Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Cementne i gipsane posude sa mermernim efektom

Cementne i gipsane posude sa mermernim efektom

Dok mi se sa police ponosno smeše moje lepe, nove posudice, pišem vam savete za ovaj mali uradi sam projekat. Ukrasne posude od cementa i/ili gipsa sa raznim dezenima i bojama su trenutno veoma popularne.

Sve teže mi je bilo da ih ignorišem. Ali, pravi razlog da im dam šansu bila je potreba za stalkom za prstenje. Tako sam se upustila u ovaj projekat i na kraju iz njega izašla srećna i zadovoljna.

Pre nego što mu i vi date šansu, razmislite šta želite da pripremite i koje modle će vam biti potrebne. Kalupe možete nabaviti u prodavnicama za hobije, online prodavnicama ili još jednostavnije i brže možete ih pripremiti sami od starih kartona, flaša, silikonskih modli za kolače i kutija.

Stalak za prstenje treba da bude u obliku kupe, a pomoću starih magazina sam oblikovala modlu po kojoj sam ga izradila.

Kalup posude za cveće napravila sam postavljanjem manje posude u veću. Za njenu izradu sam izlila materijala u veću posudu, prvo u manjoj količini da se prekrije dno, zatim sam umetnula manju posudu pa oko nje nastavila sa izlivanjem mase.

Cementne i gipsane posude sa mermernim efektom

Za ovaj projekat su potrebni:

  • posuda za mešanje,
  • rukavice,
  • cement/gips
  • voda,
  • alatka za mešanje
  • akrilne boje
  • modle za izlivanje

Važno je napomenuti da pre rada zaštitite ruke rukavicama i u zatvorenim prostorijama koristite zaštitne maske zbog praškastih supstanci.

U zavisnosti od veličine modle i onog što želite da napravite zavisiće i potrebna količina cementa/gipsa.

Pre rada naspite vodu u vaše modle, odmerite njenu masu i neka to bude početna tačka za rad. Preko odnosa vode i materijala odredite njegovu tačnu gramažu.

Cementne i gipsane posude sa mermernim efektom

Cement:

Cement možete naći u prodavnicama koje prodaju građevinski materijal ili u farbarama (u njima su veće šanse da nađete manja pakovanja). Problem sa ovim materijalom je što se prodaje obično u džakovima od 50 kg, pa nije praktično da ga nabavljate samo za ovaj projekat.

Najbolje bi bilo da zamolite familiju, komšije, ili radnike na gradilištu da vam odvoje malu količinu za vaše potrebe.

Ukoliko pak kupujete ovaj materijal, birajte onaj bele boje jer će lepše i lakše biti kasnije bojenje.

Cement moramo prvo da pomešamo sa vodom u razmeri 1:3. Znači, izmerite vodu koju ste usuli u kalup i tu masu pomnožite sa 3 kako biste dobili potrebnu količinu cementa. U vodu dodajte cement i dobro izmešajte sa nekim štapom ili starom špatulom. Ova smesa će krenuti da se steže nakon 5 minuta. Zato budite brzi sa daljim koracima.

Gips:

Nabavka gipsa je znatno lakša. Postoji više vrsta, za neke osnovne potrebe i najobičniji gips će biti dovoljan.

Gips treba da mešamo sa vodom u razmeri 2:3. Znači, da odredite gramažu gipsa izmerenu masu vode pomnožite sa 3 pa podelite sa 2. Nakon mešanja, ova smesa će krenuti još brže da se steže nego cementna i za nijansu ju je teže izliti u kalupe.

Krajnje posude će biti nežnije od cementnih i sklonije pucanju. Prednost su njegova svetla boja i laka dostupnost.

Cementne i gipsane posude sa mermernim efektom

Bojenje:

Ukoliko želite posude u boji, nakon pripreme smeša dodajte im akrilne boje.

Ovaj najzabavniji deo zavisi od vas, vaših zamisli i stila koji želite postići. Ukoliko želite da stvorite efekat mermera, možete da celu masu prvo ofarbate u određenu boju, a zatim da dodate drugu i nju samo delimično umešate u smesu i tako izlijete u kalup.

Izlivanje:

Vrlo je važno da ravnomerno rasporedite smesu i da blagim lupkanjem i treskanjem kalupa istisnete zarobljene mehuriće.

Cementne i gipsane posude sa mermernim efektom Cementne i gipsane posude sa mermernim efektom

Sušenje:

Ostavite posude da se osuše. Zavisi od materijala i njegove gustine, ali okvirna procena je oko sat do dva. Izvadite posude iz kalupa. Šmirgl papirom izravnajte ivice i površinu. Ukoliko postoje neke nepravilnosti popravite i izravnajte.

Meni lično je ovo jedan od najdražih uradi sam projekata. Lagan je, zabavan, a od vaše kreativnosti zavisiće krajnji ishod. Idealan je za izradu novih saksija, ukrasnih posuda za sveće i nakit, kao i stalaka za posluživanje hrane. Ukoliko vam se dopadne, razmislite o nabavci raznih ukrasnih silikonskih kalupa, koji mogu da olakšaju posao.

OCENI Priču
Broj glasova: 15