Da li ste isprobali popularni francuski tost? Ukoliko jeste podelićemo sa vama našu Domaćica varijantu, a ukoliko vam ime deserta ne zvuči poznato primetićete da se zapravo radi o slatkoj varijanti dobro poznatih i isprobanih prženica i da je vreme da im date šansu.
Francuski tost je popularan izbor za doručak ili desert zgodan da se pravi na brzaka, kada upadnemo u slatku krizu i neophodna nam je hrana za raspoloženje i utehu, a ipak smo ograničeni raznovrsnošću namirnica. Dakle, slično prženicama samo izmešano sa više začina i zaslađivača.
Glavni sastojak ovoga jela je naravno hleb, a od začina se preporučuju cimet, muskatni oraščić, ekstrakt vanile, šećer, neki biljni sirup ili med. Pored ukusa glavna prednost je i vrlo kratko vreme pripreme – biće potrebno svega deset minuta da se nađe u tanjirima.
Hleb isecite na tanke kriške kako bi na kraju uživali u hrskavim, dobro zapečenim prženicama, i vodite računa da dodate dovoljno mleka kako biste dobili kremastu strukturu koja će fino da natopi hleb. Kod klasičnih prženica veći udeo jaja možemo da tolerišemo, ali za slatku varijantu – ključ je u što kremastijem i sočnijem umaku.
Na samom kraju obavezno dodajte komad maslaca koji će da obogati ukus korice, a sa komadićima čokoladnog Domaćica keksa imaćete dodatnu slatkoću i hrskavost.
U dubokom tanjiru ulupajte jaja i izmešajte ih sa malo soli, ekstrakta vanile i cimeta. Možete dodati začine po želji. Zatim dospite mleko i dobro ujednačite smešu žicom za mešanje.
Zagrejte tiganj sa malo ulja.
U smesu potopite kriške hleba. Obrnite ih i dozvolite da je sa svih strana dobro upiju.
Pecite ih sa obe strane dok se ne stvori lepa, braon korica.
Očistite i iseckajte odabrano voće. Usitnite Domaćica keksiće u blenderu.
Na površinu toplog tosta dodajte komadiće maslaca da se otope i oblože ih. Prelijte kriške hleba medom ili zaslađivačem po želji, i pospite ih sa izmrvljenim keksom. Poslužite ih i jedite tople. Prijatno!