Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kako odabrati poklone za decu

Kako odabrati poklone za decu

Dok lagano ispraćamo zimske praznike i spremamo se da u porodičnom krugu proslavimo Božić, ne možemo da ignorišemo činjenicu da kupovina poklona za decu postaje sve popmezniji i zahtevniji poduhvat. Očekivanja rastu, podižu se granice i nadmećemo se sami sa sobom da budemo bolji roditelji, rođaci, kumovi,… Često prenebregavamo činjenicu da najvažnije osobe kojima su pokloni namenjeni razmišljaju svojim glavicama samo o zabavi, istraživanju, novim iskustvima i znanjima.

Dečija čista srca razumeju i osećaju jezik ljubavi. Zato, stvorite dobre osnove za primanje poklona, uz poštovanje i zahvalnost na svemu onom što već oko sebe imaju. Neka akcenat bude na životnim lekcijama, posvećenom vremenu i kreiranju zajedničkih avantura. Rasplamsajte im maštu novim veštinama, neka budu svesni da svojim radom mogu da promene svet.

Neka pokloni budu samo dodatak, mali, lepi znak pažnje, poruka da je nekom stalo do nas, da nas sluša, podržava i da na svetu nismo sami, a ne statusni simboli, mera ljubavi i parametar uspešne zabave.

U daljem tekst očekuje vas mali vodič za lakšu kupovinu poklona za decu. Naći ćete predloge za paketiće kojima možete obradovati vaše mališane, unuke, najmlađe porodične članove, prijatelje i nove članove naše planete.

Kako odabrati poklone za decu

Saveti za dečije praznične i rođendanske poklone za bliske rođake i prijatelje

Na društvenim mrežama je za odabir poklona za decu popularna metoda “Pravilo od 4 pitanja”. Zapravo, u prvim godinama svoje aktuelnosti postojala su samo prva 4 pitanja, a kako su godine prolazile broj tih pitanja, odnosno kategorija se povećavao.

 • Šta im je potrebno? (U različitim fazama rasta deca imaju različite potrebe, ova kategorija odnosi se na baš te prolazne, a nužne alate, poput različitog pribora za jelo, peškira, posteljine, bicikala, autića, pelena, školskog pribora, bojica i ostalog hobi materijala.)
 • Šta oni žele? (Ova kategorija odnosi se najviše na igračke i slatkiše, i zavisi od detetovih preferenci.)
 • Šta je potrebno od odeće? (Pokloni su možda prilika za kupovinu nekog komada koji nije apsolutno nužan, ali može biti od koristi – recimo gumene čizme, kabanica, bade mantilić, dok su standardna odeća i obuća uvek korisne i potrebne.)
 • Šta kupiti za čitanje? (Enciklopedije, udžbenici i knjiške avanture koje treba da budu prilagođene uzrastu deteta. Ovaj poklon može biti i u vidu bibliotekarske članarine, vaučera za knjižare, pretplate na časopise,..)
 • Kako da deca budu aktivniji? (Članarina za trening, učlanjenje u biblioteku, karte za koncert ili utakmicu, vožnja brodom, veslanje, ali mnogi nematerijalni pokloni poput zajedničkog volontiranja, priključenja organizacijama, učenje stranog jezika, aktivnosti u prirodi, …)
 • Kako zabaviti celu porodicu? (Pokloni koji bi povezali celu porodicu i omogućili da provodimo više vremena zajedno – društvene igre, konzole, video igre, lopte, set za badminton, kućni ljubimac,…)

Ideja je da roditelji kupe po 1 poklon (koji bi predstavljao odgovor) za svaku od ovih kategorija. Cilj ove metode bio je da se smanji broj igračaka, poklona i da se izaberu i korisni predmeti.

Naravno ova metoda može se prilagoditi i našim uslovima. Ovakvom kategorizacijom možemo da imamo bolju preglednost grupe potencijalnih poklona i da razmislimo o prioritetima. Ukoliko u poklonima učestvuju i drugi članovi porodice i ako za to postoji prostor, rasporedite zadatke međusobno. Svaki član može da obezbedi poklon iz jedne od kategorija.

Na ovaj način dete će dobiti nešto što priželjkuje i čemu se raduje, ali korisne i neophodne stvari.

U porodicama sa više dece pokloni se mogu kombinovati, deliti, nasleđivati i svima biti od koristi.

Kako odabrati poklone za decu Kako odabrati poklone za decu

Saveti za simbolične poklone

Ukoliko vam je potreban simboličan poklon za najmlađe ili ako ste u situaciji da želite da obradujete mališane daljih rođaka i prijatelja predlažemo neku od sledećih ideja. Naš favoriti, a sigurni smo da će i klinci da se slože sa nama, su paketići i kombinacije slatkiša. Ovo je univerzalni poklon, koji poručuje da smo se setili, mislili i želeli da obradujemo nekog. Sa ponosom vam predložimo da se oslonite na Domaćica keksiće i dodate ih svakom poklonu lepih želja.

 • Paket slatkiša
 • Male igračke od drveta, gume ili tekstila – postoje brojni mali proizvođači i kreativci koji sa velikom ljubavlju prave unikatne komade.
 • Unikatni umetnički pokloni, slike, vezovi – Za malo stariju decu, ili one najmlađe koji će u njima uživati kad odrastu.
 • Zimski aksesoar
 • Kišobran
 • Peškir
 • Vaučer za knjižare ili knjige
 • Autići, plišane igračke, lutke, kocke,..

Kako odabrati poklone za decu Kako odabrati poklone za decu

Saveti za poklone za novorođenčad

Poklon za novorođene bebe trebalo bi pre svega malo da olakša roditeljima ceo proces navikavanja na odgovornost prema novom životu. Zavisno od srodstva, međusobnih odnosa, bliskosti i mogućnosti onih koji poklanjaju zavisiće i izbor poklona.

Sa vaše strane najbitnije je da sa najlepšim željama dočekate novi život, podržite ga, budete pozitivni i koliko je u vašoj moći pomognete i olakšate situaciju.

No, to ne znači da na sebe treba da preuzimate odgovornosti i natovarate teret koji je veći od vaših mogućnosti i uloge koju imate.

Mnogi imaju strah od poklona i posmatraju ih samo kao materijalno dobro, zanemarujući napor koji je potreban da se izabere, sastavi i radi za njega. Ukoliko ne naiđete na zahvalnost nakon što nekom poklonite dar, morate razumeti da je to problem isključivo te druge osobe.

U vezi s tim, moramo istaći da prilikom izbora mislite na svoje mogućnosti, novopečene roditelje i bebu. U razgovoru sa njima pokušajte da oslušnete šta im je potrebno, šta im fali ili da li imaju neke preferencije. Pa tako spojite lepo i korisno.

Kako odabrati poklone za decu Kako odabrati poklone za decu

No, u slučajevima da ne možete da dođete do tih saznanja, ili niste u roditeljskim vodama, pred vas je lista korisnih i lepih sitnica koje možete izabrati za poklon. Uvek birajte veće brojeve garderobe ili posteljine, tako da mogu duže da se koriste.

 • Čestitka sa lepom porukom i prikladna ili simbolična suma novca
 • Posuđe za kuvanje
 • Emajlirani lončići, tanjir
 • Skafander, Jaknice
 • Kišobran
 • Peškir
 • Prekrivač
 • Igračke malih proizvođača
 • Unikatni kreativni pokloni (Pronađite male proizvođače i lokalne kreativce.)
OCENI Priču
Broj glasova: 4