Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Napravite sami voskirane krpice za čuvanje hrane

Napravite sami voskirane krpice za čuvanje hrane

Radujemo se da sa vam podelimo rezultate novog uradi sam projekta. Voskirane krpice su sve traženiji i voljeniji proizvodi. Ovi praktični kuhinjski artikli su se uvukli u naše svakodnevne živote i zahvaljujući njima smo smanjili upotrebu aluminijumskih i plastičnih folija.

Korisni su za oblaganje i zatvaranje teglica, šerpi i čuvanje ostataka hrane. U njih možemo da upakujemo i sendviče ili ostatke voća i povrća i bezbrižno ih smestimo u frižidere. Ljubitelji piknika, užina i grickalica, naravno i naših Domaćica keksića, mogu krpice iskoristiti za transport hrane do željenih destinacija. Potrebno je samo da ih oblikujemo rukama i iskoristimo telesnu toplotu da ih pričvrstimo.

Nakon upotrebe možemo da ih jednostavno operemo mlakom vodom i sapunom, pa zatim prosušimo – što ih čini idealnim za dugu upotrebu. Procena je da možemo da ih koristimo 6 meseci do godinu dana, zavisno od načina upotrebe. Nakon toga ove krpice možemo da osvežimo novim količinama voska.

Imajte samo u vidu da tkanina za izradu krpica mora da bude od pamuka, lana ili eventualno nekog drugog prirodnog materijala, pošto će dolaziti u kontakt sa hranom. Lepota ovog projekta je što za optimalnu sumu novca možete da napravite veliki broj krpica različitih dimenzija – onako kako vama najviše odgovaraju.

Takođe, odgovarajućim izborom tkanine, možemo ovaj projekat iskoristiti da za drage ljude napravimo originalne poklone.

Napravite sami voskirane krpice za čuvanje hrane

Za ovaj projekat potrebni su nam:
  • Tkanina,
  • Makaze,
  • Pčelinji vosak
  • Par kapi maslinovog ulja ili ulja jojobe
  • 2 Šerpe
  • Papir za pečenje i
  • Pegla
  • Opciono kolofonijum smola

Uputstvo za izradu:

Za krpicu dimenzija 20x30cm (otprilike) je potrebno oko 10g pčelinjeg voska i 10 kapi ulja.

Pre izrade krpica operite materijal.

Izabranu tkaninu isecite na željene dimenzije i postavite je na radnu površinu na kojoj ćete moći da je i opeglate – postavite dodatno krpu ili neki materijal na površinu. Možete je staviti i na papir za pečenje, kako bi zaštitili radnu površinu od prljanja i na kraju lakše razdvojili tkanine.

U veću posudu sipajte vodu i postavite je na ringlu da se zagreva na srednjoj temperaturi. U manjoj odmerite pčelinji vosak. Na pari (postavite manju šerpu u veću), pažljivo treba da zagrejemo i, uz mešanje, otopimo vosak. Pčelinji vosak ima nisku temperaturu topljenja (oko 65ºC) i osetljiv je na temperature iznad 85ºC. Izlaganje visokim temperaturama dovodi do promena u njegovoj strukturi, zato je bezbednije da koristimo metodu zagrevanja na vodenoj pari i tako maksimalno očuvamo sve dobre osobine pčelinjeg voska.

Kada vosak krene da se topi, dodajte mu izabrano ulje i dobro promešajte smešu.

Tečnu smešu uklonite sa grejnog tela i tečnost ravnomerno rasporedite po površini izabrane tkanine. Za bolju preciznost možemo iskoristiti četku ili špatulu. Krpu prekrijte dodatnim listom papira za pečenje.

Blago zagrejte peglu i pređite preko tkanine obložene papirom za pečenje. Toplota i težina pegle će pomoći boljem utiskivanju i raspoređivanju voska u krpicu. Nakon toga ostaje nam da kratko prosušimo tkaninu, pa je potom možemo koristiti.

Napravite sami voskirane krpice za čuvanje hrane Napravite sami voskirane krpice za čuvanje hrane

Kolofonijum smola za bolje prianjanje:

Ukoliko želite krpice koje bolje prianjaju i lakše se lepe, možete pčelinjem vosku dodati i kolofonijum smolu. Ova supstanca se sastoji iz smola različite vrste četinara, i u kombinaciji sa pčelinjim voskom stvara elastičniji i lepljiviji film na površini tkanine.

Kolofonijum smola ima višu temperaturu topljenja pa bi trebali prvo nju da krenemo da zagrevamo i topimo, i postepeno joj dodajemo pčelinji vosak i na kraju ulje. Koristiti smesu sa podjednakim količinama ove dve supstance (10g pčelinjeg voska i 10g kolofonijuma). Ostatak procese je identičan prethodno navedenom uputstvu.

Napravite sami voskirane krpice za čuvanje hrane Napravite sami voskirane krpice za čuvanje hrane

OCENI Priču
Broj glasova: 13