ćete ih habati i malo olakšati muke oko ručnog pranja i sušenja.

OCENI Priču
Broj glasova: 13