Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

Kolač sa šljivama

Kolač sa šljivama

Tipičan lagani jesenji kolač mora da u sebi sadrži sezonsko voće koje sladi i osvežava. Zimi ga najčešće, sa manje varijacija, pravim sa zamrznutim višnjama, dok u periodu rasta šljiva obožavam njihovu suptilnu kiselost i slatkoću.

Ukoliko se u vašoj vrećici nađu primerci šljiva koje su se naborale, za koje se niko ne otima da ih pojede i koje su malko prešle pik zrelosti najbolji način da ih iskoristite ( osim za rakiju 🙂 ) je ovaj jednostavan desert. Takve šljive, zrele, slasne, pune soka i mesa idealno će da se umešaju sa mekim, laganim testom. Ukoliko možete da birate posebno preporučujem plodove sorti italijanka i požegača.

Nakon pečenja šljive dobijaju tamno ljubičastu, sjajnu boju i postaju još slađe uz zadržavanje odmerene doze kiselosti. Ovo je desert koji stajanjem postaje sve ukusniji, jer se ukusi postepeno mešaju i prelaze sve dublje u testo. Samo ga nemojte čuvati u frižideru.

Ovakvi kolači vraćaju nas u detinjstvo, na livade i poljane, na jednostavna jela koja prate sezonske namirnice. Mi smo ga kao deca nakon naporne igre i trčanja na svežem vazduhu, sa nestrpljenjem čekali, da nam na brzinu povrati energiju. Pa smo nakon klope bili spremni da se vratimo igri i mašti, svesni da se leto bliži kraju i da ga treba maksimalno iskoristiti.

Ukoliko želite da ovaj kolač postane malo gospodskiji onda ga servirajte sa kuglom sladoleda od vanile.

Kolač sa šljivama

Kolač sa šljivama Kolač sa šljivama

Sastojci:

  • 2 šolje brašna T-500
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica muškatnog oraščića
  • 3 jaja
  • 2 šolje šećera
  • 2 šolje griza
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja jogurta
  • 1 kašika kakaoa
  • kora jednog limuna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • ½ kg zrelih šljiva

Priprema:

Rernu zagrejati na 180 stepeni. Tepsiju za kolač obložiti papirom za pečenje.

Dimenzije tepsije treba da okvirno budu oko 30 cm x 30 cm.

U posebnoj posudi sjediniti potrebnu količinu brašna, prašak za pecivo i začine i ostaviti po strani.

Razdvojiti žumanca od belanaca. U velikoj posudi mikserom dobro izmutiti belanca sa šećerom. Smesa treba da bude čvrsta. Potom smesi dodati žumanca, smesu sa brašnom, griz, jogurt i ulje. Sve dobro izmešati.

Testo podeliti na 2 dela. U prvi dodati potrebnu količinu kakaoa i ravnomerno promešati smesu, a u drugi svetli deo treba umešati vanilin šećer i narendanu koru limuna.

Izliti tamniji deo testa, u prethodno pripremljenu tepsiju, i peći oko 5 minuta na 180ºC.

Za to vreme oprati šljive i odvojiti koštice.

Nakon što se tamnija kora zapekla, izvaditi tepsiju i na površinu testa rasporediti šljive.

Preko sloja voća presuti svetli deo testa i opet vratiti u rernu. Peći oko 30 minuta ili dok čačkalica zabodena u testo ne bude potpuno čista, prilikom vađenja.

Za dekoraciju koristiti otopljenu čokoladu, šećer u prahu ili kokosovo brašno. Uživajte

OCENI Priču
Broj glasova: 16