Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

12 oprobanih „caka“ da vaše kupatilo zablista kao novo

12 oprobanih „caka“ da vaše kupatilo zablista kao novo

Nigde na svetu nismo toliko opušteni, slobodni i svoji nego kao u svom rođenom kupatilu. Ono je najintimnije mesto doma u kom možemo da se uređujemo, sređujemo, sabiramo misli, prikupljamo energiju, uklanjamo sav stres i breme spoljnoga sveta sa našeg tela.

Čišćenje ove prostorije uvek je predstavljalo izazov za domaćice i domaćine domova, ali i davalo veliku nagradu osećaja slobode, pripadanja i osvajanja prostora.

Za vas smo u ovom tekstu prikupili sve potrebne informacije za kompletno i detaljno čišćenje svih elemenata kupatila. Naši mali saveti mogu vam poslužiti kao podsetnici i motivacija za sva buduća čišćenja. Pre čišćenja se dobro pripremite. Podsećamo vas da se svi detaljni recepti za pripremu sredstava za čišćenje nalaze na ovoj stranici. Napravite dovoljne količine ovih preparata, pronađite krpe, četke i sve aparate za čišćenje, pa polako pređite na posao.

12 oprobanih „caka“ da vaše kupatilo zablista kao novo

1. Raspremite nered i oslobodite sve površine za čišćenje:

Pre nego što se upustite u sređivanje kupatila – raspremite ga. Uklonite sve stvari sa poda i oslobodite površine za čišćenje.

Savetujemo da na početku pripremite i sredstva za čišćenja.

Univerzalno sredstvo možete pripremiti tako što ćete u bocu sa raspršivačem dodati vodu i alkoholno sirće u odnosu 1:2 i par kapi deterdženta za pranje suđa. Ukoliko vam miris ne prija, možete dodati i par kapi nekog etarskog ulja po vašem izboru.

Za čišćenje pločica i fugni pomešajte u posudici deterdžent za pranje suđa sa sodom bikarbonom – u približno jednakim količinama. Zatim smesi dodajte razblaženi (3%) vodonik peroksid. Za 100 do 150ml smese možete koristiti 2 kašike vodonik peroksida.

2. Operite pločice:

Za detaljno čišćenje pločica i fugni možete koristiti sredstvo sa vodonik peroksidom, sodom bikarbonom i deterdžentom za suđe.

Nanesite preparat na površinu pločica i istrljajte ih sunđerom. Sredstvo zatim možete ukloniti ispiranjem ili prebrisati krpom, odnosno parčetom tkanine. Pored uklanjanja nečistoća ovo sredstvo će dodatno posvetliti fugne između pločica.

3. Oribajte kadu:

Imajte u vidu da slavine, tuš kade i kabine, kao i njihovi paravani – mogu da budu izrađeni od različitih materijala i da budu različitog kvaliteta. Zato uvek pratite savete i preporuke za čišćenje i održavanje od konkretnih proizvođača. Kada isprobavate novi preparat testirajte ga u manjim količinama i koristite razblaženije koncentracije.

Sredstvo za čišćenje sa razblaženim sirćetom možemo koristiti i na akrilnim i standardnim kadama. Dobro isprskajte sve površine i mekom stranom sunđera istrljajte i uklonite sve naslage nečistoća i sapuna. Isperite kadu i prebrišite je peškirom ili krpom.

Slavinu, glavu tuša i crevo možemo takođe naprskati ovim sredstvom i ostaviti oko pola sata da deluje na kamenac. Sunđerom istrljajte površine, pa sve dobro isperite i prebrišite.

Ukoliko su naslage kamenca izražene možemo da dodamo i malo limuntusa u smesu. Nakon nanošenja sredstva, obmotajte elemente papirom kako bi ono bolje delovalo i ostavite duži vremenski period da deluje.

12 oprobanih „caka“ da vaše kupatilo zablista kao novo 12 oprobanih „caka“ da vaše kupatilo zablista kao novo

4. Oribajte tuš kabinu i staklo:

Ukoliko se tuš kabina sastoji od kadice, za njeno čišćenje možemo primenite sličnu metodu kao i za čišćenje kade. Ukoliko je tuš kabina obložena pločicama koristite sredstvo za njihovo pranje.

