Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kako da zimski raspust ne bude dosadan

Kako da zimski raspust ne bude dosadan

Crveni nosići, ozeble uši i nemirna srca naših mališana se spremaju da uplove u svet mašte, zabave, šala i galama. Pred nama je još jedan raspust. Njegov najlepši deo jeste praznično veselje, i uz malo sreće snežne čarolije.

Ipak, dok se klinci i klinceze raduju, mnogi od nas se pitaju kako da im pomognemo da na najbolji način iskoriste slobodno vreme i pregrme ova neobična vremena.

Zima nosi određene izazove, ali i nove mogućnosti i igre i zato moramo da ih dobro iskoristimo. Potporni sistem porodice sada je značajniji nego ikad. Na nama je da deci damo smernice i poguramo ih onda kad zastanu a njihove pametne glavice pratiće svoju maštu, stvarati najinteresantnije svetove i utabavati neke nove puteve znanja.

Pred vama je 20 predloga kako da na pametan i zabavan način iskoristite zimski raspust:

Kako da zimski raspust ne bude dosadan

1. Zimske šetnje sa zadacima

Topla garderoba, čizme, kapa, šal i rukavice vaše najmlađe pretvoriće u male medvediće, ali ćete biti spokojni tokom dugih zimski šetnji.

Napravite od njih avanture i spremite zadatke za decu. U zavisnosti od rute i vremenskih uslova možete napraviti mini takmičenje ili misije poput recimo potrage za životinjskim tragovima, insektom, perom, šišarkama i ostalim plodovima, a tokom snežnih dana tragova čizama, ledenice, zaleđene paukove mreže…

Među decom širom sveta popularna je i igra u kojoj dobiju listu zadataka koje moraju da ispune tokom šetnje. Recimo da pronađu drvo, nešto glatko, nešto mokro, meko i tvrdo… Lista zadataka se može menjati i prilagođavati uzrastima.

Deca će želeti da duže borave napolju na svežem vazduhu, zabaviće se i naučiti nešto novo.

2. Zimski piknik

Toplo i udobno se obucite, pa se spremite za zabavni porodični piknik usred zime. Nabavite i u kućnim uslovima pripremite kestenje. Operite ga i stavite u vodu da se kuva oko desetak minuta. Zatim nožem napravite zareze u kori.

Na dvorištu, vikendici ili izletištu zapalite vatru i ispecite svoje kestenje, zagrejte vodu za čajeve i uživajte u prelepim mirisima, pucketanju vatre i novim iskustvima.

Na kraju ne zaboravite da proverite da li je vatra ugašena.

Kako da zimski raspust ne bude dosadan Kako da zimski raspust ne bude dosadan

3. Hranilica za ptice

Napravite sami hranilicu za ptice ili nabavite već gotovu strukturu, a vi je dopunite detaljima. Iskoristite stare posude i komade drveta da ih oblikujete. Bitno je da je gornja strana zatvorena i da zrnevlje ostane suvo tokom zime.

Možete ubaciti različitu kombinaciju zrnevlja, semenke suncokreta, kukuruza i ostalih žitarica.

4. Krenite u potragu za najlepše okićenim prozorom ili kućom

Neka potrage za nejlepše dekorisanim kućama ili prozorima budu rezervisane za noćne šetnje. Napravite porodično glasanje i ocenite najinteresantnije kandidate.

5. Uradi sam projekti

Organizujte sve članove porodice da se uključe u zajedničko pravljenje različitih ukrasa i predmeta. Napravite novogodišnje ukrase, sezonsku dekoraciju, poklone za ostale porodične članove i najbolje drugare, a možete da zajedničkim snagama završite i neki složeniji projekat, poput izrade komada nameštaja, krečenja zida u neobične šare, farbanje nameštaja i sl.

6. Budite vi deda mraz

Usrećite i iznenadite drage ljude ili nepoznate sugrađane. Sastavite mali paket proizvoda od slatkiša, školskog pribora ili knjiga. Upakujte ga i lepo ukrasite, a zatim ostavite, ili ispred nasumično odabranih ulaznih vrata, ili ispred stana odabrane osobe.

7. Piknik u dnevnom boravku

Ukoliko je napolju kiša ili isuviše hladno, piknik možete organizovati i u dnevnoj sobi. Tokom igre ne napuštajte prostoriju i ponašajte se kao da ste napolju.

