Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kako pravilno negovati kosu

Kako pravilno negovati kosu

Žene u kosi nose sunca, nose mesečine, mirise, karaktere i uspomene. One su ogledala našeg (njihovih) temperamenta, naravi i najdubljih emotivnih stanja. I nisu boja, ni tip frizure ti koji nešto pokazuju, već sjaj, svežina i negovanost kose.

Duga je to polemika da li treba često menjati frizure ili ostati uvek veran istoj. Moda i stilovi se menjaju, ali samopouzdanje, unutrašnja sreća i osećaj zadovoljstva ostaju vekovni standardi kojima svi težimo.

Izgled i mnoge osobine kose nasleđujemo i ne možemo da je učinimo mnogo gušćom ili jačom. Boja, dužina i frizura su stvar izbora i ukoliko upoznamo sebe i pratimo estetiku koja nam se sviđa možemo da napravimo izbor kojim ćemo biti zadovoljni. Pa čak i neodlučni imaće priliku da tokom života menjaju frizuru.

Kako pravilno negovati kosu

Ono što je bitno i pravi razliku jeste zdravlje kose, ljubav i vreme koje posvetimo njenoj nezi. U daljem tekstu naći ćete par naših sugestija na ovu temu.

Zdravo telo:

Kosa je samo ogledalo našeg opšteg unutrašnjeg stanja. Nedostatak nekog vitamina, minerala, bolest i stres mogu se odraziti na njen kvalitet i izgled. Negovanjem zdravih životnih navika, raznovrsnom ishranom i korišćenjem što više voća i povrća obezbedićemo sve potrebne nutrijente i sprečiti da ona oseti neki nedostatak. Mentalno zdravlje i stres su izuzetno bitni i mogu se odraziti na stanje naše kose. Spavajte dovoljno, provodite vreme u prirodi, ukoliko je potrebno koristite multivitaminske preparate, okružite se prijatnim ljudima i nađite vremena da ugodite sebi.

Ne zaboravite da kosu posebno tokom letnjih meseci štitite od sunca i UV zraka.

Usvajanje i pronalazak rituala:

Vaša kosa mora da se oseća voljeno. Posvetite joj pažnju i usvojite vašu rutinu, koju ćete moći da uklopite u svoj raspored.

Prvo razmislite koji su to problemi sa kosom sa kojima se suočavate: suvoća, opadanje, ispucali krajevi, perut ili na primer problemi sa temenom.

Krenite da tražite rešenja za konkretna stanja i krenite da ih primenjujete. Ni jedan problem se ne može rešiti preko noći. Potrebno je da pratimo napredak i kakav uticaj pojedini procesi i preparati imaju na kosu. Pa na osnovu toga da izbacimo ili promenimo njihovu upotrebu. Obratite pažnju i na kvalitet i sastav proizvoda koje koristite. Ni jedan od njih nema moć da učini čudo, krajnji rezultat biće uvek posledica svih faktora – vašeg opšteg stanja i celokupnog načina nege koje joj pružite.

Kako pravilno negovati kosuKako pravilno negovati kosu

Pranje kose:

Površina dlake prekrivena je ljuspastim slojem koji se naziva kutikula. Njega čine ljuspaste ćelije, raspoređene u nekoliko slojeva. Od oblika i stanja same kutikule zavisiće zdravstveno stanje kose. Ukoliko su ljuspe zatvorene tj. pribijene jedna uz drugu dlaka je glatka, sjajna i izgleda zdravo. Usled štetnih uticaja, poput toplote, sunčevih zraka, isuviše visoke ili niske pH vrednosti, ljuske kutikule se otvaraju i kose postaje zamršena, lako se lomi i naelektriše.

Jedna od loših stvari za kosu su preparati koji imaju neadekvatnu pH vrednost. Kosa obično ima vrednost pH od 3.5-4.5, a koža glave 5.5. Idealan šampon treba da ima pH od 4.5 do 5.5. Kod jako oštećene kose ono treba da bude nešto nižih vrednosti (od 3.5 do 4.5).

Najčešće se susrećemo upravo sa šamponima većeih pH vrednosti. A to kao posledicu može imati nastanak peruti, povećane produkcije masti, bakterijske i gljivične infekcije.

Često se propagira korišćenje nerazblažene sode bikarbone (izrazito bazna) i sirćeta (jako kisela), upravo zbog izlaganja dlake agresivnim pH vrednostima na ovaj način je možemo uništiti. Zato je jedino opravdano tokom rutinske nege koristiti samo sirće razblaženo vodom.

Dubinska ishrana kose:

Mnogi će se složiti da je najbitniji proces u nezi ishrana kose. Ona se postiže upotrebom maski i pakovanja. Oni mogu biti takvi da se posle par minuta ispiraju ili pak trajno ostavljaju na kosi. Njoj redovno treba da pružite ovaj tretman, ali nemojte ni preterivati i koristiti preveliku količinu preparata jer i to može da joj škodi. Za normalnu kosu 3 do 4 puta mesečno bi bilo optimalno.

Pre nanošenja pakovanje operite kosu. Blago peškirom utapkajte višak vode pa ravnomerno nanesite preparat. Obmotajte kesom ili streč folijom, pa preko toga zamotajte peškir i ostavite bar tridesetak minuta. U zavisnosti od preparata isperite na kraju.

Teme:

Obratite pažnju na održavanje higijene temena. Redovno perite kosu, koristite odgovarajuće preparate koje ćete nežnim pokretima ruku nanositi na teme. Povremeno je poželjno i da ga masirate, kako bi podstakli cirkulaciju.

Stilizovanje:

Dozvolite kosi da se prosuši pre nego što krenete da je raščešljavate i oblikujete. Mokra kosa je posebno osetljiva i podložna “lomljenju”. Ne preterujte sa upotrebom fena i pegle za kosu. Pomalo je zastrašujuće znati da prese i uvijači za kosu dostižu temeraturi i do 230ºC. Zato koristite sredstva za zaštitu od toplote pre zagrevanja i što je moguće niže temperature za njihov rad.

Koristite posteljinu od prirodnih materijala: pamuka, satena ili najbolje svilu. Ukoliko je moguće birajte te materijale i ako koristite trake za kosu, rajfove, gumice,…

Kako pravilno negovati kosu

Budite nežni tokom rasčešljavanja, posebno ukoliko imate kovrdže. Rasčešljate prvo donje delove, pa polako idite ka korenu. Koristite nežnije četke ili češljeve na kojima su mekani zupci i nisu previše gusto raspoređeni. Ukoliko se kosa lako mrsi, između pranja koristite sprejeve ili regeneratore za raščešljavanje koji se ne ispiraju.

Koje su najlepše uspomene koje vi nosite u vašoj kosi?

OCENI Priču
Broj glasova: 10