Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

10 stvari iz svakodnevnog života koje možemo potpuno prestati da kupujemo

10 stvari iz svakodnevnog života koje možemo potpuno prestati da kupujemo

Kupovinom nepotrebnih stvari trošimo teško zarađen novac i izražavamo nepoštovanje prema žrtvovanom vremenu koje smo morali da provedemo radeći. Ono što je još važnije jeste uticaj koji sve te nepotrebne stvari imaju na našu planetu. Sve je više plastike, proizvoda koji imaju kratkotrajnu upotrebu i odmah nakon korišćenja završavaju u kantama i deponijama, rekama, biljnom i životinjskom svetu.

Gomilaju se i na našim policama, po ormarima i okupiraju prostor u našim domovima. Neretko ovi jeftini predmeti zauzimaju mesto nekim boljim i važnijim stvarima i doprinose da imamo manjka vremena i prostora za druženja, nova iskustva i putovanja. Manje imamo novca za stvari kao što su nega i briga za telo, za hobije i sve ono što nas opušta i čini ispunjenim, motivisanim i pomaže nam da rastemo i učimo.

Ukoliko razmišljate kako da smanjite troškove, date svoj doprinos borbi za ekološka pitanja, ali i rasteretite svoja skladišta, obaveze i vreme – pogledajte naša iskustva o stvarima koje više ne kupujemo, možda uspemo da vas inspirišemo i damo podstrek da pokrenete pozitivne promene.

10 stvari iz svakodnevnog života koje možemo potpuno prestati da kupujemo

1. Sredstva za čišćenje doma:

Poslednji put pre godinu i po dana sam potrošila novac na sredstva za čišćenje kuhinje, kupatila, podova i nameštaja. Umesto njih sam krenula da koristim preparate koje sama pripremam – uglavnom od alkoholnog sirćeta, sode bikarbone, limuna i minimalno deterdženta za pranje suđa. Sve ove navedene supstance su efikasne, prirodne, neinvazivne i ne štete okolini.

Detaljnu recepturu za omiljena sredstva za čišćenje možete pronaći na ovoj stranici.

2. Omekšivač za veš:

Da li zbog samih preparat ili tvrde vode, ali efekti omekšivača su postajali sve manje uočljivi na mojoj garderobi, pa sam polako krenula da ih izbacujem iz upotrebe. Lako smo se odvikli od njihovih jakih mirisa, veš je nakon sušenja bio solidne mekoće, a sama mašina za pranje čistija i lakša za održavanje.

Prednost je ukoliko imate i sušilicu za veš jer ga ona najbolje omekša i ravnomerno prosuši.

3. Pokloni:

Osim ukoliko se ne radi o ciljanom, dugo željenom poklonu koji osobi za koju je namenjen rešava neki problem – potpuno sam odustala i odvikla se od kupovine fizičkih poklona. Umesto toga priklonila sam se ideji da su pokloni koji donose iskustva, uspomene i koji su potpuno unikatni, mnogo bolje i zabavnije rešenje.

Mnogo je divnih ideja za samostalnu izradu poklona koji zahtevaju da izdvojimo vreme, posvetimo se i svojim rukama izradimo neki predmet. U njih pored dobrih želja i misli, ugrađujemo svu svoju kreativnost, ljubav i maštu.

Druga opcija je poklanjanje dragim ljudima priliku da uživaju u lepim događajima – poklanjanjem karti za koncerte, predstave, radionice za izradu keramike, crtanja ili odlaske na opuštajuće tretmane za negu tela ili nešto za šta bi se oni sami teško odlučili.

10 stvari iz svakodnevnog života koje možemo potpuno prestati da kupujemo 10 stvari iz svakodnevnog života koje možemo potpuno prestati da kupujemo

4. Aksesoari:

Ograničen prostor za skladištenje u malom stanu primorao nas je da budemo pažljivi u izboru novih komada garderobe i aksesoara. Morali smo da suzimo izbor na one koje najbolje možemo da iskoristimo i koji mogu da nas služe godinama.

