Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

3 praktična načina na koje možemo da iskoristimo staru tkaninu

3 praktična načina na koje možemo da iskoristimo staru tkaninu

Šta kad se vaša omiljena pidžama poderala od silnog nošenja, ili se na jednom delu kvalitetne posteljina pojavila fleka prilikom pranja? Uvek postoji način da deo materijala nastavimo da koristimo i time smanjimo potrebu za kupovinom novih, nepotrebnih stvari.

Dobra stvar je što možemo da napravimo nešto korisno za sebe, svoj dom, ali i planetu. Pronalaskom načina da nanovo koristimo stare materijale, smanjićemo upotrebu plastike, sintetičkih materijala, ali i odlagati manje otpada i uz to razvijati nove veštine.

U daljem tekstu donosimo vam ideje kako da iskoristite komade svoje stare odeće, peškira, posteljine ili druge tkanine. Svi ovi predlozi su odlični za one koji žele da oprobaju svoje šivaće veštine. A, ukoliko budete zadovoljni svojim delom možete ga iskoristiti i kao poklon i da obradujete drage ljude.

3 praktična načina na koje možemo da iskoristimo staru tkaninu

1. Podmetači za čaše:

Od manjih komada tkanine možemo napraviti zaštitne podmetača za čaše. Dimenzije prilagodite dimenzijama vaših šolja i čaša, a neka standardna veličina podrazumeva da budu 10x10cm ili prečnika oko 8cm.

Za izradu možemo koristiti jednu vrstu tekstila ili kombinaciju nekoliko različitih. Između dva sloja bilo bi dobro dodati i komad filca ili pamučne, presovane vate koje bi sprečile prenos toplote na nameštaj.

Za jedna podmetač biće vam potrebna 2 komada tkanine i 1 termo zaštitni sloj, identičnih dimenzija. Ukoliko se odlučite za dimenzije 10x10cm, tkaninu isecite makazama na malo veće dimenzije – oko 11,5cm.

Pre šivenja, grupišite materijale i postavite ih jedan ne drugi tako što ćete – na samo dno staviti filc, zatim prvi komad tkanine koji će biti okrenut svojim spoljnim licem prema filcu, pa na njega drugu tkaninu sa unutrašnjom stranom okrenutom ka spolja/vama. Pričvrstite ih špenadlom.

Proštepajte obode mašinom – tako da šav bude na oko 1cm od ivice, ostavljajući pri tom na sredini jedne od stranica nezašiven procep dug oko 2cm.

Ćoškove ukoso isecite i izvrnite materijale na spoljnu stranu. Ćoškove izravnajte i izvucite pomoću olovke, a zatim možete opeglati podmetače kako bi se izjednačili i dobili formu.

Na samom kraju možemo opet mašinom proštepati obod tkanine, tako da šav bude na oko 0,3 do 0,5cm od ivice.

3 praktična načina na koje možemo da iskoristimo staru tkaninu 3 praktična načina na koje možemo da iskoristimo staru tkaninu

2. Pamučni tuferi za čišćenje lica:

Pamučne blazinice ili tufere za uklanjanje šminke i čišćenje lica, možemo jednostavno da napravimo od finijih peškira ili deblje pamučne tkanine – tako što ćemo ih makazama oblikovati i po želji obrubiti ivice.

Takođe, možemo slično prethodnom projektu da koristimo dva komada tkanine i da ih zašijemo šivaćom mašinom. Za izradu ovih kozmetičkih proizvoda, poželjno je da koristimo prirodne materijale koji imaju visoku upijajuću moć, poput – pamuka ili bambusovih materijala.

Ove korisne maramice možete nakon korišćenja prati i iznova primenjivati, a ukoliko vam je potrebno još saveta kako da smanjite količinu otpada u svom domu možete ih naći na ovoj stranici.

3. Kese za čuvanje cipela:

Za ljubitelje cipela, koji vole da brinu o njima i da ih čuvaju – savetujemo da preskoče kupovinu plastičnih i potrošnih vrećica i kutija – teško se brišu, održavaju i obično zauzimaju mnogo mesta.

Odlična alternativa su praktične vrećice od starih materijala koje možete lako sami napraviti i pri tome održavati vaše plakare urednim i organizovanim.

Biće nam potreban materijal dimenzija koje su prilagođene vašim cipelama i komad kanapa ili vrpce.

Mi smo isekli materijal na dimenzije od 40x90cm, a od kanap smo odsekli dve dužine od 30cm.

Presavijte materijal sa spoljne strane, po dužini i poravnajte ivice jednu ispod druge i pričvrstite ih špenadlama. Kredom ili markerom odmerite i obeležite 4cm od vrha i obe gornje, bočne strane.

Mašinom prišijte bočne strane, tako da šav bude oko 0,5cm od ivica i da obeleženi delovi tkanine ostanu slobodni. Odsecite nezašivene krajeve i ispeglajte ih da se izravnaju. Sad možete izvrnuti vrećicu na pravu stranu i olovkom podesiti ćoškove.

Potom ponovite postupak šivenja sa spoljne strane i na oko 0,5cm od ivice proštepajte šav.

Sa gornje stranice presavijte dva puta prema spoljnoj strani materijala, tako da sakrijete neobrađene ivice, pa ih učvrstite čiodama. Zatim, proštepajte tkaninu i u ovom delu. U nastale tunele sada treba postaviti vrpce. Najlakše možemo da ih uvučemo pomoću zihernadli. Na krajevima zavežite ih u čvorove i vaše vrećice biće spremne za upotrebu.

3 praktična načina na koje možemo da iskoristimo staru tkaninu 3 praktična načina na koje možemo da iskoristimo staru tkaninu

OCENI Priču
Broj glasova: 4