Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

5 fenomenalnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

5 fenomenalnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

Praznici su prilika da napunimo baterije i ogrejemo se na energiji tradicije, porodičnih vrednosti, zajedništva, ljubavi, starim pričama, drevnim lekcijama i iskustvima. Više nego ikad potrebno je da se okružimo tom lepotom, udahnemo optimizam, svežinu proleća i nastavimo dalje da širimo ljubav.

Za udobne praznične dane potrebno je da uložimo malo više rada i truda, ali na kraju bivamo nagrađeni neizbrisivim uspomenama i toplotom koja greje sve članove porodice i na njima zajedno rastemo u bolje ljude, prenosimo na nove generacije, crpimo inspiraciju i bivamo jači. Uskršnji praznici odlikuju se prelepom tradicijom farbanja i ukrašavanja jaja. Imamo priliku da misli okupiramo stvaralačkom energijom, budemo kreativni, da stvaramo nešto lepo i uživamo u radu i tako obnovimo nadu da nas čekaju bolja vremena.

Ovoga puta delimo sa vama 5 ideja za ukrašavanje jaja. Među njima možete naći i dobro poznate tradicionalne metode sa malim izmenama i novim pristupom kako biste imali maštovitija, vanserijski ukrašena jaja, ali i druge malo modernije metode. Za koju god da se odlučite podsećamo vas da je najbitnije da se zabavite i slušate svoj unutrašnji zov kreativnosti. U pauzama bojenja počastite se Domaćica keksićima i maksimalno uživajte.

5 fenomenalnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

Za većinu metoda biće lakše ako prvo skuvate jaja. Ukoliko ste u prilici možete nabaviti jaja sa belom ljuskom. Ona će se lakše obojiti i boje će biti izraženije i jače. Ukoliko vam je pak ovakva vrsta jaja nedostupna, možete ih i sami izbeliti i pripremiti za bolje farbanje.

Kako da sami izbelite jaja?

Jaja je potrebno kuvati u smeši vode i alkoholnog sirćeta i sa malo soli. Za količinu vode od 1l biće vam potrebno oko 100ml sirćeta. Zagrejte ih do ključanja, pa potom smanjite temperaturu kuvanja. Da biste dobili tvrdo kuvana jaja biće potrebno oko 18 do 20 minuta kuvanja na nižoj temperaturi. Nakon što se jaja skuvaju pričekajte da se ohlade, pa ih korišćenjem sunđera pažljivo istrljajte pod mlazom hladne vode.

Zašto nam je potrebno sirće?

Sirće je važna supstanca u procesu izbeljivanja i farbanja. Ono je kiselina i pri dodatku u vodene rastvore naših boja podešava i povećava kiselost i potpomaže prijanjanju boja na ljusku jajeta. Takođe, ono reaguje sa strukturom ljuske koja je izgrađena od kalcijum karbonata i razgrađuje je. Na taj način uklanja tamni sloj i tako dobijamo efekat posvetljivanja.

Prilikom farbanja jaja važna je i količina sirćeta koju ćete upotrebiti, za količinu rastvora od 500ml najbolje je da dodate 2 kašike sirćeta.

Imajte u vidu da je ljuska jajeta porozna i sklona apsorbovanju pa hobi boje i lepkove ne trebamo koristiti za jaja koja ćemo jesti. Možemo koristiti prirodne ili jestive boje i ukrase u preporučenim količinama. Ukoliko ne nameravate da jaja koristite za ishranu već samo kao ukras, možete u tom slučaju koristiti i hemijska sredstva i boje za ukrašavanje.

5 fenomenalnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

1. Prirodno bojenje jaja čajevima:

Ukoliko preferirate prirodne boje korišćenjem čajeva možete jaja ofarbati u suptilnije i nežne nijanse plavkastih, žućkastih i zelenkastih boja. Čaj od hibiskusa daće najjači intenzitet plavo ljubičaste boje, od lavande možete dobiti plavkaste nijanse, bojenje kamilicom daće vam žućkaste boje, a crveni čaj – rooibos (čaj od crvenog grma) će jaja obojiti u crvenkaste tonove.

Potrebno:

 • Kuvana jaja
 • Osušeni cvetovi hibiskusa
 • Osušeni cvetovi kamilice
 • Osušeni cvetovi lavande
 • Kesica čaja od crvenog grma
 • Sirće
 • Ulje i vata

Postavite osušene biljke u manje posudice i prelijte ih ključalom vodom. Količina biljnog materijala može biti potpuno proizvoljna, ali imajte u vidu da što je ona veća imaćete jači intenzitet boja. Kad se smeša malo prohladi, u svaku posudu dodajte po jednu kašiku sirćeta, pa postavite jaja u ove posude. Povremeno proveravajte kako napreduje proces farbanja i kad budete zadovoljni rezultatom izvadite jaja iz posude. Ukoliko želite intezivne boje možete posude preko noći držati u frižideru.

