Bliži se leto, sezona odmora i uživanja, a reč dijeta sve češće se spominje. Dele se preporuke, iskustva i detaljni jelovnici. U online svetu sve sija od sjajnih napitaka, hranljivih kombinacija, pravila i obećanja, ali čarobna pilula koja rešava sve probleme preko noći ne postoji. No, uz malo ljubavi i poštovanja sebe, možete da napravite pozitivne promene i pođete putem zdravih navika.
Novi trendovi, razmena vesti i informacija na društvenim mrežama i promocija režima ishrane, nisu nužno i isključivo loši, dokle god mi lično biramo da budemo umereni i pazimo na sebe. Ukoliko pođemo od toga da je u osnovi čovekova potreba da istražuje nove ideje, jede raznovrsnije, pronalazi inspiraciju i motivaciju, i izdvaja više vremena da razmišlja o svojoj ishrani, potpuno je korisno razgovarati i razmenjivati sadržaje vezane za različite načine ishrane.
Činjenica je da jedemo i da od izbora namirnica zavisi naše zdravlje, snaga i, ni manje ni više, život. Činjenica je i da su životni putevi komplikovani, naše potrebe promenljive, a čaša vina, s vremena na vreme, nasušna potreba. U daljem tekst slede osnovni principi nekih od trenutno najpopularnijih dijeta. Ukoliko razmišljate da izmenite ishranu, bilo da samo učinite raznovrsnijim svoj način ishrane, jedete zdravije, ugojite se ili izgubite koji kilogram, princip će biti identičan – Ni sa čim ne smemo preterivati.
Tokom posta, najčešće se iz ishrane izbacuje mrsna hrana, odnosno meso, jaja i mlečni proizvodi.
U neka davna vremen, za vreme posta, ljudi su se uzdržavali, ne samo od određenih vrsta hrane, već i negativnih misli i dela. Uvek ga prati poruka da on sam po sebi nije cilj, već da nam upravo to uzdržavanje od masnije, kaloričnije hrane, i kontrola nad svojim telom, pomaže da dođemo do viših i važnijih ciljeva.
U osnovi ove dijete jeste da maksimalno smanjimo unos ugljenih hidrata kako bi telo koristilo energetske zalihe iz postojećih masnih depoa (sa stomaka, bokova, butina…). Preporuka je da se obroci baziraju na namirnicama bogatim proteinima poput – mesa, ribe, jaja…dok se peciva, hleb, pirinač, krompir, testenine, mlečni proizvodi, slatkiši i voće redukuju ili potpuno izbacuju.
Dakle, ovo je dijeta za one koji vole životinjske namirnice i ne jedu mnogo ugljenih hidrata.
Keto dijeta podrazumeva režim ishrane koji je bogat mastima, sa umerenom količinom proteinima, i smanjenim unosom ugljenih hidrata. Preporučuje se konzumiranje namirnica koje sadrže esencijalne masti poput hladno ceđenih ulja i biljnih sirovina, mesa, ribe, orašastih plodova, sira i mlečnih proizvoda… Kad je u pitanju voće, savetuje se oprez i umerenost.
Hrono ishrana ima za cilj da kombinovanjem namirnica i njihovim unosom u određenom vremenskom periodu, iskoristi osobinu organizma da tokom dana luči različite vrste i količine hormona koji podstiču i olakšavaju varenje. Preporuka je da u određeno vreme imamo 3 obroka, i između njih užine. Hrana koju treba da izbegavamo – prosti šećeri, belo brašno, mleko…
Ova dijeta podrazumeva upotrebu širokog spektra namirnica, koje uključuju voće, povrće, belo meso, mladi sir, jogurt, integralne žitarice, orašaste plodove, ribu i morske plodove, hladno ceđena ulja, po koju čašu dobrog vina… I insistira na svakodnevnoj društvenoj i fizičkoj aktivnosti.
Proučavanjem ishrane praljudi iz doba paleolita (kamenog doba) iskorišćeno je za preporuku paleo dijete. Podrazumeva ishranu bogatu mastima i proteinima, i smanjen unos ugljenih hidrata. Glavna karakteristika je izbacivanje žitarica jer tokom paleolitskog doba, poljoprivreda još nije bila razvijena.
Fasting je režim ishrane u kome se smenjuju periodi sa obrocima i periodi toko kojih se izbegava hrana (gladuje). Najčešće se praktikuje model označen kao 16:8, odnosno način ishrane tokom kog se hrana unosi u vremenskom okviru od 8 sati, pa zatim sledi 16 sati bez jela. Modeli vremenskih intervala mogu se prilagođavati.
Tokom izbegavanja hrane telo ima priliku da iskoristi viškove masnih naslaga i izbalansira nivoe insulina.
Bazira se na upotrebi integralnih žitarica, mahunarki, povrća, koštunjavih plodova i voća. Ova ishrana takođe ističe važnost umerene ishrane i izbegavanja prejedanja, kao i pravilnog, laganog i dugog žvakanje hrane. Favorizuje namirnice u izvornom stanju tj. što manje procesuirane, upotrebu zdravih ulja, složenih ugljenih hidrata i vlakana.