Koliko mi se samo puta desilo da mi se posle ponoći prijedu palačinke, palenta ili već neko treće jelo. Oslanjajući se na umešnost i sposobnost verne bake, majke i iskusnih komšinica, uvek bi se pronalazio način da se u njihovim ostavama pronađe još po koje jaje, kesica šećera i još koja teglica džema, sa neke zavučene police.
Takođe, ukoliko bi se pojavili lakši zdravstveni poremećaji ili neki nedostaci u domaćinstvu obično bismo prvo posezali u dobro opremljene ostave i među kuhinjskim namirnicama pronalazili najvernije saveznike za otklanjanje nastalih problema.
Efikasno opremanje ostava sa dovoljnim količinama hrane je odgovoran zadatak, koji zahteva poznavanje porodičnih rutina i potreba. Granica između kvarenja namirnica i nedovoljnih količina može biti izuzetno mala. Zato je još fascinantnije posmatrati dirigovanje iskusnih, prekaljenih domaćica i gospodarica u njihovim kuhinjama kako sa ogromnim umećem od jednog mogu napraviti pet, od male količine hrane mogu spremiti ukusan ručak i kad zagusti uvek imaju spremljenog keca u rukavu.
Ovog puta sa vama delimo kulinarske namirnice koje možete koristiti za različite primene.
Najbolji početak priče o multifunkcionalnim namirnicama je upravo polica sa medom. Većina domaćica na svojim stalažama ima uskladištenu teglicu pravog, domaćeg meda.
Ova ukusna namirnica popularno se koristi kao zaslađivač i zamena za šećer u receptima. Osim slatkoće, prednost je i njegov dug vek trajanja. Bezbrižno možete kvalitetan med da smestite na police i godinama koristite.
Manje je poznato njegovo dejstvo za regeneraciju i dezinfekciju kože. Ukoliko su vam ispucale usne, a nemate labelo pri ruci, namažite malo meda na usne. Možete se osloniti na njega i u slučaju da imate grubu, ispucalu kožu, blažu opekotinu ili oštećenje.
Ukoliko vas uhvati dosadan kašalj ili bol u grlu, bakin savet je uvek glasio da uzmemo kašičicu meda i lagano ga otapamo u ustima. Med će obložiti iziritiranu sluzokožu i malo olakšati neprijatan osećaj.
Još jedan ključni sastojak svakog domaćinstva je i soda bikarbona. U kulinarstvu se koristi u pripremi testa. Oslobađanjem gasovitog ugljen dioksida iz sode bikarbone dolazi do njegovog podizanje. Ipak, tu svakako nije kraj njene primene.
Soda bikarbona može da se koristi i u čišćenju domaćinstva, a mnogi je koriste i za uklanjanje neprijatnih mirisa na telu i izbeljivanje zuba.
Možete je koristiti i za čišćenje zbog njenih abrazivnih efekata. Pripremite pastu mešanjem sode bikarbone i vode i pomoću sunđera ili krpe utrljajte na površinu za čišćenje. Uglancajte svoje rerne, pločice, mikrotalasnu, šolje i ostalo posuđe. Ukoliko pasti dodate i par kapi limunovog soka, rešićete se i najtvrđeg kamenca. Možete je koristiti i pri čišćenju kupatila i keramike.
Još jedna korisna namena sode bikarbone je pri pranju voća i povrća. Ova supstanca pomaže da se uklone tragovi pesticida sa svežih biljnih namirnica. Potopite ih u vodu, kojoj ste prethodno dodali malo sode bikarbone, i ostavite petnaestak minuta da reaguje. Ovaj trik se posebno preporučuje kada vam je u receptu potrebna limunove kore ili kora narandže.
Sirće je nezaobilazan sastojak salata. Ali, tu se njegova upotreba u domaćinstvu ne zaustavlja. Ovaj sastojak idealan je i za čišćenje i dezinfekciju doma. Oribajte njime kuhinjske i kupatilske površine. Očistite svoje granitne sudopere i uglancajte metalne delove nameštaja.