Staklene paravane možemo oprati pomoću običnog alkoholnog sirćeta. Bočicom sa raspršivačem ga nanesite na celu površinu, istrljajte mekom stranom sunđera i dobro isperite.

Ukoliko su paravani tuš kabine od plastike ili pleksiglasa možemo koristiti specijalizovana sredstva za čišćenje ili univerzalno sredstvo sa sirćetom kome ćemo dodati približno istu količinu sode bikarbone – konzistencija ovog sredstva treba da bude slična pasti.

Sa ovom smešom možemo očistiti i kadu i pločice.

Ukoliko imate tuš zavese ne zaboravite da ih redovno čistite. Skinite ih, potopite u smeši vode, malo praška za pranje veša i sode bikarbone. Istrljajte ih sunđerem, dobro isperite i ostavite da se osuše. Možete ih prati i u veš mašini na najblažem programu. U ovom slučaju poželjno je da u bubanj dodate i par peškira ili neku drugu meku tkaninu.

5. Očistite veš mašinu:

Prvo očistite mašinu spolja. Zatim izvucite dozer za prašak za veš i operite ga pod mlazom vode. Možete koristiti univerzalno sredstvo sa sirćetom i četkicu kako bi detaljno ukonili sve nečistoće. Nakon pranja važno je da se dozator dobro osuši kako bi maksimalno smanjili uslove za razvoj buđi. Prebrišite krpom i otvor za dozator u mašini.

Zatim koristeći univerzalno sredstvo za čišćenje prebrišite i površinu bubnja i unutrašnja vrata. Posebno obratite pažnju na čišćenje gume oko bubnja. Krpu zavucite u sve prevoje i dobro je očistite i osušite.

Potom bi bilo dobro da očistite i filter od mašine. Otvorite zaštitna vrata i pažljivo izvucite filter. Uklonite nečistoće, operite filter deterdžentom i sirćetom i isperite ga pod mlazom vode.

Na kraju, u dozator za prašak uspite malo sode bikarbone, a u bubanj dodajte šolju alkoholnog sirćeta, i uključite mašinu na program za čišćenje ili na najveću temperaturu.

6. Očistite mašinu za sušenje veša:

Baš kao i veš mašina i mašina za sušenje veša zahteva redovno čišćenje i održavanje. Očistite njenu spoljašnost i prebrišite detaljno bubanj. Redovno posle sušenja uklanjajte ostatke tkanine koji se zadržavaju na filteru, a s vremena na vreme, očistite ga detaljno sa manjom četkicom i pod mlazom vode kako bi uklonili i najsitnije čestice.

7. Sredite ormariće, ogledala i prostore za odlaganje:

Sa sredstvom za univerzalno čišćenje možemo da očistimo i kupatilske ormariće. Prebrišite ih krpom – spolja i unutra, i organizujte svoj pribor za higijenu i čišćenje koji u njima čuvate. Sve preparate koje ne koristite i kojima je istekao rok – bacite, ostale grupišite i napravite dobar sistem organizacije.

Za čišćenje ogledala možemo takođe koristiti univerzalno sredstvo. Isprskajte površinu, oribajte i očistite krpom. Za veće površine možete koristiti i čistače prozora. Na kraju, pomoću papirnog ubrusa prebrišite ogledalo kako bi uklonili sitne tragove od krpe i čišćenja, i učinili ga besprekorno sjajnim.

Ne zaboravite da, sa vremena na vreme, očistite i korpe za veš, kutije za skladištenje praška, kukice za peškire i svu ostalu galenteriju.

8. Očistite rasvetu:

Tokom detaljnog čišćenja i spremanja kupatila, bilo bi dobro da očistimo i rasvetu. Praškom za čišćenje ili suvom krpom uklonite eventualnu paučinu i prebrišite prašinu.

