Tipičan lagani jesenji kolač mora da u sebi sadrži sezonsko voće koje sladi i osvežava. Zimi ga najčešće, sa manje varijacija, pravim sa zamrznutim višnjama, dok u periodu rasta šljiva obožavam njihovu suptilnu kiselost i slatkoću.
Ukoliko se u vašoj vrećici nađu primerci šljiva koje su se naborale, za koje se niko ne otima da ih pojede i koje su malko prešle pik zrelosti najbolji način da ih iskoristite ( osim za rakiju 🙂 ) je ovaj jednostavan desert. Takve šljive, zrele, slasne, pune soka i mesa idealno će da se umešaju sa mekim, laganim testom. Ukoliko možete da birate posebno preporučujem plodove sorti italijanka i požegača.
Ovakvi kolači vraćaju nas u detinjstvo, na livade i poljane, na jednostavna jela koja prate sezonske namirnice. Mi smo ga kao deca nakon naporne igre i trčanja na svežem vazduhu, sa nestrpljenjem čekali, da nam na brzinu povrati energiju. Pa smo nakon klope bili spremni da se vratimo igri i mašti, svesni da se leto bliži kraju i da ga treba maksimalno iskoristiti.
Ukoliko želite da ovaj kolač postane malo gospodskiji onda ga servirajte sa kuglom sladoleda od vanile.
Rernu zagrejati na 180 stepeni. Tepsiju za kolač obložiti papirom za pečenje.
Dimenzije tepsije treba da okvirno budu oko 30 cm x 30 cm.
U posebnoj posudi sjediniti potrebnu količinu brašna, prašak za pecivo i začine i ostaviti po strani.
Razdvojiti žumanca od belanaca. U velikoj posudi mikserom dobro izmutiti belanca sa šećerom. Smesa treba da bude čvrsta. Potom smesi dodati žumanca, smesu sa brašnom, griz, jogurt i ulje. Sve dobro izmešati.
Testo podeliti na 2 dela. U prvi dodati potrebnu količinu kakaoa i ravnomerno promešati smesu, a u drugi svetli deo treba umešati vanilin šećer i narendanu koru limuna.
Izliti tamniji deo testa, u prethodno pripremljenu tepsiju, i peći oko 5 minuta na 180ºC.
Za to vreme oprati šljive i odvojiti koštice.
Nakon što se tamnija kora zapekla, izvaditi tepsiju i na površinu testa rasporediti šljive.
Preko sloja voća presuti svetli deo testa i opet vratiti u rernu. Peći oko 30 minuta ili dok čačkalica zabodena u testo ne bude potpuno čista, prilikom vađenja.
Za dekoraciju koristiti otopljenu čokoladu, šećer u prahu ili kokosovo brašno. Uživajte