8. Utvrđenje od jastuka i ćebadi

Jedna od omiljenih dečijih igara jeste pravljenje utvrđenja od jastuka, jorgana, ćebadi i prekrivača. Rasprostrite ih oko nameštaja i napravite male prolaze, tako da deca mogu da se zavuku i udobno smeste. Osvetlite ih lampama i svećicama i pridružite im se u ovoj avanturi.

9. Poligon u kući

Da biste aktivirali decu napravite im složeni poligon u sobi ili hodniku. Postavite ili odredite delove na kojima mogu da se kreću na određen način. Recimo, po stazi u hodniku moraju da skakuću, a po parketu da puze.

Postavite flaše kao čunjeve ili pomoću papira (ili krep papira) napravite trake i zalepite ih između zidova hodnika. Napravite imitaciju paukove mreže, a klincima objasnite da ne smeju da ih dotaknu prilikom prolaska kroz prostoriju.

Kako da zimski raspust ne bude dosadan Kako da zimski raspust ne bude dosadan

10. Turnir u igrama

Napravite porodični maraton ili takmičenje u igranju omiljenih društvenih igara ili video igrica. Brojne su igre koje osim nadmetanja, uče decu i novim veštinama i pomažu im u proširenju znanja iz geografije, istorije, matematike i engleskog.

11. Napravite hleb

Nekada davno u školama su svi učili na koji način mogu da naprave hleb. U ovom našem vremenu dugo smo verovali da je to nepotrebno znanje, ali priroda uvek nađe način da nas opomene i podseti na naše mesto u piramidi ishrane.

Zato na zabavan način obnovite ove veštine, naučite decu kako da mese i koje sastojke da koriste. Umesite prvi porodični hleb.

12. Porodično čitajte knjigu

Izaberite zajedno jedan roman i postavite za cilj da ga zajedno pročitate do kraja raspusta. Svako veče, pred spavanje, čitajte deci na glas po nekoliko strana priče. Razgovarajte o knjizi i razmenjujte zapažanja.

13. Porodično filmsko veče

Na kafe stočiće smestite kokice, Domaćica keksiće i osveženje, a vi se udobno smestite i uživajte u omiljenim dečijim čarolijama. Svima nama prija da se na trenutak opružimo i prepustimo nekim nežnijim svetovima.

14. Pidžama dan

Rezervišite jedan dan za pidžama žurku. Obucite se svi u udobne noćne toalete i uživajte u danu pred vama.

15. Sneško Belić od čarapa

Ukoliko padne sneg organizujte pravljenje Sneška Belića. Probajte da napravite naopaku verziju, kao da dubi na glavi, a noge diže u vazduh. Ili uz malo kreativnosti dajte mu novi pečat.

Međutim, ukoliko vas zaobiđe sneg uvek možete da napravite Sneška od čarapa i stare tkanine. Ukrasite ga dugmićima, perlicama i bojama. Igrajte se i napravite porodično nadmetanje.

Kako da zimski raspust ne bude dosadan

16. Porodični novogodišnji ciljevi

Na početku Nove godine sastavite porodičnu listu ciljeva koje želite da zajednički ostvarite. Kompromisno odaberite najzabavnije predloge. Zapišite ih i okačite na nako vidljivo mesto. Pa u prvim danima Nove godine krenite da ih ostvarujete.

17. Napišite pisma zahvalnosti rodbini i prijateljima

Naoštrite olovke i zajedno nađite način da pretočite o reči sve ono što osećate prema bakama, dekama, tetkama, ujacima, stričevima i ostalim porodičnim članovima i prijateljima. Zahvalite im što su u vašem životu. Ukrasite pisma i obradujte ih.

18. Porodično slikanje

Odredite par destinacija na kojima želite da napravite fotografiju. Osmislite interesantne poze. Obucite odela, možete da se obučete svečano, stavite maske ili u budete svi u istim bojama. Ili da pri svakom slikanju izgledate drugačije.

19. Savladajte novu veštinu

Internet nudi bezbroj mogućnosti i dostupnih kurseva. Osnovne veštine možete da savladate praćenjem videa ili pisanih uputstava. Probajte zajedno da naučite nešto novo, da kuvate, vezete, pravite glinene posude i popravljate male kućne aparate. Nikad se ne zna kad nam koja veština može zatrebati.

20. Organizujte tematske večeri

Pomozite deci da uče o drugim kulturama, zemljama i prirodnim pojavama. Organizujte tematske večeri o Brazilu, kiši meteora ili Apolu 11. Ispričajte deci priču i dajte smernice kako da sami krenu u nova istraživanja. Spremite film ili preporučite knjige o ovim temama.

OCENI Priču
Broj glasova: 8