Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Zašto se prirodna kosa vratila u modu?

Zašto se prirodna kosa vratila u modu?

Na slobodan termin kod prve frizerke čekala sam petnaestak dana. Farbanje je trajalo nekoliko sati, dobila sam savete o nezi, uveravanja da treba da budem bezbrižna jer sam u rukama profesionalaca koji koriste samo najbolje i najskuplje preparate. Uslugu sam veoma dobro platila, a moram priznati i krajnjim rezultatom sam bila veoma zadovoljna. Na svakih par meseci ponavljao se proces, a moja kosa je lagano, gotovo neprimetno, postajala suvlja i osetljivija.

Naravno u salonu nakon tretmana, isfenirana i uređena delovala je besprekorno, no danima nakon posete postajala je teža za održavanje. Godine su prolazile, ja sam pokušala da nešto promenim, prvo frizera i vrstu farbe, birala sam još zvučnije i naravno skuplje, da bi pred pojavu pandemije završila sa potpuno izmučenom, oštećenom i nesrećnom kosom. Trebala nam je promena.

Ako se može pričati o pozitivnim lekcijama izolacije zbog korona virusa onda je za mene to bilo otkrovenje da ne moram da se farbam. Kad je prošlo godinu dana od poslednjeg bojenja kose novi vidici su se otvorili. Brojne preporođene žene širom sveta ponosno su paradirale svoje prirodne kose, od malđih do starijih, sa svim nijansama i ponosnim sedim pramenovima. Razmenjivala su se iskustva o tranziciji, poruke podrške, saveti o nezi, stilizovanju i oblikovanju. Oslobođena, zdrava i prirodna kosa opet se vratila u modu.

Ukoliko ste se našli na ovim stranama verovatno ste i vi jedna od nas ili tek razmišljate da prestanete sa farbanjem, pa vam saveti u daljem tekstu mogu pomoći da razmotrite sve aspekte ove odluku.

Zašto se prirodna kosa vratila u modu?

Da li su sve farbe loše?

Sve sintetičke farbe za kosu sadrže (u manjem ili većem procentu) supstance koje oštećuju kosu, a za bojajuće agense na prirodnoj bazi možemo da kažemo da deluju blago i ne sadrže agresivna alkalna sredstva, pa time i ne oštećuju kožu. Međutim, izbor boja i efikasnost farbanja sa njim je ogranična.

Dlaku kose čine tri sloja – kutikula, korteks i medula. Medula čini šuplju srž dlake, spoljašnji omotač predstavlja kutikulu koja je izgrađena od gusto priljubljenih mrtvih ćelija, a između ova dva sloja, nalazi se korteks koji sadrži prirodni pigment dlake. Prilikom farbanja kose različita sredstva za bojenje mogu dovesti do razaranja prirodnih pigmenata, ili vezivanja novih za dlaku, usled čega i menjaju i prilagođavaju boju, a moguće je i da sredstva kombinuju ova dva metoda dejstva.

Podela farbi prema načinu delovanja razlikuje tri grupe – direktno vezujuće, oksidacione i kombinovane. Direktno vezujuće ispuštaju pigmente koje kosa lako upija i usled toga menja boju. Ove boje nisu postojane i nisu pogodne za farbanje sede kose. Oksidacione su znatno dugotrajnije, a to znači i da menjaju strukturu dlake. U svom sastavu sadrže supstance poput amonijaka, rezorcinola i/ili drugih alkalnih supstanci i dodatno zahtevaju upotrebu emulzije vodonik peroksida. Alkalne supstance deluju na kutikulu i omogućavaju vodonik peroksidu i pigmentima da prodru do korteksa. Vodonik peroksid ga oksiduje i neutrališe, a nova boja dolazi do izražaja.

Naravno postaje različita sredstva za farbanje i među njima postoji razlika i u intenzitetu, boji i kvalitetu. Međutim sva ona koja menjaju boju trajno, moraju da izmene standardnu strukturu dlake.

Zašto se prirodna kosa vratila u modu? Zašto se prirodna kosa vratila u modu?

Kako prestati sa farbanjem?

Ukoliko presečete i odlučite da izbacite farbanje iz svoje rutine najteži korak biće čekanje da prirodna kosa potpuno izraste i poprimi svoj stari izgled.

Zavisno od dužine kose možete da ofarbani deo odsečete, oblikujete modernu frizuru i strpljivo uživate u procesu rasta i oporavka ili samo da izgurate period velikog izrastka.

Kape, šeširi, široki rajfovi, vezivanje kose i različite frizure, mogu vam pomoći da sa manje stresa pregurate ovaj period.

Još jedna opcija je da se ofarbate u boju najsličniju vašoj prirodnoj kosi, izvučete pramenove i prilagodite nijanse.

Prednosti prestanka farbanja kose:

1. Zdravija kosa:

Izbegavanjem farbanja i uklanjanje dejstva hemikalija na kosu doprineće njenom oporavku. Ukoliko izaberete i odgovarajuću frizuru i dužinu koja odgovara vašem tipu kose, delovaćete sofisticirano, negovano i samopouzdano.

2. Više vremena za zabavu:

Na koji god način da se farbate ne možete zanemariti činjenicu da ono oduzima dosta vremena. Odlazak do frizera, sati čekanja i vraćanje, ili pak farbanje u kućnim uslovima, priprema, opet neizbežno čekanje, ispiranje, sušenje i spremanje kuće. Pa ponavljanje ovog procesa svake tri do četri nedelje.

Prirodna kosa uštedeće vam vreme koje možete iskoristiti na mnogo produktivniji i zabavniji način.

3. Ušteda novca:

Još jedna dobra strana prirodne kose jeste ušteda novca. Moći ćete da više para uložite u njenu negu, odabir kvalitetnijih šampona, maski i pomoćnih sredstava.

Zašto se prirodna kosa vratila u modu? Zašto se prirodna kosa vratila u modu?

Da li je seda kosa društveno prihvatljiva?

Razlozi farbnja kose su različiti. Nekad nam je potrebna promena, želimo da izgledamo drugačije, svežije, starije, mlađe ili da prikrijemo sede. Bitno je da se vodimo onim što nama u datom trenutku odgovara, a da akcenat pre svega bude u službi dobrog zdravlja.

Ukoliko odlučite da više ne farbate kosu sigurno ćete se susreti sa brojnim komentarima i mišljenjima. Neki će vas kritikovati, drugi će vas poštovati i podržavati, ali najbitnije je da se vi osećate udobno i da svojim telom i vremenom raspolažete kako vama odgovara.

Pojave sedih vlasi može da se dogodi i u dvadesetim, tridesetim i kasnije, na žalost mi je uvek povezujemo sa starenjem. Vreme je da izađemo iz tih skučenih okvira i pružimo sedoj kosi zasluženo poštovanje.

OCENI Priču
Broj glasova: 19