Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Recept za najlepše medenjake

Recept za najlepše medenjake

Male brašnjave rukice koje vredno mese i upinju se iz petnih žila da savladaju prepreke, da istraju i uspešno obave zadatak. Kuhinje pune brašna, kakaoa, šećera u prahu i trenutak opuštenosti u kom niko ne brine o tome kako ćemo očistiti i pospremiti. Svima su misli koncentrisane na trenutak, ne zabavu, kolače i dekoraciju. I baka i mama žele de se dokažu, i mi predstavnici treće generacije koji najviše pratimo trendove, ali oni najmlađi vedre i oblače, i zbog njih je sve ovo još veselije.

Boje, ukrasi, čokolada i po koji zaprljani prstić koji mora da se poliže. Nema pravila, važno je samo da svako da sve od sebe i napravi svoje najlepše medenjake. Recept za najzabavnije novogodišnje kolač je pred vama.

Poslove oko pripreme možete rasporediti na 2 do 3 dana. Jedan dan pripremite smesu, a sledećeg organizujte žurku za ukrašavanje. Nakon pripreme testo može stajati u frižideru 2 do 3 dana, ili ga stavite u zamrzivač pa kad stignete upotrebite. Pripremite pomoćnike i zajedno uživajte u zabavi.

Od ove smese dobićete oko 50 kolačića, u zavisnosti od veličine modli kojim vadite oblike. Kolačiće čuvajte u metalnoj posudici sa poklopcem, ili staklenoj tegli, biće sveži i ukusni sigurno desetak dana. A, ako mene pitate svakim danom biće još ukusniji i mekši.

Recept za najlepše medenjake

Recept za najlepše medenjake Recept za najlepše medenjake

Recept za najlepše medenjake

Sastojci:

Za testo:

  • 600g brašna
  • prstohvat soli
  • 125g maslaca
  • 2 cela jajeta
  • 2 žumanca
  • 200g šećera
  • 4 kašike meda
  • kašikica sode bikarbone
  • ekstrakt vanile
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu

 

Za glazuru:

  • 2 belanca
  • oko 180g šećera u prahu, pogledajte uputstvo za pripremu glazure
  • par kapi soka od limuna

Priprema:

TESTO:

Pripremite jednu veliku posudu za mešanje.

Mikserom umutite maslac dok ne postane kremast, oko 5 minuta. Dodajte mu šećer u prahu i nastavite sa mućenjem sve dok ne primetite da se šećer više ne oseti pod prstima. Zatim, dodajte žumanca i vanilu pa mutite dok se svi sastojci ne sjedine.

Nakon toga odmerite potrebnu količinu brašna i dodajte mu so. Pa ove namirnice postepeno prebacujte u smesu sa puterom. Mikserom mutite dok ne potrošite svo brašno i dok smesa ne postane kompaktna.

Smesi dodajte preostale sastojke i sve umesite rukom. Treba da dobijete testo koje je kompaktno. Ostavite ga u frižideru oko 30 minuta.
Na radnu površinu stavite papir za pečenje i oklagijom razvucite testo na debljinu od oko 0.5 cm.

Zagrejte rernu na 170ºC.

Modlama oblikujte testo i poređajte ih na papir za pečenje. Ovaj postupak ponavljati sve dok ne potrošite svo testo.

Kolači se peku na 170ºC oko 15 minuta, zavisno od rerne.

Nakon pečenja, kada se kolači ohlade, možete ih ukrašavati glazurom, istopljenom belom i crnom čokoladom ili koristite druge ukrase za kolače.

GLAZURA:

Odmerite masu dva belanca i taj broj pomnožite sa 4.8. Dobijeni broj predstavljaće količinu šećera koji je potrebno dodati smesi belanaca da bi bila prave konzistencije i pogodna za dekorisanje i crtanje po kolačima.

Prvo umutite sneg od dva belanca, a zatim smesi dodajte šećer i par kapi soka od limuna (on će joj dati snežno belu boju) i dobro sve umešajte špatulom. Glazuri možete dodati i par kapi boje za hranu ili je podelite za više različitih boja.

Prebacite smesu u kese ili špriceve za ukrašavanje kolača i iscrtajte raznolike motive. Dodajte jestivu dekoraciju, poput čoko mrvica, zvezdica i Domaćica keksa. Prijatno!

OCENI Priču
Broj glasova: 26