Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Ekološka kozmetika za one koji brinu o prirodi

Ekološka kozmetika za one koji brinu o prirodi

Obožavam moje kozmetičke rituale. Volim da se na samom početku dana osamim u kupatilu i koži, licu i kosi vratim sjaj i udahnem svežinu za sve ono što tog dana dolazi. Poznati miris moje kreme, malo rumenila, sloj maskare i labelo za hidrataciju opuštaju, vraćaju samopouzdanje i pomažu da odagnam snove i spremno zakoračim u život.

Za nas žene kozmetika, šminka i briga o telu znače emancipaciju, slobodu izbora i zauzimanje stava prema lepoti, prema stilu i usmeravanju jedra u pravcu kojim želimo da se krećemo. Nežna, suptilna šminka ili jarke, upečatljive boje samo su stvar naših odabira i prelepo je uživati u slobodi da budemo ono što jesmo, i da se pomoću ovih hemijskih sredstava malo zabavljamo i opuštamo.

Volim da posećujem parfimerije i kupujem i isprobavam preparate i raduje me da se i na našim prostorima povećava izbor i interesovanje za proizvode koji su dobijeni iz čistih, obnovljivih izvora i da sve više kompanija vodi računa o izboru ambalaže. Verovatno se i vama dešavalo da se po povratku iz nabavke razočarate koliko omota, plastičnih kutijica, kesa u kesi i celofana gotovo istog momenta završavaju u smeću.

Velika odgovornost leži na nama kupcima. Naše potrebe i veća potražnja će oblikovati tržište i dati vetar u leđa kompanijama koje vode računa o svetu koji nas okružuje i razvijaju nove tehnologije i rešenja kojima doprinose očuvanju prirode.

Ekološka kozmetika za one koji brinu o prirodi

Kako izabrati pravi preparat?

Pre kupovine proizvoda proverite oznake i istražite brend koji ga proizvodi. Obratite pažnju na transparentnost sadržaja supstanci i isticanje poštovanja standarda izrade.

Birajte prirodne sirovine i obnovljive materijale poput prirodnih biljnih ulja i putera, gline, aktivnog uglja, biljnih ekstrakta, alkohole, emulzifikante i surfaktante dobijene preradom poljoprivrednih namirnica poput kukuruza i soje, i dajte prednost oleohemikalijama, a izbegavajte one na bazi petrola.

Mnoge kozmetičke kuće su promenile i prilagodile svoje preparate kako bi smanjili upotrebu plastike u pakovanjima. Propagira se i podstiče proizvodnja novih oblika higijenskih sredstava, poput čvrstih šampona za kosu, dezodoransnih krema, pasta za zube u vidu tableta, čvrstih maskara, karmina i drugih sličnih proizvoda…

Plastične posude sve više se zamenjuju papirnim i staklenim alternativama, a povećava se potražnja i za preparatima koji mogu da se dopunjuju, pri čemu se dužina života ambalaža produžava.

Kad god je moguće podržite male proizvođače sa naših prostora. Domaće sirovine i proizvodnja supstanci smanjuju zagađenja nastala transportom. Doprinećemo stvaranju zdravijeg društva i razvoju novih tehnologija.

Osim izbora kozmetičkih brendova koji se zalažu za očuvanje prirodnih resursa i smanjenje zagađenja, postoje i drugi načini na koje možemo da damo doprinos manjem stvaranju otpada i štetnih kozmetičkih nus proizvoda, a da pri tom napravimo minimalne promene u svakodnevnom životu.

Ekološka kozmetika za one koji brinu o prirodi Ekološka kozmetika za one koji brinu o prirodi

Pamučne blazinice

Pamučne blazinice možete napraviti i samostalno. Iskoristite staru, pocepanu pamučnu posteljinu ili odeću i od nje napravite pamučne tufere. Koristite ih za skidanje šminke ili nanošenje kozmetičkih sredstava i nakon upotrebe operite.

Ukoliko pak insistirate na standardnim blaznicama, dajte prednost onima od čistog, organski uzgojenog pamuka.

Četkice za zube od održivih materijala

Četkice za zube imaju ograničen vek upotrebe. Svako od nas tokom godine zameni ih nekoliko puta. Umesto onih sa plastičnom drškom, dajte šansu četkicama izrađenim od bambusa ili drugih obnovljivih materijala.

Štapići za uši

Isti savet važi i za popularne štapiće za uši. Umesto onih sa plastičnom drškom, birajte bambus i organski pamuk.

Četke za kosu, češalj, sunđeri za tuširanje, četkice za šminkanje

Za sve navedene proizvode postoje dobra ekološka rešenja napravljena od obnovljivih materijala poput bambusa, različitih biljnih i recikliranih materijala. Alternativa su i čvrsti, dugotrajni materijali koji uz malo brige mogu da vam traju tokom celog života.

Brijači

I za plastične jednokratne brijače važi da ih često menjamo, iskoristimo za po koju upotrebu i bacamo na deponije. Rešenje ja da obične, plastične zamenite dugotrajnim, otpornim, koji ne sadrže plastiku i koji mogu da traju ceo život. Potrebno je samo da redovno menjate žilete. Oni su pogodni za reciklažu i ekonomski isplativiji.

Silikonske menstrualne čašice i ulošci

Svakog meseca po jedna ženska osoba samo tokom menstrualnog ciklusa proizvede veliku količinu otpada. Standardni ulošci izrađuju se od sporo razgradivih materija i oslobađaju niz štetnih materija u prirodu. Postoji nekoliko ekonomičnih rešenja koja ne samo da će biti dobra za prirodu već će i menstrualne dane učiniti prijatnijim.

Menstrualne čašice proizvedene od medicinskog silikona, mogu da se koriste nekoliko godina i lako se održavaju. Tu su i višenamenski ulošci, izrađeni od pamuka ili bambusa, koji se posle upotrebe mogu prati i nanovo koristiti i sa kojima ćete smanjiti potrebu za standardnim ulošcima.

Ekološka kozmetika za one koji brinu o prirodi Ekološka kozmetika za one koji brinu o prirodi

Iskoristite preparate koje već imate:

Veliki broj ljudi kupuje kozmetičke proizvode neracionalno. Mnoge samo delimično iskoristimo, pre nego što nabavimo nove. Pre kupovine razmislite i potrošite proizvode koji su već na vašim policama, pa tek onda krenite u kupovinu.

Napravite svoje preparate:

U svojim kuhinjama možete da napravite jednostavne i efikasne preparata za svakodnevnu negu. Birajući prirodne supstance i staklene teglice obezbedićete sebi kvalitetna sredstva koja iza sebe neće ostavljati otpadne materije.

Najjednostavniji primer je upotreba prirodnih biljnih ulja. Arganovo ili ulje jojobe mogu vam poslužiti za uklanjanje šminke i ishranu, hidrataciju i omekšavanje kože. Pojedina ulja mogu biti izuzetno komedogena, pa njihovu uptrebu suzite na manje osetljive delove kože. Ukoliko ste skloni aknama izbegavajte upotrebu kokosovog, palminog, lanenog ulja i kakao putera na koži lica.

Naravno, nisu sve prirodne supstance savršene i često su pojedine sintetske alternative efikasnije i bezbednije. Probajte i testirajte različite proizvode, postepeno menjajte navike i, kad god je moguće, prednost dajte sredstvima koja na minimalan način ugrožavaju životnu sredinu.

OCENI Priču
Broj glasova: 5