Probajte da eksperimentišete i sa različitim kombinacijama gotovih čajeva. Na kraju pomoću komada vate i malo ulja premažite jaja kako bi postala svetla i sjajna.

2. Bojenje u lukovici I šarE od voska:

Potrebno:

 • Jaja
 • Lukovica
 • Sveća
 • Čačkalica, vrh olovke ili nalivpera
 • Sirće
 • 1 kašika kukuruznog skroba

Zapalite sveću i umočite vrh čačkalice u rastopljeni vosak. Zatim, iscrtajte željene oblike na površini ljuske jajeta.
Nakon toga jaja postavite u posudu sa vodom i dodajte lukovicu i 1 do 2 kašike sirćeta. Kuvajte na laganijoj vatri oko 30 minuta. Nakon toga ih ostavite da se ohlade. Delovi koje smo iscrtali voskom neće na sebi imati crvenu boju.

Jaja dodatno možete ukrasiti i pomoću kukuruznog skroba. 1 kašiku kukuruznog skroba rastvorite u pola kašika vode i dobro izmešajte. Koristeći suvu četkicu raspršite deo ove supstance po površini jaja. Ostavite ih da se osuše.

5 fenomenalnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja 5 fenomenalnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

3. Bojenje sokom od borovnice ili bobičastog voća:

Potrebno:

 • Kuvana jaja
 • Bobičasto voće poput borovnica, aronije, malina…
 • Sirće

Hm, ovaj metod može biti malo diskutabilan zbog cene voća i mnogo boljih načina na koje možemo da ih iskoristimo, ali ima i onih koji imaju svoje bašte i voće pa deo zamrzavaju. Sada pred početak nove sezone mogu da priušte da deo starih zaliha iskoriste za farbanje jaja.

Dakle, borovnice ili drugo bobičasto voće potrebno je prvo odmrznuti, preliti ih vodom, pa zagrevati. Kada smesa provri, treba da smanjimo temperaturu, poklopimo posudu i ostavimo da kuva oko 10 minuta. Potom je potrebno procediti smesu i iskoristiti tečni deo za bojenje. U nju moramo prvo dodati 1 do 2 kašike sirćeta, pa zatim i prethodno skuvana jaja. Takođe, pratite postupak farbanja i kad budete zadovoljni rezultatom izvadite jaja. Ukoliko ostavite komadiće bobica u tečnosti za farbanje, oni će prianjati za ljusku jaja i formiraće efektne šare.

4. Šarena jaja:

Potrebno:

 • Kuvana jaja
 • Više manjih posudica za bojenje
 • Jestive boje
 • Sirće
 • Čačkalice
 • Papirni ubrusi

Prema uputstvu rastvorite jestive boje u malo vode. Možete menjati i prilagođavati količine i tako menjati i boje. Čačkalicom ih dobro izmešajte i dodajte malo sirćeta u smešu. Iskoristite papirne ubruse, umočite ih u smešu i proverite koju boju ste zamešali.

Zatim za jedan kraj uhvatite jaje prstima, a drugi deo delimično umočite u rastvor sa bojom. Ostavite ga potopljenog oko 1 minuta ili manje, zavisno od intenziteta boje koju želite da dobijete. Potom, papirnim ubrusom utapkajte višak tečnosti sa ljuske, ostavite da se malo osuše pa ponovite postupak sa drugim stranama jaja.

5 fenomenalnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja 5 fenomenalnih ideja za ukrašavanje uskršnjih jaja

5. Dekupažiranje jaja:

Potrebno:

 • Kuvana jaja
 • Salvete po želji
 • Kukuruzni skrob
 • 1 belance
 • Makaze
 • Četkica

Odaberite ukrasne salvete, oblikujte ih i isecite njihove delove koje želite da prenesete na jaja. Prilagodite njihovu veličinu veličini jajeta. Odvojite samo površinski sloj salvete sa slikom i njega koristite za dekupažiranje.

Kuvano jaje postavite na čep ili manju čašicu kako biste lakše njime manipulisali.

Dobro umutite jedno belance da postane penasto pa ga četkicom nanesite preko salvete postavljene na površinu jaja.

OCENI Priču
Broj glasova: 4