Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Recept za paprikaš bez mesa

Recept za paprikaš bez mesa

Ukoliko ste ostali bez ideja za pripremu ručka, a i zalihe namirnica su vam pri isteku možda imamo rešenje za vas - jednostavno, a hranljivo varivo bez mesa. Naš recept može da vam bude i samo inspiracija ili polazna tačka koju možete prilagoditi vašem ukusu i dostupnim namirnicama.

Brojne su varijacije ovog jela. Možete ga spremati sa bilo kojim povrćem, različitim vrstama pečurki i u njega dodati žitarice i/ili leguminoze. Ukoliko niste veliki ljubitelji povrća ili pak decu teško nagovarate da ih probaju, možete se poslužiti začinima da zamaskirate sve ono što vam nije po volji.

U našoj kući je trenutno aktuelan baš ovaj recept, ali često umesto sočiva koristimo pasulj ili lablebije, a ječam nekad zamenimo pirinčem. Savetujemo vam da krenete od ove osnove, pa ga lagano udešavajte po svojoj meri.

Recept za paprikaš bez mesa

Recept za paprikaš bez mesa Recept za paprikaš bez mesa

Paprikaš bez mesa

Sastojci:

  • 1-2 kašike ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • oko 200g šampinjona ili bilo kojih
  • pečuraka
  • 2 čena belog luka
  • maleni komadić đumbira, oko 1-2cm
  • 1 šolja sočiva
  • 2 bela krompira
  • 1 šolja ječma
  • 1 kašike javorovog sirupa ili šećera, opciono
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • 1/2 kašičice osušenog origana
  • 1/2 kašičice osušenog bosiljka
  • 1/2 kašičice ljute paprike
  • 1/2 kašičice biljnog začina
  • veza peršuna
  • oko 1 – 1.5l tople vode
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Odmerite i isperite sočivo. Potopite ih u vodu i ostavite preko noći da se natapaju. Pre upotrebe isperite pod mlazom vode.

Pripremite dublju šerpu za kuvanje. Iseckajte i prodinstajte crni luk sa malo vode dok ne postane proziran. Očistite i ubacite iseckani komadiće đumbira i belog luka, a možete dodati i ove mlevene začine.

Očistite i iseckajte šargarepu pa je dodajte u šerpu sa lukom. Ogulite i naseckajte krompir i dodajte smesi. Dok se ona zagreva, vlažnom krpom očistite i na krupnije komade usitnite šampinjone. Dodajte ih ostatku povrća.

Smesu začinite začinima i po želji možete dodati i malo javorovog sirupa. Promešajte i dodajte vodu tako da povrće bude potpuno potopljeno. Povećajte temperaturu dok ne počne da ključa, pa je potom smanjite.

Kuvajte paprikaš oko 2 sata na laganoj vatri. Ukoliko bude bilo potrebno dodajte vode tokom kuvanja.

Ječam isperite i u posebnoj posudi ga skuvajte u tri puta većoj količini vode. Možete ga poslužiti uz paprikaš kao prilog ili ih pomešati i služiti.

Ukoliko želite da zgusnete smešu izdvojite komade krompira i pomešajte ih sa malo jogurta ili pavlake i izgnječite. Vratite mešavinu u šerpu i dobro promešajte. Naravno, možete napraviti i zapršku ili u maloj šerpici zagrejati komadić maslaca i dodati mu kašiku brašna i malo vode. Standardno mešajte dok ne dobijete gustu tečnost i dodajte pred kraj kuvanja u vaše jelo. Ostavite još oko 10 minuta da se greje.

Na kraju jelu možete dodati sveže iseckan peršun. Prijatno!

OCENI Priču
Broj glasova: 6