Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Zimska nega kože

Zimska nega kože

Da li kažete hvala nakon početnog drhtaj tela kad ga suočite sa jutarnjim hladnim zimskim vazduhom? Da li osećate ponos pri udahu koji štipa nos, pluća i pokreće krv i vatru u telu? Vi u borbi sa prirodom i predivan osećaj prilagođavanja, navikavanja i borbe celog organizma sa zakonima sveta koji vas okružuje. Osećaj pripadanja, života i na kraju uživanja u malim pobedama i trenucima jutarnjeg spokoja dok osvajamo novi dan.

Vuneni džemperi, pletene kapa i čizme tu su da nas zaštite, ali delovi kože poput lica i ruku često ostaju izloženi i zahtevaju našu povećanu brigu i pažnju.

Koža se tokom ovog perioda suočava sa dehidratacijom, suvoćom i crvenilom. Za one osetljivije, problemi postaju ekstremniji, koža iritirana, sklonija perutanju, pucanju ili aknama. Zato je bitno prilagoditi negu hladnim danima i grejnoj sezoni. U daljem tekstu naći ćete savete kao da pomognete svojoj koži da se izbori sa zimskim problemima.

Zimska nega kože

1. Ovlaživač vazduha

Grejanje domova i kancelarija dovodi do nastanka suvog vazduha i podstiče dehidrataciju i suvoću kože. Upotrebom ovlaživača vazduha rešićete ove probleme i obezbediti optimalnu vlažnost sredine. A, ako ste ljubitelj sobnih biljaka od ovog uređaja profitiraće i vaši zeleni drugari.

2. Kako odabrati sredstvo za čišćenje?

Za umivanje i tuširanje koristite mlaku vodu. Iako je nekad primamljivo uskočiti pod vruć tuš, to može pogoršati probleme sa osetljivom kožom. Vruća voda u većoj meri uklanja prirodne masti i remeti lipidne barijere, pojačava i doprinosi suvoći i dehidrataciji.

Sredstva za čišćenje treba da uklone znoj, ostatke izumrlih ćelija i sve čestice prljavštine. Zimi se manje znojimo i izloženi smo suvljem vazduhu, te stoga treba da koristimo blaža sredstva za pranje.

Savet je da biramo ona koja u sebi sadrže dodatne hidrirajuće supstance, kao i preparate na bazi ulja, mleka ili kreme za čišćenje. Proizvode na bazi alkohola treba da izbegavamo.

Oni koji imaju problema sa suvom kožom treba da smanje frekvenciju čišćenja na jedanput dnevno, pa čak i ređe.

3. Hidratacija

Za bolji efekat hidratacije tokom zime preporučuju se sredstva koja su na bazi ulja. Ulja i masne faze preparata stvoriće dodatni, zaštitni sloj i tako omogućiti da se hidrirajuće supstance duže zadrže na koži.

Hidratantna sredstva treba nanositi nakon umivanja, dok je koža još blago vlažna, kako bi efekat bio potpun i kako bi aktivne supstance mogle da za sebe vežu vodu.

Pored humektanasa koji vezuju vodu, bilo bi dobro da sredstva sadrže i glicerin, propilen glikol, ureu ili proteine koji dodatno privlače vodu i antioksidanse.

Zimska nega kože Zimska nega kože

4. Zašto su važne kreme i ulja?

Nakon hidratacije nanesite hranljive kreme i/ili ulja. Masni sloj će omogućiti hidratatntnim sredstvima poput hijaluronske kiseline da veže vodu i da se zadrži na kožu.

Birajte one gušće strukture i masnije. Na ambalaži potražite sastojke poput skvalena, ceramida i vazelina i najbitnije prilagodite proizvode i sastojke vašem tipu kože.

Tokom zime možete koristiti i hladno ceđena biljna ulja, poput arganovog ili jojobinog koje ima dodatan hidrirajući efekat. Naravno i sa njima treba rukovati umereno i ne preterivati sa upotrebom.

5. Kreme sa UV zaštitom

Bez obzira na temperature, sunce je i dalje tu i ima jednako dejstvo na našu kožu. Poseban oprez savetuje se ukoliko ste okruženi snegom zbog refleksija sunčevih zraka. Ne preskačite nanošenje preparata sa zaštitnim faktorom na lice i ruke.

6. Nega tela

Sredstva za tuširanje treba da budu blaga, sa što manje parfema koji mogu iritirati i isušivati kožu. Nakon kupanja nežno umasirajte masna ulja, prirodne putere ili blaga mleka za telo.

Zdravlje kože zavisiće od stanja celog organizma. Vodite računa o svom zdravlju, redovno vežbajte, obratite pažnju na hidrataciju i ishranu. Posvetite se stvarima koje volite i uvek nađite vremena za odmor, hobije i opuštajuće časove sa voljenim ljudima.

Zimska nega kože Zimska nega kože

7. Kako da negujete stopala?

Koži stopala potrebna je dodatna nega tokom zimskih meseci. Redovno odstranjujte naslage mrtve kože i obezbedite im dodatnu negu sa masnijim preparatima. Možete koristiti i čist vazelin i preparate na bazi glicerina. Nakon tretmana navucite pamučne čarape i ostavite vremena da koža upije masnoće.

8. Nega ruku

Ne zaboravite ni kožu ruku tokom zimskih dana. One su posebno osetljive zbog tanke kože, manjka lojnih žlezdi i konstantne izloženosti spoljnim uticajima.

Takođe, češće pranje ruku i upotreba dezinfekcionih sredstava po hladnom i vetrovitom vremenu doprinosi suvoći kože, zato nabavite hidrirajuće kreme i redovno ih koristite.

Nosite rukavice napolju i zaštitne prilikom čišćenja i korišćenja agresivnih hemijskih sredstava.

9. Nega usana

Gotovo da nema osobe koja tokom zimskih dana u svom džepu nema bar jedan preparat za negu usana. Vetar, hladan vazduh i njihova konstantna izloženost vlazi čine ih osetljivim i sklonim pucanju.

Ukoliko imate teglicu kvalitetnog meda iskoristite ga i nanesite na usne. Zaštitiće ih od pucanja i podstaknuće rast i obnavljanje ćelija.

U jednom od naših prethodnih tekstova pisali smo kako možete sami da napravite labelo ili grožđanu mast. Potrebno je da uložite malo novca u kvalitetne sastojke, ali pravilnim korišćenjem možete ih upotrebiti i za izradu drugih, jednostavnih kozmetičkih proizvoda za negu kože, i na taj način maksimalno iskoristiti i dobiti najbolji kvalitet za svoj novac.

10. Ne zaboravite na kosu

Zaštitite i kosu od uticaja hladnog vremena, vetra, snega i kiše. Baš kao i sa kožom, kosa je tokom zime sklonija dehidrataciji, pa samim tim i lomljenju i oštećenju. Redovno skraćujte krajeve, perite je mlakom vodom i smanjite upotrebu vrelih fenova i presa.

Potrebno je da tokom zime nosimo kape ili šešire, najbolje one postavljene svilom ili satenom jer vuna i pamuk mogu dodatno da oštete vlasi.

Sa problemom naelektrisanosti mogu nam pomoći sprejevi na bazi suvih ulja. Ona su lagana i slična prirodnim masnoćama, sprečavaju isušenje i vraćaju joj sjaj.

OCENI Priču
Broj glasova: 7