Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Ruže: sadnja, nega, presađivanje i razmnožavanje

Ruže: sadnja, nega, presađivanje i razmnožavanje

Hajde da počnemo od toga da su ruže kraljice cveća. Crtali su ih, slikali, pisali i pevali o njima, sadili, gajili i pazili od ranih dana ljudske istorije. Najbolji od naše ljudske vrste na kraju su je navek okarakterisali kao glavni simbol ljubavi, lepote i života.

Kad ružičnjak procveta u mojoj bašti, ja malo podetinjim i krenem da proživljavam priče i bajke. Ne bude mi dovoljno da ih gledam, slikam ih, pa se dičim njihovom lepotom, pa pijem čaj, pa jedem slatkiše, pa samo sedim sva važna i zadovoljna što sam zajedno sa njima deo ovog divnog sveta.

Ruže: sadnja, nega, presađivanje i razmnožavanje

A, i kada dođu baš teški i stresni dani zaustavim sve, i vreme i probleme, i zamislim se u mom vrtu sa ružama. Koje mirišu i podsećaju da je život samo jedan, kratak, sa malo konstanti. Pa tada, moram da zastanem, da uhvatim predah. Otresem probleme sa ramena i promenim ugao gledanja. Polako se situacija razbistri, povrati se snaga i donesu odluke da će doći bolji dani.

Dešavale su se ponekad i situacije da se drage osobe sete i kao znak pažnje iznenade me sa buketićem ruža. To su momenti čiste sreće koji se zauvek pamte.

Ukoliko i vi gajite ljubav prema ovom raskošnom cveću i želite da ih poklonite sebi i svojim najmilijima, slede osnovni podaci kako da se dobro brinete o njima.

Ruže će cvetati od jula pa sve do duboko u jesen. Neko ustaljeno pravilo je da što je cveće lepše zahteva i više pažnje. Međutim, ruže ne veruju u tu filozofiju. Biće im potrebno samo sunce, voda i malo ljubavi.

Postoji preko stotinu vrsta i hiljade hibrida ruža. Zbog velike potražnje za ovim cvećem, redovno se ispituju i kreiraju nove sorte koje su otpornije i lakše za uzgajanje.

Ruže: sadnja, nega, presađivanje i razmnožavanje Ruže: sadnja, nega, presađivanje i razmnožavanje

Gruba podela najčešće gajenih ruža podrazumevala bi:
  • Ruže čajevke

Ovo su najrasprostranjenije ruže. Rastu u vidu žbunja, a na dugim drškama razvijaju se krupniji cvetovi. Jedan ili više, pri čemu se najčešće orezuju i seku svi osim jednog, kako bi on bio što krupniji.

  • Ruže penjačice

Ovi žbunovi rastu u visinu i zahtevaju da im obezbedimo potporu za penjanje. U suprotnom rašće do određene visine, nakon čega će se saviti i lako pući. Cvetovi su obično sitniji. Javljaju se u grupama i većem broju.

  • Minijaturne ruže

Ova grupa pogodna je za ljude sa malo prostora, za mala dvorišta, ali i terase. Mogu se gajiti u saksijama, ukoliko im obezbedite dovoljno sunca i vode.

Svetlost, zemlja, voda:

Ruže obožavaju sunce i svetlost. Vole da budu okupane njime. Međutim uspevaće i snaći će se bez većih problema i na senovitim mestima.

Što se tiče zemljišta traže plodnije i nutrijentima bogato tlo. Prilikom sadnje dodajte u baštu ili saksiju kompost i/ili stajsko đubrivo. Takođe, preferiraju poroznu i lako propusnu zemlju.

Treći važan element je voda. Tokom letnjih sušnih meseci najbolje da ih zalivate redovno. One vole vodu, ali pokušajte da ih zalivate izbegavajući listove kako bi smanjili mogućnost za razvoj gljivičnih infekcija.

Ruže: sadnja, nega, presađivanje i razmnožavanje Ruže: sadnja, nega, presađivanje i razmnožavanje

Đubrenje i prehrana:

Biće vam zahvalne ako im obezbedite dovoljnu količinu nutrijenata. U biljnim apotekama i prodavnicama cveća pronađite preparate za olistavanje i cvetanje, pratite savete prodavaca i pakovanja i primenjujte ih prema uputstvima. Možete da pripremate svoj kompost i njega dodajete vašim ružama.