Ovo je kategorija koja je posebno zahtevala dobro planiranje i izbor najkvalitetnijih i najdražih artikala. Torbe, kaiševi, nakit i ostali aksesoari, mogu da nam pomognu da osvežimo odevne kombinacije, ali i da ih učine udobnijim i praktičnijim. Takođe, često se odlikuju visokim cenama, izrađeni su često od kože ili neekoloških materijala.

Sve to je razlog da biramo pažljivo i ne preterujemo u konzumerizmu – uštedeće nam mnogo novca, ali još bitnije, sačuvaće život poneke životinje i manje će štetiti našoj planeti.

5. Dekoracija za dom:

Naravno svi želimo da nam je u domovima udobno, prijatno i lepo, pa je prirodno da želimo da ih ugrejemo i ušuškamo dragim uspomenama i lepim stvarima. No, u svemu tome ne trebamo preterivati, a i uvek postoji mogućnost da starim stvarima vratimo sjaj i maksimalno ih prilagodimo našim potrebama.

Ne podležite impulsivnim nagonima za kupovinu jeftinih i šarenih stvari za kojima nemate stvarnu potrebu. Poštujte one što već posedujete, razmenite ih sa susedima i porodicom, nađite načina da ih izmenite i učinite novim.

Na našoj stranici Uradi sam možete pronaći mnogo zabavnih projekata koje možete iskoristiti za izradu svojih ukrasa i dekoracije.

6. Higijenski ulošci:

Higijenski ulošci i tamponi nakon upotrebe postaju veliko opterećenje za planetu. Raduje nas što imamo sve više efikasnijih i udobnijih rešenja – poput menstrualnih čašica, gaćica i višekratnih uložaka.

Ukoliko još niste prešli na ove alternative obavezno im dajte šansu. Krenite postepeno i lagano ćete biti u prilici da ih potpuno zamenite dugotrajnijim rešenjima.

10 stvari iz svakodnevnog života koje možemo potpuno prestati da kupujemo 10 stvari iz svakodnevnog života koje možemo potpuno prestati da kupujemo

7. Vata i tuferi:

Dobra stvar je što veoma lako možemo da od stare pamučne tkanine napravimo višekratne tufere i maramice. Njih možemo iskoristiti za umivanje, skidanje šminke, nanošenje preparata. Laki su za upotrebu i održavanje.

8. Sirće:

O sirćetu i uputstvu za pripremu sopstvenih mešavina smo već detaljno pisali. Već godinama u nazad porodično pravimo svoje sirće od krušaka i zahvaljujući njemu uživamo u uskusima salata i mnogih drugih jela. Koristimo ga i za čišćenje, a ponekad i za negu tela.

Sve detalje možete pronaći na ovoj stranici.

9. Papir za pečenje:

Investiranjem u silikonski podmetač koji je praktičan, lak za održavanje i namenjen za višekratnu upotrebu – izgubila sam potrebu da koristim papir za pečenje.

Pored uštede novca i čuvanja prirodnih resursa, zgodno je što mi se više ne dešava da pred samu pripremu hrane shvatim da mi fali papir i da moram u brzinsku kupovinu. Sa silikonskom podlogom uvek sam obezbeđena.

Zgodna je i kao podloga za mešenje testa i pripremu kolača.

10. Biljna mleka:

Samostalna priprema biljnih mleka zahteva malo više našeg vremena, ali se na duge staze isplati. Znatno su jeftiniji od kupovnih alternativa, a ove proizvode često koristim kao alternativu standardnom mleku, koje sada umerenije koristim. Primenjujem ga u izradi različitih jela i napitaka. Uputstva za pripremu domaćih biljnih mleka možete pronaći na ovoj stranici.

OCENI Priču
Broj glasova: 20