Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kad se spoje staro i novo

Kad se spoje staro i novo

Mali predmeti kojima se okružujemo u domovima nose uspomene na neke lepe trenutke, putovanja i porodičnu istoriju. Pomoću njih, i sopstvene mašte, unosimo dašak umetnosti u svakodnevne živote.

Opremanje domova je proces u kom treba uživati, i u kom treba da učestvuju svi članovi domaćinstva. Svako treba da ima dovoljno prostora da se izrazi i okruži stvarima koje su mu prijatne, i koje ga ispunjavaju i smiruju.

Nameštaj je sve jeftiniji i dostupniji, ali mana je što je ponuda u skoro svim prodavnicama veoma slična. Detalji, ukrasi i lične stvari su ono što pravi razliku i što će ga učiniti vašim.

Međutim postoje i brojni problemi sa stanovišta ekologije i etičnosti korišćenja ogromnih resursa za izradu dekorativnih predmeta. Svi su slični, imaju ograničenu upotrebu, brzo nam dosade ili zasmetaju i poželimo da ih se rešimo.

Najbolje mesto za nalazak unikatnih dekorativnih predmeta, koji rešava deo ovih problema, su buvlje pijace. Ova mesta, sa predivnim imenom, centar su oko kog se odvija život jednog grada, sela, varošice. Tek na njima možemo da spazimo kako se živi u jednoj državi i ko su i kakvi su njeni stanovnici.

Kad se spoje staro i novo

Graja, hrana, mirisi, muzika, uređenost tezgi i na kraju stvari koje se prodaju, prozor su u domove i porodične istorije stanovnika. А, u moru predmeta koji su ostali bez vlasnika ili proglašeni viškom, mogu da se nađu prava blaga bogata istorijom oko kojih možemo da pletemo nove živote i uspomene.

U daljem tekstu naći ćete 5 saveta za lakšu kupovinu na buvljacima.

1. Prepustite se:

Makar i da nemate nikakvu želju da kupujete na buvljacima, vredi ih posetiti, posmatrati ljude i sagledati tu različitost karaktera, problema i jurnjave i potraga za delovima, komadima, stvarima bez kojih nam svakodnevni život, u isto vreme ne bi bio, ni toliko komplikovan, ni toliko interesantan.

2. Kako da prođete jeftinije:

Posetite prodavce koji se nalaze na skrajnutijim mestima pijace, ili imaju veću količinu robe i kod kojih ona nije savršeno i uredno posložena. Za njih je verovatnije da im je prodaja usputna aktivnost i da ne poznaju dovoljno svoj asortiman, pa će često biti jeftiniji.

Podrobnim pretraživanjem kutija može se desiti da ćete naleteti na neke lepe primerke koje ćete dobiti po nižim cenama. Mana je samo što to neće biti često i dosta će zavisiti od faktora sreće.

Kad se spoje staro i novo Kad se spoje staro i novo

Upoznajte se sa prodavcima. Mnogima od njih je prodaja na ovim pijacama deo zabave i prilika da popričaju i sklope poznanstva. Redovnim dolaskom i kulturnim ponašanjem možete saznati kada im stiže nova roba, i da možda imaju i neki poseban deo i komad nameštaja koji vam može biti od koristi.

Kupovine na pijacama znače bliske kontakte sa ljudima i procenu ličnosti. Tokom cenkanja i jedna i druga strana otkrivaju svoje karaktere. Ne otkrivajte sve svoje adute i ne pokazujte da vam je nešto apsolutno neophodno. Budite nonšalantni i opušteni i postavite fer cenu koja bi trebala da odgovara i vama i prodavcu.

3. Gledajte širu sliku:

Kada pronađete nešto što vam se sviđa, a zbog boje ili nekih detalja sumnjate da će se uklopiti u vaš enterijer, razmotrite da li i na koji način može da se preuredi. Farbanjem, dodavanjem ukrasa ili pak njihovim uklanjanjem možemo da ih prilagodimo našim potrebama. Nekad predmeti mogu da nama koriste za sasvim drugu namenu od one prvobitne.

Kad se spoje staro i novo Kad se spoje staro i novo

4. Proverite robu:

Uspešnost kupovine zavisiće od vašeg raspoloženja i još više od faktora sreće. Uz malo iskustva i inspiracije moći ćete da procenite da li je i koliko neki predmet iskoristiv. Naravno ukoliko ste spremni da ih sa malo rada ulepšate i uredite vaš izbor će biti još veći.

Međutim, ukoliko pak naiđete na neispravne uređaje, ili nepopravljive predmete teško da ćete moći da ih vratite i zamenite. Prodavac više možda neće biti tu, ili neće biti siguran da je roba njegova.

Zato je ključna da predmet na licu mesta što bolje pregledate i procenite ima li mu spasa.

Kad se spoje staro i novo

5. Sigurna kupovina:

Brojni su predmeti koje možete da nabavite na buvljacima za koje možete biti sigurni da će imati namenu. Posude koje možete iskoristiti kao saksije ili ukrasne kutijice, ramovi, slike, ukrasni satovi, vaze i dekorativne šolje su uvek dobar izbor i laki za prilagođavanje. Mogu se očistiti i bez bojazni koristiti. Na njima ćete i lako uočiti eventualna oštećenja.

Na slikama možete videti šta smo mi pronašli na buvljaku i kako smo uklopili u naš prostor.

Kad se spoje staro i novo Kad se spoje staro i novo

OCENI Priču
Broj glasova: 30