Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Male tajne za velike baštenske poduhvate

“Ko želi nađe način, ko ne želi nađe opravdanje.” Zelene stabljike biljki izgledaju veoma krhko i nežno, ali one su jedni od najstarijih i najizdržljivijih stanovnika naše planete. Milionima godina one se prilagođavaju promenama svega znanog i uspešno, prkosno opstaju, spremne da se bore za svaki pedalj dobijenog prostora. U carstvu biljnih vrsta svako može da nađe i za sebe posadi svoju pravu saksijicu “čaja”.

Ukoliko živite u malim prostorima, ne dozvolite da vas to obeshrabri već pravo i hrabro u borbu za parče svoga vrta. I samo jedna saksija je bolja od nijedne. Ukoliko volite biljke i želite da uživate u njihovoj lepoti i benefitima, uvek možete da nađete način i date svoj doprinos domu, okolini i planeti.

Male tajne za velike baštenske poduhvate

Sve što nam treba su volja, par saksija, malo zemlje, seme ili sadnica, izvor svetlosti i voda. Sve ostalo može biti samo dodatni užitak ili, kako kažu, šlag na torti. U prilogu je presek potrebnog materijala i alata koji mogu da ubrzaju proces i uštede vreme uzgoja biljki.

Sunčeva svetlost:

Sunčeva svetlost je kroz proces fotosinteze tvorac svih hranljivih materija i bez njega nećemo moći. Prvo razmotrite uslove koji postoje u vašoj bašti/terasi/prozoru. Na koju stranu je okrenut i koliko ima svetlosti tokom dana. To nek vam bude prva vodilja. Na osnovu toga birajte biljke kojima odgovaraju postojeći uslovi. Na mobilnim telefonima se često nađe aplikacija sa kompasom, pa možete da se koristite njome.

Postoje sledeće mogućnosti:
  • Biljke koje zahtevaju malo svetlosti – pogodne su za prostorije koje su severno orijentisane i mesta koja su u hladu. U ovu grupu spadaju biljke koje u prirodi rastu nisko, ili koje rastu ispod, prekrivene svojim susedima. Ovakve biljke ne zahtevaju često zalivanje. Neki od predstavnika su: sanseverija (Sansevieria spp.), zamija (Zamioculcas spp.), spatifilum/ženska sreća (Spathiphyllum spp.), dracena (Dracaena spp.), difenbahija (Dieffenbachia spp.), aglaonema (Aglaonema spp.), slonovo stopalo/nolina (Beaucarnea recurvata), bršljan (Hedera helix), zlatna puzavica (Epipremnum spp.), sedumi, itd.
  • Biljke kojima odgovara umerena količina svetlosti – pogodne su za prostorije istočno orijentisane ili zapadno, ali malo udaljeno od direktnog izvora svetlosti (odmaknite ih malo od prozora). Zahtevaju nešto češće zalivanje u odnosu na prvu grupu. Predstavnici su: peperomije (Peperomia spp.), hoja (Hoya spp.), japansko drvo novca/krasula (Crassula ovata), kroton (Codiaeum variegatum), zeleni ljiljan/pauk biljka (Chlorophytum comosum), begonije (Begonia spp.), fikus (Ficus spp.), klematisi (Clematis spp.), rukola, zelena salata i ostalo zeleno povrće.
  • Biljke koje vole jaku svetlost – pogodne su za prostorije južno i jugo-zapadno orijentisane. Uglavnom, zahtevaju češće zalivanje. Predstavnici su: razni kaktusi, sukulenti, hibiskusi, orhideje, gardenije, mnoge aromatične i začinske biljke (lavanda, ruzmarin, bosiljak, timijam, žalfija, matičnjak,…), većina povrća, paradajz, paprika, krastavac, dalije, lale, božur, ruže,…
  • Da bi seme proklijalo biće mu potrebna maksimalna količina direktne svetlosti. Čak i na svetlim mestima, ukoliko ne bude dovoljno sunca izdanci mogu da se izduže i postanu veoma tanki. Zato se savetuje da ukoliko nemate uslova, obezbedite semenu veštački izvor svetlosti ili kupite rasad i već odraslu biljku.
  • Veštački izvor svetlosti – se dodaje i može da pomogne u slučajevima da nemamo dovoljno svetlosti za udomljavanje određenih biljaka. Najčešće se koriste LED i fluorescentne svetiljke. LED sijalice su energetski najefikasnije, imaju najširi spektar svetlosti, ne greju se i dugo traju. Svetlost iz plavog spektra je pogodan za klijanje semenja i ozelenjavanje biljaka, a za cvetanje je potrebna svetlost crvenog spektra.
Seme i sadnice:

