Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kako napraviti svoj nakit od gline

Kako napraviti svoj nakit od gline

Ukoliko želite da se okušate u novom hobiju i pri tome za sebe ili vama drage ljude napravite lepe i korisne komade nakita, uživaćete u daljem tekstu. Izdvojili smo 5 najvažnijih koraka koje je potrebno sprovesti kako biste napravili sopstvene ukrase od gline.

Proces oblikovanja gline je jednostavan i svako od nas, uz malo volje i strpljenja, može da ga lako savlada. Najvažniji i najduži korak je ukrašavanje, odnosno, odabir boja, dezena i šara. On zavisi potpuno od vas, vaših želja i potreba, pa možete da se opustite i budete bezgranično kreativni.

U izradi nakita možete uživati sami, opuštati se i odmarati, a možete iskoristiti ovu priliku da provedete kvalitetno vreme sa decom, prijateljima i drugim dragim ljudima. Savetujemo vam da se na vreme pripremite – rashladite pića i nabavite omiljene Domaćica keksiće za grickanje – kako bi se potom potpuno koncentrisali na kombinovanje boja i spajanje različitih oblika u savršene komade nakita.

Kad uredite radna mesta ostaje vam samo da namestite osmehe, pa možemo da se bacimo na posao.

Kako napraviti svoj nakit od gline

Koja glina je najbolja za izradu nakita?

Za izradu nakita savetujemo da koristite polimernu glinu, koja se lako oblikuje, dolazi u različitim bojama i daje dobre završne proizvode.

Potrebno:
  • Polimerna glina različitih boja
  • Skalpel ili nož
  • Klješta
  • Mašina za razvijanje testa ili oklagija, možete koristiti i bilo koji valjkasti predmet
  • Akrilne boje
  • Alat sa zašiljenim vrhom ili čačkalice
  • Papir za šmirglanje
  • Modle za oblikovanje nakita, možete koristiti specijalizovane kalupe ili koristiti i prilagoditi predmete koje imate oko sebe
  • Alkice, kopče, konac ili lančić – zavisno od nakita koji želite da napravite
  • Poželjno je da imate i termometar za pečenje
Uputstvo za izradu:

1. Omekšajte i izravnajte glinu:

Prvi korak u izradi nakita koji moramo da obezbedimo, jeste da dobro omekšamo i istanjimo glineni materijal. Ukoliko imate mašinu za pravljenje testa možete je iskoristiti. Komad gline provucite nekoliko puta kroz mašinu, preklopite je nakon svakog provlačenja, i ponovite postupak nekoliko puta.

Možete kombinovati različite boje i umešati ih da dobijete željenu nijansu. Ukoliko nemate mašinu za testo, možete se poslužiti prstima pa zatim upotrebiti oklagiju da izravnate materijal (možete iskoristi i neki drugi valjkasti objekat).

Naša glina bila je istanjena na 2 do 3 mm debljine.

Ukoliko primetite da su zaostali mehurići vazduha, možete pomoću čačkalice ili nožića da ih blago probušite i izravnate.

2. Ukrasite je po vašoj želji:

Za ukrašavanje možete koristiti glinu različite boje. Komade gline možete i sami ofarbati sa par kapljica akrilne boje, nakon čega ćete ih izmešati, razraditi i oblikovati po želji. Dakle obojene komade usitnite na različite oblike i veličine i prstima, ili pomoćnim priborom ih postavite i utisnite u podlogu. Valjkastim predmetima ih zatim opet pređite kako bi se potpuno izravnali.

3. Oblikujte nakit:

Sad je potrebno da oblikujemo naš nakit. Možemo da koristimo različite modle ili predmete koji se nalaze oko nas. Jedan od najjednostavnijih načina je da iskoristimo čepove različitih dimenzija, i utisnemo ih u razvaljanu glinu. U većim krugovima možemo da ponovimo proces i u njima napravimo manje otvore.

Pre sušenje i/ili pečenja ostaje nam da u materijalu oštrim predmetom izbušimo rupice preko kojih ćemo da provučemo alkice, pa da ih dodatno izravnamo i odstranimo sve vidljive nedostatke.

Kako napraviti svoj nakit od gline Kako napraviti svoj nakit od gline

4. Ispecite ga:

Za duži vek trajanja i veću otpornost nakita, biće potrebno je da ga pre upotrebe ispečemo. Prema uputstvu proizvođača zagrejte rernu, postavite predmete na tepsiju obloženu papirom za pečenje, pa ih pecite predviđeno vreme. Savetujemo da redovno proveravate i pratite proces kako vaš nakit ne bi zagoreo.

5. Dodajte kopče i alkice:

Na kraju, kada se delovi nakita ohlade, ostaje nam da ih spojimo alkicama, ili da ih postavimo kao priveske na lančiće ili narukvice. Alke je prvo potrebno blago razdvojiti pincetom ili kleštima, provući kroz rupice, pa pričvrstiti.

Naravno, brusnim papirom izravnajte neravnine i nesavršenosti, uglačajte ih dok ne budete zadovoljni rezultatima.

Na ove ukrase uvek možete i da zalepite magnete i od njih napravite poklone ili ukrase za vaše police i frižidere.

Uživajte u zabavi!

OCENI Priču
Broj glasova: 7