Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

6 načina kako da pomognete detetu da uživa u prirodi

6 načina kako da pomognete detetu da uživa u prirodi

Ne možemo decu da zaštitimo od svih nedaća koje će im život servirati, ne možemo ih ni naučiti baš svakoj potrebnoj veštini, niti pripremiti za neizvesne situacije, ali možemo da sa njima delimo ljubav, lepe trenutke i pomognemo im da rasplamsaju strasti za lepotama koje čine život vrednim borbe i postavljaju u drugi plan sve površne i prolazne probleme.

Verujem da ćete se složiti da se, duboko zaronjeni u svakodnevnu gradsku rutinu, sve više udaljavamo od majke prirode i njenih zakona. Gubimo osećaj za zvukove cvrkuta ptica, ne osećamo mirise trave, a prizori prostrane zelene doline u kojima pogled ne može da dosegne horizont, gotovo da se gube iz sećanja.

Problem je što na ove naše puteve sa sobom odvlačimo i naše najmlađe. Pa se mnogi od nas pitaju kako da pomirimo svakodnevne obaveze, život u gradu i deci pružimo priliku da bolje upoznaju i razumeju prirodu.

Mi vam u daljem tekstu donosimo 6 predloga kako da na jednostavan način pomognete mališanima da od od malih nogu provode više vremena u prirodi i nauče da je bolje razumeju.

6 načina kako da pomognete detetu da uživa u prirodi

1. Budite primer vašoj deci:

Unesite zelenilo u vaš dom, budite aktivni i pokažite zanimanje za prirodu. VI ste ti koji treba da pokrenete inicijativu i usadite detetu poverenje i ljubav prema okolinu i prirodi.

Od najmanjih nogu decu možemo da privikavamo na spoljne aktivnosti.

2. Uspostavite rutinu:

Nema sumnje da je za decu najudobnija učionica upravo napolju, u prirodi. Organizujte redovne porodične aktivnosti na otvorenom. Pokušajte da svakodnevno izvodite dete napolje kako bi uspostavili rutinu i polako usmeravajte njegovu pažnju na prirodu, biljke, insekte i životinje.

Tokom vikenda ili slobodnih dana isplanirajte posetu obližnjim izletištima i osmislite kreativne aktivnosti kako da se svi zabavite. Tokom radnih dana i kada imate više obaveza, brza, kratka šetnja biće dovoljna.

3. Uživajte u svim godišnjim dobima:

Naravno, ne dozvolite da vas loše vreme obeshrabri u vašim aktivnostima. Bez obzira na uslove, uvek postoji šansa da se adekvatno opremimo i prilagodimo. Na taj način i dete će lakše da podnosi i privikava se na različite temperature, ali i uživa u drugačijim licima prirode.

4. Gajite biljke:

Zajedno sa detetom posadite biljke u saksije i pratite proces razvoja. Razgovarajte i zajedno učite o njihovoj pravilnoj nezi. Neka deca od malih nogu postanu svesna odakle dobijamo hranu, i šta je sve neophodno da bi je imali dovoljno.

Za mlađe mališane možete organizovati eksperimente sa klijanjem semena pšenice ili pasulja.

Možete sa detetom posećivati i obilaziti lokalne baštice ili zelene površine i ukazivati im na različite karakteristike biljki i cveća, pa ih polako učiti da ih međusobno raspoznaju i pamte.

6 načina kako da pomognete detetu da uživa u prirodi

5. Organizujte aktivne godišnje odmore ili izlete:

Prilikom odlaska na more ili planine aktivno istražujte novu sredinu sa decom. Dajte im priliku da uče, prepoznaju različite uslove i prihvataju prirodu u svim njenim oblicima.

S vremena na vreme, organizujte porodične izlete. Pronađite adekvatna mesta i istražujte novu sredinu. Za slatke zalogaje tu je uvek Domaćica. Čokoladni keksići su za čas spremni da vam vrate energiju, ulepšaju pauze i olakšaju sabiranje utisaka.

6. Čitajte knjige i gledajte dokumentarce:

Pronađite literaturu prilagođenu uzrastu vaše dece i zajedno počnite sa čitanjem i istraživanjem tema koje se posebno tiču prirode, istraživanja različitih klimatskih uslova, osobina živih bića i svega onog što može interesovati vaše dete.

Kroz zanimljive i ilustrovane knjige deca će lakše pamtiti, razvijaće dalja interesovanja i sticati znanja iz različitih oblasti.

Sa malo starijom decom, organizujte porodične filmske večeri i birajte dokumentarce koji se bave prirodom. Nakon emisije ili film razgovarajte o pominjanim temama i pokušajte da pronađete primere iz okruženja koji bi detetu olakšali razumevanje sadržaja.

7. Isplanirajte zabavne aktivnosti:

Osmislite kako da animirate i podstaknete decu da provode više vremena napolju i uživaju u tome. Nabavite bicikle, trotinete, lopte i druge igračke i uključite i njihove drugare u igru.

Pokušajte da im zadajete zadatke prilikom šetnji. Recimo neka cilj bude da pronađu i sakupe različite listiće ili biljke, perje, kamenčiće ili insekte. Pa po povratku kući ispresujte biljke, napravite herbarijum ili kolekciju kamenčića smestite u vaše saksije.

Možete organizovati i različite potrage za stanovnicima šume ili pripremiti lekcije o orijentaciji u prostoru i snalaženju u prirodi.

8. Neka priroda bude deo vaših života:

Organizujte obroke, proslave, okupljanja ili druge uobičajene aktivnosti u prirodi. Na užinu otiđite u obližnji park, iskoristite vikende da ručak pripremite ranije i u njemu uživate na nekoj lepoj lokaciji.

Ukoliko imate mogućnosti organizujte kampovanje i pružite detetu priliku da uživa u doživljajima noćenja pod vedrim nebom.

Dozvolite deci da zaprljaju ruke i odela. Neka istraživanja sveta ima prioritet nad higijenom i urednošću. Međutim, postavite i jasne granice i predočite im opasnosti sa kojima se mogu susresti ukoliko ne poštuju pravila. Priroda može da bude i surova, pa je bitno deci predstaviti i njenu drugu stranu.

6 načina kako da pomognete detetu da uživa u prirodi

OCENI Priču
Broj glasova: 3