Šareni kokteli su nezaobilazni ukras svih zabava. Glamurozne čaše, ukrasi i propratna dekoracija asociraju nas na vrele letnje noći, na morsku atmosferu i mirisno sveže voće.
Ukoliko želite da obradujete vama drage ljude i na prvom mestu sebe, vreme je da omiljene staklene čaše napunite pravim osvežavajućim pićem i začinite standardni ritam svakodnevnog života.
Priča o istoriji nastanka imena i samih koktelskih napitaka je zanimljiva, šarena i duga. Nije u potpunosti poznato poreklo imena, ali povezuje se sa “cock tail‘s” odnosno u prevodu sa engleskog petlove repiće. Najverovatnije zbog raznobojnosti i ekstravagantnosti boja i izgleda perja petlova.
Kokteli su najčešće kombinacije alkoholnih pića, voća, sirupa i/ili slatkih kremova. Često u njihov sastav ulaze i biljni, opori i gorki tonici. Danas se pod terminom moktela ili devičanski kokteli podrazumevaju pića koja ne sadrže alkohol. Naravno, ne postoji tačna definicija i recept, oni variraju od regije do regije sveta i pod uticajem su ličnih preferencija i mogućnosti.
Od tog doba popularnost koktela počinje da raste i da se širi sa teritorije Severne Amerike svuda po svetu.
Uživanje u preciznom odmeravanju i kombinovanju sastojaka čini dobar deo konzumacije. Zato je ključno da ih pripremate od srca, za sebe ili ljude koje volite.
Pri spremanju koktela, ukoliko odlučite da ih pravite sa alkoholom, bitno je da ne mešate previše različitih vrsta alkoholnih pića. Zapremina žestokih pića trebala bi da bude od 15 do 50ml. Mala rakijska čašica neka vam posluži za merenje. Ostatak će činiti voćni ili drugi dodaci i led.
Počastite sebe kvalitetnim alkoholnim pićem i štedljivo ga koristite. Pravi znalci tvrde da na kvalitet koktela utiču kvalitet alkohola i svežina voća. Tako da je leto idealno vreme da naučite i isprobate nove veštine.
Mi smo u najboljem društvu isprobali i degustirali par koktela koja su popularna u različitim delovima sveta. Sa dodatkom Domaćica čokoladnih keksića užitak je bio potpun. Okružili smo se prirodom, cvećem i dobrom energijom i već planiramo kada i kako ćemo sve da ponovimo.
Zemljani opori ukusi džina savršeno će se uklopiti sa blagim kiselkastim ukusom limete i svežim aromatičnim listovima majčine dušice ili ruzmarina.
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Pri pripremi džin tonika najbolji odnost između ove dve supstance je 1:2, odnosno za 50ml džina, potrebno vam je 100ml tonika. Poslužite ga u plićoj i širokoj staklenoj čaši u koju ćete prvo dodati džin, zatim led pa tonik po izboru. Ukrasite ga svežim listovima ruzmarina ili majčine dušice i kriškom limete. Živeli!
Hladni čaj je jednostavan za pripremu, a možemo ga dekorisati pomoću komada citrusa i izneti na svaku trpezu.
Sastojci:
Priprema:
Pripremite i ohladite čaj. Zasladite po želji. Sipajte u čaše za posluživanje. Dodajte led i komade citrusa. Ukrasiti sa svežim listovima nane i majčine dušice.
Ovaj osvežavajući koktel sadrži okrepljujuće i slatke ukuse lubenice i opore ukuse alkoholnog pića. Primamljive je boje i dekorativan.
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
U blenderu izblendajte komade lubenice, oljušteni krastavac i sok limete dok ne dobijete homogeni sok.
U čaše dodajte led i list nane. Dodajte čašicu rakijice u svaku čašu za posluživanje i prelijte sokom od lubenice. Ukrasite po želji. Živeli!
Orćata (Horhata) je popularan napitak poreklom iz Valensije u Španiji. Postoji mnogo njenih varijacija i popularna je pored Španije i u zemljama Latinske Amerike. Mi smo se opredelili za meksičku verziju koja se priprema od pirinča. A možete da je pravite i od badema, susama i drugih plodova. Može da se koristi kako piće u svom osnovnom obliku ili da se od nje pripremaju drugi napici.
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Pirinač prvo isperite. U posebnu posudu odmerite pirinač i prelijte ga sa 2l vode. Dodajte cele cimetne štapiće i smesu ostavite preko noći (ili najmanje 5h) da pirinač omekša.
Izblendajte smesu u blenderu, tako da se što više zrna usitni i rastvori.
Nakon toga smesu procedite kroz pamučnu gazu ili krpu. Komade pirinča bacite, a proceđenu tečnost zadržite. U pirinčanu vodu, dodajte kondenzovano mleko i zasladite po želji. Dobro promešajte.
Poslužite u čašama sa ledom i ukrasite sa malo cimeta po površini ovog kremastog osvežavajućeg pića.
Kokteli od kafe su sve popularniji, zbog ukusa, svojstva kofeina, ali i savršenog kremastog izgleda u kome se prepliću mlečne boje sa crnom kafom. Tajna za postizanje slojevitosti je u korišćenju hladnih tečnosti i dodatku leda. Poslužite ovo ukusno piće sa Domaćica čajnim pecivima da ugodite svim čulima.
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Pripremite crnu Kafu za 4 osobe i ostavite da se ohladi.
U čaše uspite mleko po želji, javor sirup, smesu pomešajte i dodajte joj kocke leda. Na kraju dodajte ohlađenu crnu kafu i uživajte.