12 oprobanih „caka“ da vaše kupatilo zablista kao novo 12 oprobanih „caka“ da vaše kupatilo zablista kao novo

9. Očistite WC šolju:

Za čišćenje WC šolje bilo bi dobro da kombinujemo nekoliko preparata. Za površine vodokotlića, daske i spoljašnjih oboda šolje možemo da koristimo univerzalno sredstvo za čišćenje od sirćeta i vode, dok na unutrašnjost šolje možemo da nanesemo neko specijalizovano sredstvo za dezinfekciju i uklanjanje kamenca, koje se lako može ubrizgati i pod unutrašnje ivice oboda.

Prilikom nanošenja sredstava za čišćenje obavezno krenite od vrha. Dakle, prvo isprskajte površinu vodokotlića, poklopac WC daske, zatim njegov sedalni deo – spolja, pa unutra, a onda pređite na samu šolju. Više i udaljenije površine su manje izložene nečistoćama pa ćemo na ovaj način smanjiti mogućnost njihovog izlaganja prljavštini i bakterijama.

Naprskajte i nanesite sredstva, pa ih zatim ostavite da malo odstoje. Nakon pola sata možete preći na čišćenje.

Bitno je da se opet pridržavamo redosleda čišćenja – dakle od gornjih elelemata i spoljnih strana, prema nižim i unutrašnjim delovima.

Za čišćenje bi trebalo da koristimo zasebnu krpu, sunđer ili najjednostavnije ubruse. Istrljajte i prebrišite sve površine. Za ivice i preciznije čišćenje možemo da koristimo neku manju četku ili recimo, staru četkicu za zube. Prednost korišćenja papirnih ubrusa je što nakon čišćenja različitih površina možemo da ih bacimo i tako izbegnemo prenošenje nečistoća sa jedne na drugu površinu.

Za čišćenje unutrašnjosti šolje koristite WC četku. Dobro istrljajte zidove i obod šolje pa ih zatim isperite pod mlazom vode.

Na kraju, ne zaboravite da dodatno očistite površinu podnih pločica oko WC šolje i dezinfikujte WC četku. Tako ćete biti sigurni da ste potpuno uklonili sve nečistoće.

10. Očistite podove:

Kad završimo sa čišćenjem kade, WC šolje, mašine i pločica – preostaje nam da usisamo i oribamo podove.

Možemo, zavisno od stanja kupatila, koristiti neko specijalizovano sredstvo ili standarno univerzalno sredstvo za čišćenje.

Krenite sa čišćenjem od jednog kraja ka drugom, kako bi bili detaljni i sa sigurnošću očistili sve površine.

Paročistači su najpraktičniji uređaji za čišćenje pločica. Ukoliko su vaša kupatila velika ili imate više prostorija prekrivenih pločicama, možete sebi olakšati spremanje primenom ovih aparata.

11. Očistite lavabo:

Najpraktičnije je da lavabo i slavinu očistimo pri samom kraju.

Nanesite sredstvo za uklanjnje kamenca ili koristite univerzalno sredstvo za čišćenje. Ukoliko su naslage kamenca izražene, možete ih umotati papirnim ubrusom kako bi sredstvo bolje delovalo.

Sunđerom dobro istrljate sve površine. Posebnom četkom ili starom četkicom za zube, očistite prevoje i nedostupna mesta. Sve dobro isperite i prebrišite krpom.

12. Detalji i sitnice:

Na kraju ostaje nam da se posvetimo sitnicama i detaljima. Dezinfikujte kvake, prebrišite prekidače, vrata, ručke i postavite čiste peškire. Možete dodati i ukrasne detalje poput sveća, vaza ili ramova sa zanimljivim fotgrafijama i dodatno ušuškati svoje kupatilo.

Posle spremanja ostaje vam da uživate u čistom i uređenom kupatili. Savetujemo da odvojite malo vremena za sebe i priredite za vaše telo čaroban spa tretman. Koristite omiljene kupke i proizvode, uživajte u mekoći peškira, počastite se omiljenim pićem i Domaćica keksićima, a možete i da u svojoj kadi odgledate omiljeni film.

OCENI Priču
Broj glasova: 10