Ah, ti ukusi i mirisi svežeg povrća i voća, vraćaju snagu i krepe telo. Iz zemlje i prirode pravo u naše šerpe i tiganje. Pa uz malo ljubavi i rada u kuhinji nastane magija koja čini život lepšim.
Postoje ljudi koji imaju taj luksuz da mogu, pre pripreme obroka, da prošetaju svojim baštama i pronađu mala blaga plodova. Malo graška, malo slatke šargarepe, koji krompir i paprike. Taman dovoljno da se zakorači u carstvo ukusa.
Naravno iza ovih romantičnih misli kriju se naporan rad i ogroman trud i strpljenje. Briga o biljkama traje od trenutka dok izgledaju kao nežni zeleni končići, pa sve do duboko u jesen kada krenu da navlače smeđe boje i lagano venu i gube snagu.
Za nas u gradu kako vreme prolazi proces nastanka hrane sve više biva skriven, potisnut i zaboravljen. Gubimo dodir sa ovim važnim ciklusom i često ga ne cenimo dovoljno.
Zato iskoristite lepo vreme, pronađite pouzdane proizvođače koji cene kvalitet i spremite ukusna sezonska jela. Ne zaboravite da oprostite letnjim kišama jer se biljke njima raduju i uživajte u nesavršenostima prirode i njenih plodova. Sačuvajte malo više ljubavi za kvrgavu šargarepu i jabuke sa flekicama.
Oko nas su sveže, ukusne namirnice u punom sjaju pa smo odlučili da podelimo recept za paprike punjene laganijim nadevom. Sa ovim ručkom obezbedićemo organizmu potrebne nutrijente i ostaćemo orni za rad i uživanje u danu.
U šerpu dodajte oko pola litre vode i zagrejte do ključanja. Kad krene da ključa dodajte grašak (ako je zamrznut dodajte ga bez prethodnog odmrzavanja). Kuvajte oko 10ak minuta, dok ne omekša. Procedite ga i ostavite sa strane.
U tiganju zagrejte ulje. Luk očistite i iseckajte, pa na jakoj vatri prodinstajte dok ne postane proziran. Ukoliko je potrebno dodajte malo vode tokom dinstanja.
Za to vreme očistite šargarepu i isecite je na sitnije kockice. Pa dodajte u tiganja da se i ona zapeče.
Na kraju smanjite temperaturu pa u tiganj dodajte kuvani grašak, so, biber, ljutu i slatku papriku i ostale začine po želji.
Očistite krompir i isecite na krupnije komade da se brže skuva. Stavite ih u šerpu sa vodom i kuvajte na najjačoj temperaturi dok ne omekšaju. Oko 15-ak minuta. Kada je krompir kuvan ocedite ga, izgnječite viljuškom i dodajte mleko, puter, so i biber. Dobro promešajte.
Sada uključite rernu da se zagreje na 200ºC i pripremite tepsiju ili đuvečaru tako što ćete je nauljiti ili obložiti papirom za pečenje.
Paprike očistite i odsecite vrh sa peteljkom ili ih presecite na pola. Napunite ih prvo sa smesom sa graškom i šargarepom. Pa na tu površinu dodajte pire krompir.
Rasporedite ih na tepsiju ili đuvečaru i pecite oko 20-ak minuta.
Služite tople uz sveže naseckan peršun. Uživajte.