Nakon što odredite uslove i izaberete najdraže biljke kojima oni najviše odgovaraju, krenite u potragu za njima. Posetite lokalne cvetne pijace, rasadnike i prodavnice i izaberite najlepše primerke. Raspitajte se i kod komšija, poznanika ili pak učlanite u specijalizovane grupe na društvenim mrežama u kojima se razmenjuju biljke i pelceri. Ukoliko imate strpljenja i ljubavi usvojite pelcer biljke ili probajte da je negujete iz semena. Najekonomičniji bi bio ovaj način. Trebaće vam više vremena, proći ćete razne faze zajedno i biće dobar izazov za vaše veštine. Na kraju ukoliko uspete nagrada će biti ogromna.

Male tajne za velike baštenske poduhvate Male tajne za velike baštenske poduhvate

Zemlja:

Sledeća faza koja zavisi od izbora biljke, jeste odabir najboljeg supstrata tj. zemljišta. Najbolje je da se posavetujete sa iskusnim prodavcima i uzgajivačima i da na osnovu izbora biljke, nabavite odgovarajuću smesu. U kućnim uslovima često će biti potrebno da kombinujete različite vrste supstrata, a za gajenje povrća da obogaćujete zemlju đubrivom i kompostom. Budite strpljivi i učite korak po korak o svakom procesu.

Male tajne za velike baštenske poduhvate

Saksije:

Izbor posuda za sadnju je sledeći bitan korak. Većina biljki voli da višak voda može slobodno da otiče. Obično su dovoljne jednostavne, izuzetno pristupačne plastične saksije, sa rupama na dnu, u kojima i dolaze prilikom kupovine u prodavnici. Tako ih možete kasnije smestiti u razne ukrasne posude i saksije. Još jedna pristupačna opcija su i glinene saksije, koje su porozne, tj. propuštaju i upijaju višak vode i minerale iz zemljišta. Na taj način štite biljku od prevelike vlage i korenje od truljenja. Sve biljke koje vole lako propusno-drenirajuće, peskovito, zemljište bogato kamenjem, obožavaće ove saksije. Možete ih i direktno saditi u njih.

Pojedine biljke vole da rastu u posudama u kojima im je tesno, druge pak vole veće prostore pa je i ovaj aspekt izuzetno bitan u pravilnom odabiru saksije. Pojedine biljke bolje će rasti ako ih zasadite u saksiju i tako iznesete u bašte. Na taj način možete estetski izmeniti vrt, ali i zaštitite korenje biljke od krtica i slepih kučića kojima su oni omiljena hrana.

Naravno, biljke nisu mnogo izbirljive što se tiče izbora saksije, dokle god ima drenažu i drži oblik njima će biti dovoljno. Stare korpe, posude za hranu, presečena tetrapak pakovanja, čizme, šolje – sve što vam padne pod ruku. Samo pazite na higijenu, sve ih obavezno pre sadnje detaljno operite da bi izbegli oštećenje biljaka.

Male tajne za velike baštenske poduhvate Male tajne za velike baštenske poduhvate

Ostalo:

Prskalica i kantica za vodu, merač vlažnosti zemljišta, luksometar, pomoć za sadnju semena, mala lopatica i rukavice su sve mali alati koji mogu dodatno da nam olakšaju posao ali uvek možemo i da improvizujemo i snađemo se sa postojećim starim kašikama, flašama, potrošenim prskalicama i okvirima od olovke.

Ukoliko hemijskoj olovci izvadite “srce”, jedan kraj olovke možete blago utisnuti na površinu zemlje, a kroz drugi kraj ubaciti seme i na taj način olakšati sadnju.

OCENI Priču
Broj glasova: 8