Ukoliko ste ostali bez ideja za pripremu ručka, a i zalihe namirnica su vam pri isteku možda imamo rešenje za vas - jednostavno, a hranljivo varivo bez mesa. Naš recept može da vam bude i samo inspiracija ili polazna tačka koju možete prilagoditi vašem ukusu i dostupnim namirnicama.
Brojne su varijacije ovog jela. Možete ga spremati sa bilo kojim povrćem, različitim vrstama pečurki i u njega dodati žitarice i/ili leguminoze. Ukoliko niste veliki ljubitelji povrća ili pak decu teško nagovarate da ih probaju, možete se poslužiti začinima da zamaskirate sve ono što vam nije po volji.
U našoj kući je trenutno aktuelan baš ovaj recept, ali često umesto sočiva koristimo pasulj ili lablebije, a ječam nekad zamenimo pirinčem. Savetujemo vam da krenete od ove osnove, pa ga lagano udešavajte po svojoj meri.
Odmerite i isperite sočivo. Potopite ih u vodu i ostavite preko noći da se natapaju. Pre upotrebe isperite pod mlazom vode.
Pripremite dublju šerpu za kuvanje. Iseckajte i prodinstajte crni luk sa malo vode dok ne postane proziran. Očistite i ubacite iseckani komadiće đumbira i belog luka, a možete dodati i ove mlevene začine.
Očistite i iseckajte šargarepu pa je dodajte u šerpu sa lukom. Ogulite i naseckajte krompir i dodajte smesi. Dok se ona zagreva, vlažnom krpom očistite i na krupnije komade usitnite šampinjone. Dodajte ih ostatku povrća.
Smesu začinite začinima i po želji možete dodati i malo javorovog sirupa. Promešajte i dodajte vodu tako da povrće bude potpuno potopljeno. Povećajte temperaturu dok ne počne da ključa, pa je potom smanjite.
Kuvajte paprikaš oko 2 sata na laganoj vatri. Ukoliko bude bilo potrebno dodajte vode tokom kuvanja.
Ječam isperite i u posebnoj posudi ga skuvajte u tri puta većoj količini vode. Možete ga poslužiti uz paprikaš kao prilog ili ih pomešati i služiti.
Ukoliko želite da zgusnete smešu izdvojite komade krompira i pomešajte ih sa malo jogurta ili pavlake i izgnječite. Vratite mešavinu u šerpu i dobro promešajte. Naravno, možete napraviti i zapršku ili u maloj šerpici zagrejati komadić maslaca i dodati mu kašiku brašna i malo vode. Standardno mešajte dok ne dobijete gustu tečnost i dodajte pred kraj kuvanja u vaše jelo. Ostavite još oko 10 minuta da se greje.
Na kraju jelu možete dodati sveže iseckan peršun. Prijatno!