Za porodične zimske aktivnosti potrebno je da se svi okupimo, budemo bar malo raspoloženi i složni oko onog šta ćemo da radimo. Za sve ostalo tu su ukusne grickalice koje će da nam dodatno ulepšaju večeri, opuste nas, zabave i ujedine. One su magični zalogaji oko kojih se najlakše okupljamo, veselimo i dogovaramo.
Kako su dani sve hladniji, a noći duže, možemo da proglasimo sezonu kućnih zimskih čarolija otvorenom. Da ne biste upali u kolotečinu i prepustili se dosadnim i neinspirativnim aktivnostima, potrebno je da se pripremite i osmislite različite zabavne načine da kvalitetno provedete vreme. Nekoliko predloga možete pronaći na ovom linku, a ovoga puta smo pažnju posvetili upravo grickalicama.
Ukoliko pripremate kokice, njih možete da poslužite u elegantne fišeke od papira, koje ćete sami pripremiti. Ovakav koncept zainteresovaće mališane i vaše porodične aktivnosti učiniti zabavnijim.
U nastavku su predlozi zanimljivih kombinacija grickalice.
Za jednu od zajedničkih, kućnih aktivnosti možete da priredite najvoljeniju namirnicu na nekoliko načina. Deo možete pripremiti i iseći kao pomfrit, deo možete spremiti u stilu pekarskog krompira, ili iseći na tanke šnite i propržiti dok ne dobijete ukusni, hrskavi, domaći čips. Začinite ih po želji i oblikujte na različite načine kako bi stvorili lepo i raznoliko posluženje.
Nemojte da zaboravite na umake, oni će ove, svima omiljene, poslastice da dodatno zaslade i ulepšaju. Pored nezaobilaznog kečapa, možete pripremiti caciki sos, ili umak od sira ili sa senfom.
Kokice možete da spremite i dodate im različite slane ili slatke začine i sastojke. Ukoliko ste ljubitelj slatkih poslastica, pospite ih cimetom, otopljenom čokoladom ili medom i dodajte kockicu putera.
Ljubitelji slaniša mogu da dodaju, uz malo putera ili ulja, so i biber, mlevenu papriku, parmezan ili druge narendane sireve, prepečenu slaninicu, beli luk, kumin… Tako ćete ovoj staroj poslastici dati nove note i ukuse.
Za koje god poslastice da se odlučite, nema sumnje da će sve biti mnogo ukusnije i bogatije, ukoliko dodate i zalogaje voća, povrća ili turšije. Isecite ih na kriške koje lako mogu da se konzumiraju, rasparčajte na sitne komade kako bi lakše bili dostupni, i rasporedite na svoja posluženja. Možete ih iskoristiti i za pripremu osvežavajućih salata ili napitaka, samo povedite računa kako ćete ih poslužiti. Najbitnije je da budu laki za konzumaciju.
Za ljubitelje slatkih delicija imamo jednostavno i ukusno rešenje u vidu različitih Domaćica keksića. Poslužite tartove, sa nugatom ili kajsijama, ili dobre stare klasične Domaćica keksiće, pa ih prošarajte sa tamnim kakao ili čoko keksom. Ovom posluženju možete dodati i čokoladni krem, slatku pavlaku i komade omiljenog voća.
Ukoliko su vam apetiti nešto veći i želite da tokom druženja poslužite malo konkretnije jelo, napravite male, tople sendviče koji će vas zasititi i biti jednostavni za grickanje. Hleb isecite na kriške, pa ih prepolovite, ili koristite neka manja, zgodna peciva. Dodajte namaze po želji, suhomesnate proizvode, malo povrća i naravno sir.
Možete i da se poslužite štapićima za sladoled koje ćete umetnuti između hleba i tako ih zapeći. Deci će ovako poslužena poslastica biti zanimljiva, a i celokupan utisak biće da se radi o posebnoj večeri i događaju.
Naravno, ne smemo da ne pomenemo ni omiljenu zimsku poslasticu – kestenje. Najlepše je kada se tokom hladnih zimskih noći jede u hodu, greje ruke i sladi, ali uvek možemo da ga pripremimo i kao poslasticu ili samo za grickanje i u našim domovima, pa poslužimo tokom porodičnih filmskih večeri ili zabavnih aktivnosti. Naravno i sa njima možete da se igrate prilikom serviranja, dodavanja začina i drugih kombinacija sastojaka. Nama je omiljena slatka kombinacija sa šlagom.