Vekovima je na našim prostorima ceo porodični život gravitirao oko kuhinje. Ovo je bila glavna, najvažnija prostorija u kojoj se planirala i gradila budućnost, donosile važne odluke, ali i radilo, odmaralo i uživalo u toplini i sigurnosti doma.
Uglavnom su ove prostorije glavne odaje ženskih glava porodice. One u njima kroje i stvaraju glavne stubove potpore svojim najdražima. Nisu to samo hrana i obroci, one u njih dodaju i ljubav, nežnost i po malo brige. Hrane nas svim emocijama kojima su ispunjene.
Problem je što su kuhinje najsklonije da budu neuredne. Svakodnevno kuvanje i njena upotreba, makar i za najjednostavnije obroke, razlog je za nastanak prljavštine, nečistoća i naslaga. Glomazne šerpe, lonci, tanjiri i ostali pribor uvek nađu mesto direktno na radnoj ploči. A, tu je i večno prisutan problem odlaganja. Koliko god da je prostorija velika, uvek nedostaje mesta za sve proizvode i namirnice.
Zapravo nije toliko problem u količini mesta, koliko u samoj organizaciji i potrebi da sve bude na praktičnom i lako dostupnom mestu. Tako da možemo da imamo dobar pregled supstanci i alata koje su nam dostupne. Ukoliko su zavučene, lako ćemo zaboraviti na njih i bacaćemo više hrane.
Zato želimo da podelimo par isprobanih saveta koji su meni pomogli oko organizacije kuhinje, a neke od njih sam iskoristila i za njenu dekoraciju. I ovog puta se malo truda i planiranja na duge staze pokazalo kao izuzetno korisno.
Predlažemo da rešavate probleme sa kojima se susrećete jedan po jedan. Ukoliko su slični grupišite ih i odredite prioritete, neka to bude osnova od koje ćete krenuti.
Ogranizujte namirnice koje najčešće koristite u tegle ili plastične posudice i radi preglednosti i dekoracije ukrasite ih sa natpisima. One koje želite da češće koristite držite na radnoj ploči ili policama, neka vam budu na dohvat ruke. Lep i uredne kutije, neće bosti oči na vidljivom mestu, a na taj način ćete bolje iskoristiti prostor. Ukoliko je potrebno obeležite i datum otvaranja pakovanja i vodite računa o rokovima trajanja.
Lonce, šerpe i tiganje držite u dubljim elementima i fiokama. Najbolje da ih razdvojite od poklopaca da ih lakše možete slagati. Poklopce držite na držačima za tanjire radi lakšeg pristupa i izvlačenja.
Pribor za rad kao što su varjače, špatule i mutilice koji često koristite držite u lepoj posudi na radnoj površini kako bi vam uvek bili pri ruci. One su obično velike i često je problem njihovo slaganje u fioke.
Čaše i šolje koje koristite svaki dan držite na posebnom, lako dostupnom mestu. One za posebne prilike poput vinskih, koje ređe koristite, odlažite na drugo sigurnije mesto kako se ne bi razbile i smetale.
Ukoliko vam je svaki deo za skladištenje bitan, koristite kukice i zidne šipke na koje možete da kačite i odlažete deo pribora. Takođe, koristite i vertikalan prostor na policama za skladištenje. Pomoću kutija možete da razdelite prostor po visini i smestite više stvari.
Kutije, ali i kuhinjske posude mogu da posluže kao prostor za odlaganje. U njih spakujte manje stvari, pa ih tako spremite u elemente. Ja volim da krpe držim poslagane u posebnu kutijicu. Tako spakovane postavljam ih u fioku, a često i na otvoreno mesto kad su mi potrebene ili kad želim da malo promenim izgled prostorije.
Trudim se da svaki dan brišem radnu površinu. Ovo je mesto gde ima najviše bacila, a najčešće tu pripremamo i odlažemo hranu.
Police dekorišite da vama bude lepo i udobno u kuhinji dok radite. Okružite se dragim predmetima i pozicionirajte ih tako da vam budu praktični i da ne čine prostor natrpanim i previše skučenim. Okitite vašu kuhinju omiljenim kuvarima, cvećem i muzikom. Na kraju, najbitnije je da se vi osećate zadovoljno i da prostor bude podređen vašim potrebama.