Način sadnje:

Prilikom sadnje vodite računa da ostavite dovoljan razmak između žbunova.  Najbolji period za sadnju jeste tokom septembra i oktobra.

Insekti:

Lisne vaši, baštenski (crveni) pauk i bubezlate najčešći su nevaljalci koji obožavaju da se hrane ovim vrstama. Postoje organska, a i druga sredstva koja vam mogu pomoći u borbi sa ovim štetočinama. Trebalo bi da reagujete što pre i ne dozvolite da usled oštećenja izazvanih insektima, vaš ružičnjak spopadnu i drugi problemi. Insekti su često nosioci gljivica pa bi trebalo najpre baš od insekata da ih štitimo.

Bolesti:

Osetljive su na gljivične infekcije i to posebno tokom toplog i vlažnog perioda. Najčešće obolevaju od pojave crne pegavosti, pepelnice i ružine rđe.

Najbolji način da pomognete biljkama jeste prevencija. Ružičnjak treba da bude prozračan, sa dovoljno mesta tako da vazduh može slobodne da cirkuliše. Pazite tokom zalivanja i izbegavajte da kvasite listove i stabljike.

Uklanjajte listove i cvetove koji su stari i kreću da se suše, kako bi biljka svu snagu usmerila na zdrave segmente.

Ukoliko se promene i bolest ipak pojave, prvo je potrebno što pre identifikovati uzročnika. Pa na osnovu toga potražite savet u poljoprivrednim apotekama za najbolje preparate na prirodnoj bazi ili pak primerene standardizovane fungicide.

Propagacija:

Najbolji period da razmnožite i povećate broj svojih ruža jeste proleće. Birajte mlade grančice, na kojima ne postoje pupoljci. Odaberite i pripremite mesto na koje želite da zasadite reznice. Zemlja bi trebala da je plodna, nahranjena i lišena ostalih korovskih i drugih biljaka. Reznicu zalijte i prekrijte plastičnom ili staklenom posudom, koja će stvoriti efekat staklenika i ublažiti velike oscilacije klime tokom nesigurnih prolećnih dana.

Pratite promene na vašoj biljci. Ukoliko primetite da je zemlja suva zalijte biljku. Ukoliko su temperature ujednačene i visoke skinite posudu bar preko dana.

Ruži će trebati vremena da pokaže promena na površini. U početku sav proces se koncentriše na razvoj korenovog sistema. Pa tek nakon par nedelja može doći do olistavanja i kasnije, uz malo sreće, razviće se i cvet.

Ruže: sadnja, nega, presađivanje i razmnožavanje Ruže: sadnja, nega, presađivanje i razmnožavanje

Presađivanje:

Ruže ne vole presađivanje. Ukoliko nameravate da ih recimo prebacite u drugi deo dvorišta nesigurne su šanse da će izdržati taj stres.

Priprema za zimu:

Da bi ruže prezimele bez oštećenja potrebno ih je pripremiti za niske temperature.  Krajem leta nemojte im više dodavati prehranu. Ne secite prerasle cvetove i dozvolite da se na žbunovima formiraju plodovi. To će pokrenuti signal u biljci da se bliže hladni dani i prestaje sezona cvetanja.

Tokom novembra, kad nastupi hladno vreme orežite ruže. Vreme mora biti hladno i suvo, da se smanji mogućnost infekcija na povređenom mestu. Za svaku vrstu postoje određena pravila koja treba pratiti. Generalno čajevke se orezuju na svoju polovinu. Bitno je da koristimo oštre i čiste makaze za taj proces. Takođe, treba da ih prekrijemo sa malo zemlje, suvog lišća i/ili grančica.

Ruže: sadnja, nega, presađivanje i razmnožavanje

Na kraju ću da dodam da preko 15 godina u našoj bašti rastu ruže. Bilo je perioda kada nisu sve zalivane, orezivane i detaljno negovane, pa su ipak odolele promenama i vremenu bez ikakvih posledica. Tražite otporne, kvalitetne sorte i pouzdane proizvođače. Pa nek cvetaju, mirišu i nek nas podsećaju na snove, magiju i bajke. Tako nežne, sveže, aromatične, romantične i besprekorno prelepe. Pridružite im se i vi pa među njima organizujte čajanke za vaše najdraže ljude, poslužite ih sa slatkim od ruže i nekim od omiljenih Banini Domaćica čajnih peciva.

OCENI Priču
Broj glasova: 23