Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

5 saveta koji će vam pomoći da organizujete slavu bez muke

5 saveta koji će vam pomoći da organizujete slavu bez muke

Već dve godine naša porodica slavu proslavlja u najužem krugu. I bez obzira na to, posao oko pripreme i dalje je obiman. Nabavka, kuvanje, ispravljanje greška, zaboravljanje ključnih namirnica, izbor vremena okupljanja, kašnjenja, pa nova podgrevanja i posluživanja i na kraju po ko zna koji put zatičem majku umornu i odsutnu.

Neki od nas zbog poslovnih obaveza žure svojim domovima, drugi žele da iskoriste prevoz i koliko god pokušavamo bolje da se organizujemo i pomognemo, uvek se najveći posao slomi preko njenih leđa. Svake godine, pa i tokom ovih vanrednih, kaže sledeće ćemo drugačije, ranije, organizovanije i pametnije. Pa se opet nađemo u istoj situaciji.

No, mene je obuzeo strah. Strah da kada mlađa generacija ostane sama, neću uspeti da nas sve ovako okupim. Šta kada se ispreče veliki problemi, svako se zaokupi svojim životom, a ja ne budem dovoljno vredna da izdržim taj ubitačni tempo organizacije?

Baš zbog toga sestra i ja napravile smo pakt – okupljanje pre svega! Pojednostavljenje menija, manja količina hrane, raspodela obaveza i zajedničko kuvanje. Ukoliko provučemo još po koji trik imamo šansu da uspemo.

Okupljanje porodice, zarad slave ili iz ma kog drugog razloga, stvara osećaj pripadanja svetu, razumevanje nešeg mesta pod suncem, manje smo izgubljeni, usamljeni, a i problemi kad se podela sa nekim nisu više toliko strašni i crni. U takvim porodicama se rađamo ili rastemo ili borimo se da ih sami stvorimo. Zato je ključno da se zalažemo za ta okupljanja sa dragim ljudima i da lako ne odustajemo. Dakle, kakvi god da su uslovi, vremenske prilike, životne tegobe, razdaljine, stavite ih među najviše prioritete, pa onda ako se stvore prilike može da se planira trpeza, može da bira muzika i cepidlači oko mesto susreta.

U nastavku vas čeka jedan jednostavan plan za organizaciju slava i proslava.

5 saveta koji će vam pomoći da organizujete slavu bez muke

1. Organizacija

Započnite pripreme mesec dana pre okupljanja, proveriti kog dana u nedelji će se održati slavlje, i na osnovu toga utanačite vreme skupa, meni, broj gostiju, raspored aktivnosti i podele poslova, kad i gde treba obaviti nabavku i sve ostalo što je potrebno.

Zapišite listu obaveza i vodite evidenciju odrađenih aktivnosti.

2. Raspodela aktivnosti

Svaki član (najuže porodice) treba na sebe da preuzme određenu odgovornost. Jedna osoba treba da bude zadužena za salatu, druga za supu, treća za glavno jelo. Oni iskusniji članovi mogu da pomažu mlađima i vode ih kroz ceo proces. Isto pravilo treba da važi i za čišćenje kuće, pripremu stola i posluženje.

Mlađi mogu da odu u nabavku, srede kući, operu deo posuđa,…

Ukoliko ranije napravimo listu namirnica potrebnih za kupovinu smanjićemo greške. A možemo otići i korak dalje i kupovinu razdeliti na nekoliko dana i shodno tome izvršiti nabavku.

5 saveta koji će vam pomoći da organizujete slavu bez muke 5 saveta koji će vam pomoći da organizujete slavu bez muke

3. Manje je više

Ključ je u sastavljanju menija i raspodeli poslova. Prilagodite ga očekivanom broju gostiju. Ukoliko (nadamo se u skoroj budućnosti) očekujete veliki broj ljudi, pojednostavite meni i izgled stola. Neka akcenat bude na kvalitetu namirnica, potrudite se oko ukusa, a smanjite broj različitih jela. Strateški birajte one koji se mogu jesti hladni i mogu duže stajati.

Ne preterujte ni sa količinama i vodite se preporučenim gramažama obroka. Zdravije je, a sigurno niko neće ostati gladan.

4. Gotova hrana nije bauk

Uštedite svoje vreme korišćenjem već gotovih jela i poslastica. Možete i pojednostaviti proces pripreme i iskoristiti prednosti dobro isprobanih proizvoda.

Bez brige se oslonite na Domaćica keksiće i od njih brzinski pripremite neki od preukusnih kolača i deserta. Sve recepte i predloge možete naći u odeljku sa RECEPTIMA.

5 saveta koji će vam pomoći da organizujete slavu bez muke 5 saveta koji će vam pomoći da organizujete slavu bez muke

5. Borite se za sebe

Kako bi svakom od gostiju bilo tokom večeri udobno, budite pravi domaćini. Nađite vremena da sa svakim porazgovarate. To mora biti prioritet, a sve ostalo manje važno. Čemu okupljanje ako ceo dan provedemo u kuhinji, bez ikakvih uspomena i radosti. Svima je mesto u bučnoj, veseloj, toploj sobi i svako ima pravo da se ogreje na ovim ljudskim darovima.

Kad osetite umor, sedite i napravite predah. Niko vam neće zameriti. Nemojte da dozvolite da uvek vi budete odsutni sa fotografija.

5 saveta koji će vam pomoći da organizujete slavu bez muke 5 saveta koji će vam pomoći da organizujete slavu bez muke

OCENI Priču
Broj glasova: 18