Ukoliko imate jabukovo sirće, možete ga koristiti i za ispiranje kose nakon pranja, a u kombinaciji sa sodom bikarbonim za omekšavanje kože stopala.
Đumbir osim što predstavlja odličan dodatak jelima kojima daje poseban ukus, jeste pouzdan saveznik u borbi sa prehladama.
Preporučuje se da se koristi komad đumbira od oko 3-4cm. Najbolje je narendati ga ili usitniti i preliti vrelom vodom ili čajem. Ostavite 5 minuta, a zatim napitak popijte. Može se piti 2 do 3 puta dnevno. Ublažiće neprijatnost upaljenog grla i kašlja i olakšati disanje.
Čajna peciva imaju dug rok trajanja i mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi. Biće vam od koristi tokom iznenadnog dolaska gostiju i pripremu meze ili spremanja proslava. Ili jednostavno možete i vi sami da se zasladite u svakom trenutku. Pored standardno dobrog ukusa, naši Banini Domaćica keksi savršenih su oblika i mogu da izađu na crtu fotogeničnosti i lepote svim kolačima. Sigurni smo da vas neće izneveriti ni pred najizbirljivijim gostima.
Svaki ljubitelj kafe sa ovim napitkom lakše pregura dan i posebno ceni male trenutke koje provede ispijajući je sam ili u krugu dragih ljudi. Ti momenti u kojima ukrademo malo vremena za posmatranje života i odvajanje od problema svakodnevice, imaju terapeutski efekat na naše psihičko zdravlje.
No, kafa nije korisna samo kao napitak. Mlevenu kafu i ostatke nakon kuvanja ili pripremanja hladno ceđene kafe možete iskoristiti za piling kože. Savršene je veličine da omogući uklanjanje mrtvih ćelija sa površine i nakon nanošenja ostavlja prijatno masan sloj.
Ukoliko ostatke od kafe budete skupljali i koristili za kompostiranje, pojačaćete bogatstvo svog budućeg komposta.
Kurkuma je još jedan korisan sastojak naših ostava. Pre svega, koristimo je kao dodatak jelima od povrća i mesa. Čorbama i jelima daje karakterističan ukus i specifičnu boju.
Korisna je i kao antiinflamatorno sredstvo i u prirodnoj medicini pripisuju joj se brojni drugi benefiti. Konzumacija sa biberom povećava njegovo dejstvo. Ali, uvek treba biti oprezan sa njom jer utiče i menja dejstvo pojedinih jakih lekova.
Cimet u prahu je omiljeni sastojak kolača, pita i jesenji omiljeni začin. Pored toga on je i idealan saveznik u baštovanstvu.
Prilikom razmnožavanja biljaka, preciznije kada od jedne biljke odvojite reznicu, kako bi bila što manja mogućnost da se zarazi nekim mikroorganizmom, možemo zasečeni kraj da prekrijemo cimetom u prahu i ostavimo ga da se osuši, pre sadnje u zemlju.
Limun je namirnica koju pri pripremi recepata možemo koristiti na mnoštvo načina. Ipak, njegovo dodavanje čorbama, salatama, sosovima, napicima i koktelima nisu jedina njegova namena.
Koristi se i za nanošenje na namirnice koje stajanjem na vazduhu usled oksidacije menjaju boju. Na taj način ih štiti i zaustavlja reakciju. Isečene jabuke na kolaču izgledaće sveže i neće potamneti ukoliko limunov sok nanesete na njihovu površinu. Isto važi i za avokado i popularni gvakamole sos.
Možete ga koristiti i za kozmetičke i higijenske svrhe.
Koža kolena i laktova može vremenom da dobije tamniju boju i potrebno je istrljati je sa malo šećera i kojom kapi limunovog soka.Na ovaj način uklonićete mrtve ćelije, uraditi piling i ukloniti tamniju boju kože.
Za vredne baštovane i poljoprivrednike limunov sok može biti od pomoći pri čišćenju i nezi ruku.
Brašno u kombinaciji sa vodom, možemo koristiti za izradu različitih predmeta što posebno može biti interesantno deci.
Od brašna, vode, šećera i sirćeta možete čak da napravite i prirodan lepak.