Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Brzi desert od hleba – popularni francuski tost sa Domaćica keksićima

Brzi desert od hleba - popularni francuski tost sa Domaćica keksićima

Da li ste isprobali popularni francuski tost? Ukoliko jeste podelićemo sa vama našu Domaćica varijantu, a ukoliko vam ime deserta ne zvuči poznato primetićete da se zapravo radi o slatkoj varijanti dobro poznatih i isprobanih prženica i da je vreme da im date šansu.

Francuski tost je popularan izbor za doručak ili desert zgodan da se pravi na brzaka, kada upadnemo u slatku krizu i neophodna nam je hrana za raspoloženje i utehu, a ipak smo ograničeni raznovrsnošću namirnica. Dakle, slično prženicama samo izmešano sa više začina i zaslađivača.

Glavni sastojak ovoga jela je naravno hleb, a od začina se preporučuju cimet, muskatni oraščić, ekstrakt vanile, šećer, neki biljni sirup ili med. Pored ukusa glavna prednost je i vrlo kratko vreme pripreme – biće potrebno svega deset minuta da se nađe u tanjirima.

Možete koristiti sve vrste hleba i peciva, uključujući i integralni. Posebno je pogodno ukoliko imate ostatke starih i osušenih vekni pa ga na ovaj način možete bolje iskoristiti.

Hleb isecite na tanke kriške kako bi na kraju uživali u hrskavim, dobro zapečenim prženicama, i vodite računa da dodate dovoljno mleka kako biste dobili kremastu strukturu koja će fino da natopi hleb. Kod klasičnih prženica veći udeo jaja možemo da tolerišemo, ali za slatku varijantu – ključ je u što kremastijem i sočnijem umaku.

Na samom kraju obavezno dodajte komad maslaca koji će da obogati ukus korice, a sa komadićima čokoladnog Domaćica keksa imaćete dodatnu slatkoću i hrskavost.

Brzi desert od hleba - popularni francuski tost sa Domaćica keksićima

Brzi desert od hleba - popularni francuski tost sa Domaćica keksićima Brzi desert od hleba - popularni francuski tost sa Domaćica keksićima

Francuski tost sa Domaćica keksićima

Sastojci:

  • Hleb isečen na kriške
  • 2 jaje
  • 200ml mleka
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika meda ili zaslađivača po želji
  • Malo maslaca
  • Pola kutije Domaćica keksa
  • Sezonsko voć

Priprema:

U dubokom tanjiru ulupajte jaja i izmešajte ih sa malo soli, ekstrakta vanile i cimeta. Možete dodati začine po želji. Zatim dospite mleko i dobro ujednačite smešu žicom za mešanje.

Zagrejte tiganj sa malo ulja.

U smesu potopite kriške hleba. Obrnite ih i dozvolite da je sa svih strana dobro upiju.

Pecite ih sa obe strane dok se ne stvori lepa, braon korica.

Očistite i iseckajte odabrano voće. Usitnite Domaćica keksiće u blenderu.

Na površinu toplog tosta dodajte komadiće maslaca da se otope i oblože ih. Prelijte kriške hleba medom ili zaslađivačem po želji, i pospite ih sa izmrvljenim keksom. Poslužite ih i jedite tople. Prijatno!

OCENI Priču
Broj glasova: 8