Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Najbolji recept za belo i crveno kuvano vino

Najbolji recept za belo i crveno kuvano vino

Jesen nemarno i drsko sa drveća svlači poslednje komade žutih odora. Napolju postaje sve tamnije i hladnije, pa je prirodno da se zavlačimo u naše sigurne luke i koristimo svaku priliku da zagrejemo i dušu i telo.

Dok se još navikavamo na hladnu sezonu i čekamo da nas uhvati vesela, novogodišnja atmosfera, pravo je vreme da skuvamo vino i začinimo ga najlepšim začinima. Svima će nam goditi da domovi zamirišu na ove tako poznate i drage arome, da se prisetimo starih dobrih vremena, zagrejemo i relaksiramo.

Poslužite ih u omiljenim šoljama, ukrasite šećerom, aromatičnim biljkama i kriškama citrusa. Za potpuni užitak servirajte i najlepše Domaćica keksiće i uživajte u ovoj svečanoj i ukusnoj kombinaciji.

Ukoliko niste još uvek sami pokušali da pripremite kuvano vino, mi vam donosimo par saveta na šta da obratite pažnju prilikom kuvanja i kako da ga najlakše začinite. Za početak probajte naš isprobani recept, pa ga svakom sledećom pripremom prilagodite vašem ukusu – dodajte komadiće voća, jabuka, brusnice, borovnica ili budite hrabri pa dodajte napitku i malo bibera ili drugih neobičnijih začina.

A, sad da pređemo na konkretne korake.

Najbolji recept za belo i crveno kuvano vino

Kako odabrati najbolje vino za kuvanje?

Za kuvanje vina možemo koristiti i crvena i bela vina. Savet je da se koriste vrste suvih vina, bogate voćnim aromama i punog tela – jer bolje podnose visoke temperature i dobro se kombinuju sa jakim začinima. Recimo, možete odabrati neki merlo, grenaš, pinot grigio… Dakle, potražite ove karakteristike na etiketama i izaberite njihove jeftinije varijante.

Prilikom zagrevanja vina vodite računa o temperaturi. U slučaju da su one jake i alkohol krene da ključa – smesa može ispariti. Potrebne su nam umerene temperature (oko 60ºC) kako bi pokrenuli mirisne i aromatične supstance začina i podstakli ih da se oslobode i umešaju u naše odabrano vino.

Kako odabrati začine za kuvano vino?

Kuvano vino se služi širom sveta. U različitim regijama primenjuju se različite kombinacije začina, često se dodaju zaslađivači i voće, a može da sadrži i manju količinu ruma, brendija ili drugih alkoholnih dodataka.

No, ono što je zajedničko svakom napitku jeste postizanje sklada u mirisu izabranih začina, arome vina i slatkastih tonova zaslađivača. Zato je veoma bitno da prilagodimo količine sastojaka i upotrebimo optimalne gramaže – ni premalo, ni previše, već taman koliko treba.

Najvoljeniji i najčešće korišćeni začini za kuvana vina su cimet (štapić ili mleveni), zvezdasti anis i klinčići – i njih smatramo za osnovu ovog napitka. Pored njih možete dodati i đumbir (najbolje svež), muskatni oraščić, kardamon…

Još jedan važan sastojak su citrusi, poput narandži i limuna – koje možemo da isečemo na kriške i kuvamo zajedno sa vinom kako bi podstakli oslobađanje njihovih aroma. Za ljubitelje citrusa savet je da dobro očiste koru narandže i/ili limuna i naribaju koricu u smesu sa vinom, za još intenzivniju aromu.

I još nešto, nakon kuvanja vina, kada razdvojite tečnot od začina, nemojte ih bacati. Sačuvajte ih i ponovo koristite za pripremu novih količina ovoga napitka.

Koliko začina nam je potrebno?

Za jednu flašu vina (750ml ili 1l) možemo koristiti – 2 štapića cimeta ili 1 kašičicu praha, 2 zvezdasta anisa, 10 klinčića i 1 narandžu ili pola limuna. Ukoliko volite malo jače i ljuće ukuse – dodajte i komadić od 3 do 4 cm đumbira.

Kako izabrati zaslađivač za topli napitak?

Po želji možete dodati malo šećera u svoje napitke ili koristiti neki od prirodnih zaslađivača – poput meda ili javorovog sirupa. Jedna kašičica ovih proizvoda biće dovoljna za jednu veću šolju napitka.

Šećer i javorov sirup možete dodati tokom samog kuvanja, kako bi se rastvorili i ravnomerno rasporedili, dok med možete dodati i u gotov, malo prohlađen napitak kako bi zadržao svoja korisna svojstva.

Najbolji recept za belo i crveno kuvano vino Najbolji recept za belo i crveno kuvano vino

Recept za našu omiljenu kombinaciju koja nas nikad nije izneverila:
Potrebno:
  • 750ml do 1l odabranog vina
  • 2 štapića cimeta
  • 2 zvezdasta anisa
  • 8 klinčića
  • Komad očišćenog đumbira od 3-4cm
  • 1 narandža – polovinu iscedite i sok dodajte smesi, a drugi deo isecite na kolutove
  • 2 kašičice šećera, ili po ukusu
Uputstvo za pripremu:

U posudu za kuvanje dodajte sve potrebne sastojke – vino, začine po želji, sok i kriške narandže (ili ako preferirate koristite limun), đumbir i ukoliko koristite zaslađivače, dodajte i šećer ili javorov sirup. Izmešajte smesu i na srednje jakoj temperaturi je zagrejte.

Trebalo bi da dosegne temperaturu pred ključanje, ali ne i da krene da ključa jer će alkohol da počne da isparava. Temperatura ne treba da prelazi 75ºC. Kad se smesa zagreje – do pred ključanja, smanjite temperaturu (na drugi, treći ili četvrti podeok – zavisno od vrste grejnog tela, dakle na nisku temperaturu koja će smesu da održava toplom). Poklopite šerpu i ostavite još oko pola sata do sat vremena, da se zagreva na laganoj vatri.

Procedite smesu i sipajte vino u omiljene šolje ili čaše. Poslužite ih sa najlepšim Domaćica keksićima i uživajte u kombinaciji ukusa keksića i aromatičnog kuvanog vina.

OCENI Priču
Broj glasova: 6