Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Napravite svoje glinene posude u samo 6 koraka

Napravite svoje glinene posude u samo 6 koraka

Svaki uradi sam projekat donosi nova uzbuđenja, lekcije i radosti. Nakon svakog uloženog truda naučimo po nešto novo, malo porastemo i u svemir oslobodimo novu količinu lepote i ljubavi.

Ovog puta vas pozivamo da se oprobate u izradi ukrasnih predmeta i posuda od gline. Ukoliko ste početnik, krenite sa lakšim zadacima. Isprobajte različite materijale na bazi gline i prilagodite ih svojim potrebama.

Mi smo inspiraciju pronašli u prirodi i za ukrašavanje naših ukrasnih posudica za nakit koristili smo listove i stabljike biljaka. Želeli smo nepravilne oblike i što prirodnije boje, a krajnje rezultate pronaći ćete na slikama.

U daljem tekstu naći ćete detaljne savete i uputstva kako da na najbolji način ukrotite glinene materijale. Želimo vam lep rad i radujemo se dobroj energiji koja će da se pokrene.

Napravite svoje glinene posude u samo 6 koraka

Potrebno:

1. Glina

Pronaći ćete različite vrste materijale na bazi gline. Za početnike i hobi entuzijaste najbolje je birati one koji se lakše oblikuju. Obratite pažnju i na metod i vreme sušenja. Neke je potrebno peći, a postoje i materijali koji se suše na sobnoj temperaturi tokom određenog vremena. Potrebna količina zavisiće od veličine posude koju nameravate da pravite. Za izradu manjih posuda od oko 15cm širine, nama je bilo potrebno oko 150g mase za oblikovanje. Obratite pažnju na instrukcije proizvođača o načinu čuvanja preostale količine. Mi smo se najlakše navikli na Das masu (kombinaciju gline i drugih materijala) koja se suši na sobnoj temperaturi tokom 48h.

2. Oklagija ili obična staklena flaša ili drugi valjkasti predmeti

3. Skalpel ili oštar nožić

4. Tanjir, ambalaža ili posude koje ćemo koristiti kao modle za oblikovanje i sušenje

5. Drveni štapić za rezbarenje oblika

6. Osušene travke/čipka ili drugi šabloni za pravljenje šara

7. Papir za šmirglanje

8. Akrilne boje i četkice

9. Posuda sa vodom

10. Akrilni lak

Priprema za rad:

Površinu stola obložite zaštitnim papirom, najbolje papirom za pečenje jer će za njega supstanca najmanje da se lepi. Zalepite ga lepljivom trakom za radnu površinu. Vlažna krpa neka vam uvek bude pri ruci, kako biste lakše očistili ruke i eventualne nečistoće.

Pripremite piće za osveženje i napunite baterije sa našim ukusnim Domaćica keksićima, ali imajte u vidu da preparati na bazi gline nisu pogodni za izradu posuda za skladištenje hrane i jestivih namirnica. Takođe, sav materijal koji koristite neka bude isključivo za ovu namenu ili improvizujte i koristite flaše ili limenke umesto oklagija, posuda i pribora koji koristite direktno za pripremu hrane.

Pripremite i posudu sa vodom. Sa njom ćete lakše da oblikujete krajeve i ivice posude i izravnate površinu. Trebalo bi da posuda sa vodom bude širokog oboda da možete da u nju lako umočite prste.

Ukoliko koristite tanjir, plastičnu ambalažu ili određenu posudu kao kalup za oblikovanje i sušenje gline, pre upotrebe obložite ih streč folijom. Na taj način lakše ćete odvojiti masu za oblikovanje od modle.

Napravite svoje glinene posude u samo 6 koraka Napravite svoje glinene posude u samo 6 koraka

Izrada:

1. Oblikovanje gline

Odvojite potreban deo glinene mase za oblikovanje. Koristeći ruke utoplite materijal da bi lakše mogao da se oblikuje. Pomoću oklagije, flaše ili nekog drugog valjkastog predmeta istanjite glinu. Trudite se da dobijete ujednačenu površinu od oko 0,5cm debljine. Razvaljajte masu postepeno, sa manjim pokretima. Nožem opsecite ivice kako bi bile što ravnije.

2. Ukrašavanje površine gline

Na površinu nanesite parče čipke ili delove biljaka koje ste izabrali za ukrašavanje. Opet koristeći oklagiju nežno ih utisnite u masu, a zatim pažljivo uklonite sa površine.

3. Oblikovanje posude

Tanjir ili posudu, koju ste izabrali kao modlu, obložite streč folijom kako biste kasnije lakše odvojili glinu. Zatim na zadnji deo tanjira/posude postavite glinenu masu. Na ovaj način ona će formirati željeni oblik posude. Ivice dodatno izravnajte pomoću vode. Pokvasite prst ili sunđer i uglačajte obode i ostale nepravilnosti.

4. Sušenje

Pratite uputstva proizvođača za sušenje. U našem slučaju bilo je potrebno sačekati skoro dva dana dok posudica nije potpuno bila osušena i oblikovana. Sušili smo je na sobnoj temperaturi, u provetrenoj prostoriji, udaljeno od izvora toplote.

5. Ispravljanje eventualnih grešaka

Za dodatna ublažavanja ivica ili ispravljanje nepravilnosti možete koristiti brusni papir. Ukoliko se pojavila pukotina iskoristite vodu da je spojite i ujednačite, pa opet sačekajte da se taj deo osuši.

6. Farbanje

Tek nakon što se materijal osuši možemo krenuti sa farbanjem posude. Akrilne boje su najbolji izbor. Nakon svakog nanesenog sloja, sačekajte da se dobro osuši, pa tek potom nanesite novi. Prema želji možete naneti i lak, sa mat ili sjajnim završetkom, i na taj način posudu zaštititi.

Bitno je da napomenemo kako je glina osetljiva na vlagu i vodu pa je zaštitite ukoliko nameravate da ih koristite kao saksije.

OCENI Priču
Broj glasova: 21