Na našoj stranici naći ćete kolačiće najrazličitijih oblika, veličina i ukusa. Većina njih je jestiva, ali tu su i oni drugi, računarski, koji služe kako bismo vam obezbedili što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnosti. Koristeći našu stranicu slažete se s korišćenjem kolačića i našom politikom privatnosti.

6 ekoloških sredstava za čišćenje koje možete sami napraviti

6 ekoloških sredstava za čišćenje koje možete sami napraviti

Kada već ulažemo vreme i energiju u stvaranje toplog, čistog i udobnog doma za nas i našu porodicu, onda bi trebalo da mislimo i na celu ulicu, grad, državu i planetu. Naše telo je vezano za Zemlju i ne postoje zidovi ni ograde kojima možemo da se od nje izolujemo. Sve njene rane i bolesti i mi ćemo morati da osetimo i odbolujemo.

U daljem tekstu naći ćete nekoliko recepata za pripremu preparata za čišćenje koji su efikasni, bezbedni i za vas i za okolinu i pomoću kojih možete imati osećaj da čuvate dom, prirodu i planetu.

Pripremom svojih sredstava za čišćenje smanjićete upotrebu jakih i agresivnih hemijskih supstanci koje ulaze u sastav preparata za čišćenje. Na taj način ćete zaštititi ne samo prirodu i svoju okolinu već i zdravlje svojih najdražih. Smanjenjem kupovine već gotovih proizvoda stvaraće se manje otpada nastalog od jednokratnih plastičnih ambalaža, a napravićete uštedu i u budžetu.

Recepti koji su pred vama se lako prave i za njihovu izradu biće vam potrebne supstance koje nisu toksične ni štetne po okolinu. Količine možete prilagoditi svojim potrebama i ambalažama, ali imajte u vidu da je bolje pripremiti manje zalihe kako ne bi dugo stajali na policama i gubili dejstvo ili se kvarili.

6 ekoloških sredstava za čišćenje koje možete sami napraviti

1. Univerzalno sredstvo za čišćenje:
 • 300ml Destilovana voda
 • 300ml Alkoholnog sirćeta
 • Par kapi etarskog ulja po izboru

Za pripremu ovog sredstva odmerite jednake količine vode i sirćeta, dodajte i par kapi etarskog ulja koje, zavisno od vrste, može imati dodatna antimikrobna dejstava. Preparat pripremite u bočici sa pumpicom. Možete koristiti i staru ambalažu od iskorišćenih proizvoda.

Pre upotrebe dobro promućkajte preparat i poprskajte površinu koju želite da očistite. Možete ga koristiti na svim površinama, jedino izbegavajte mermer, granit i drugo prirodne kamene površine.

Sirće se odlikuje visokom kiselošću što mu pomaže prilikom čišćenja masnih i mineralnih nakupina prljavštine. Problem može biti njegov jak miris pa je savet da se maskira dodatkom etarskih ulja.

2. Sredstvo za čišćenje WC šolje:
 • Alkoholno sirće
 • Soda bikarbona
 • Par kapi etarskog ulja

Kako biste što bolje očistili unutrašnji deo WC šolje najbolje je da pre čišćenja povučete vodu pa da na unutrašnje zidove pospete veću količinu sode bikarbone. Preko nje dodajte odokativno duplo veću količinu alkoholnog sirćeta. Ako vam smeta miris sirćeta i ovde možete dodati koju kap etarskog ulja. Ostavite sredstvo oko 15 minuta da reaguje, omekša kamenac i nečistoće, pa pomoću WC četke dobro izribajte unutrašnjost.

Možete koristiti i bočicu sa cevčicom kako biste sirće rasporedili i ispod teže dostupnih oboda šolje.

Za čišćenje spoljnog dela i daske možete koristiti univerzalno sredstvo za čišćenje.

3. Kuglice za čišćenje WC šolje:
 • 250g Limuntusa
 • 500g sode bikarbone
 • 40 kapi etarskog ulja po izboru
 • 1/2 kašičice sirćeta
 • 1 kašika 3% vodonik peroksida

Pomešajte u posudi za mešanje potrebne količine limunske kiseline i sode bikarbone. Dodajte oko 40 kapi željenog etarskog ulja i dobro promešajte smešu tako da se praškaste supstance pokvase. U posebnoj posudici odmerite vodonik peroksid i sirće pa ih postepeno u kapima dodajte smesi čvrstih supstanci (možda će nam samo deo ove tečnosti biti potreban). Promešajte potom sadržaj u posudi za mešanje.

Čvrste supstance treba da budu vlažne i lepljive. Trebalo bi da možete formirati lopticu i da supstance međusobno prijanjaju, ali takođe i da prilikom pada na čvrstu podlogu dođe do njihovog razdvajanja, dakle da ne budu ni previše čvrste.

Ukoliko je pak to slučaj dodajte još praškastih supstanci, a ukoliko međusobno ne prijanjaju dovoljno čvrsto dodjte još tečnosti.

Možete formirati kuglice ili iskoristiti silikonske modle da pomoću njih oblikujete bobice za čišćenje. Ostavite ih da se osuše na sobnoj temperaturi oko 2 dana. Možete ih čuvati u teglicama. Budite samo pažljivi i zaštitite ih od domašaja dece.

Prilikom čišćenja ubacite 1 do 2 kuglice u WC šolju, očetkajte i isperite.

6 ekoloških sredstava za čišćenje koje možete sami napraviti 6 ekoloških sredstava za čišćenje koje možete sami napraviti

4. Sredstvo protiv prašine:
 • 500ml Destilovana voda
 • 70ml alkoholnog sirćeta
 • 1 kašika maslinovog ulja
 • Par kapi etarskog ulja

Pomešajte potrebne supstance u bočici sa raspršivačem. Nanesite na željenu površinu i prebrišite krpom. Prisustvo ulja u ovom proizvodu pomoći će da se prašina odbija i manje zadržava.

5. Sredstvo za čišćenje drvenih podova:
 • 500ml vode
 • 70ml sirćeta
 • par kapi prirodnog tečnog sapuna ili deterdženta za suđe
 • Par kapi etarskog ulja

Pomešajte sve potrebne sastojke u bočici sa pumpicom. Promešajte sadržaj i poprskajte po podu pa pređite krpom ili džogerom.

6. Vlažne maramice za dezinfekciju i čišćenje:
 • 1l 70% Alkohol
 • 10 kapi etarskog ulja po želji
 • 2 kašičice maslinovog ulja
 • 1/2 kašike sirćeta

Pripremite jednu veću teglu sa poklopcem. U nju dodajte deo smese za dezinfekciju. Od starih pamučnih tkanina isecite krpice željenih dimenzija i postavite ih u posudu pa zatvorite teglu i mućkanjem potpuno pokvasite krpice. Na vrh dodajte ostatak smese.

Sa ovim sredstvom možete brisati i dezinfikovati kvake i različite površine. Nakon upotrebe operite krpice pa ih opet nanovo iskoristite.

Za kraja vam želimo uspešan rad, lep i uredan dom. A, ukoliko se umorite i tokom spremanja vam budu potrebni predah i osveženje, zasladite se našim Domaćica keksićima i posle odmora čili i nasmejani bacite se na posao.

OCENI Priču
Broj glasova: 16